Přidám sem asi nejobsáhlejší předběžný komentář k tomuto modelu:
O tom, že MTB chystá tuto řadu jsem slyšel už někdy v polovině roku 2023. Údajně už byl v té době model téměř hotový, jen se řešil konstrukční oříšek v podobě "ohnutí" modelu do poloměru oblouku 380 mm. Paralelně s "kredencem" prý pobíhal a nejspíš i běží i vývoj "krokodýlů" M286.X, taktéž zaseklých na problémech s "naskládáním" do menších poloměrů. Tato řada by tak měla být vlastní invencí firmy, nikoli "reakční výplod" rychle splácaný proti výrobku konkurence, jež má zanedlouho přijít na pulty.
Při náhledu na model jako první "praští" do očí špatná boční okna na stanovištích strojvedoucího v rozměrech II. série. Buď mají v plánu udělat i II. sérii s nízkou střechou a poněkud bizarně si "ulehčili" práci použitím těchto bočnic i na III. sérii, nebo jak by řekl můj kolega z práce, "Jsou to prostě vemena..."
Dal jsem si tu práci a procházel fotogalerie na stránkách prototypy.cz a strojvedouciplzen.cz, jestli nenajdu nějaký stroj s podobnými "radlicemi", jakými je model vybaven. Objevil jsem něco podobného na zánovním stroji 033 v prvních letech provozu na prototypech. Jinak nic. Jejich demontáž je však záležitostí 4 šroubků a max. 5 minut, takže bych je více neřešil...
Nejméně zvládnutá část je spodek, schovaný pod "sukní". V případě "kredenců" je spodek poměrně zajímavý, viz můj doplněný náčrtek z knihy od NADASu o této řadě z roku 1972:
https://img41.rajce.idnes.cz/d4102/19/19407/19407708_6f08757752e9ce60972a205a95cc8949/images/20241230_093432.jpg?ver=0 a několik mých fotek skutečného stroje č. 076 II. série CHV Lužná:
https://www.rajce.idnes.cz/vaznas/album/m262-0-spodni-partie Stroje III. série mají prvky a jejich rozložení stejné, jen mají navíc hlavní palivovou nádrž mezi skříněmi akumulátorů - tu má mimochodem model jen jednu. Ač by koncepce pohonu umožnila udělat spodek dle skutečnosti, MTB si práci dost ulehčilo. Srovnání si udělejte sami. Já jen doplním, že brzdový válec měl každý podvozek vlastní...
Za mě tedy:
- Skříň vypadá po proporčních stránkách dobře. Dokonce lépe než lept KuBer nebo 3D tisk LocoLabu s podivnými spodními partiemi skříně, postupně zužujícími se na dělících spárách panelů. Vadou jsou špatné rozměry bočních oken na stanovištích jako II. série.
- Pluhy jsou na modelu navíc, ale dají se sundat.
- Na spodku chybí z náhledu viditelná druhá akumulátorová skříň. Chybějící ostatní prvky jako je dynamomotor s kompresorem vidět z náhledu nejsou a i když by s nimi model vypadal lépe, nepovažuji jejich absenci za těžkou chybu.
- Model bude mít dobré jízdní vlastnosti
S konečným hodnocením počkám až na finální model, resp. pro mě na polomáčený do 70. let a podle toho uvidím. Kdyby to doopravdy bylo jen o těch oknech, pak by možná za mě stálo za to je upravit/opravit než tvořit něco z 3D tisku, leptu nebo odlitku...