Vyhybky

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Vyhybky

Příspěvekod Pepíno 151 » ned 15 čer, 2008 3:02 pm

Zdravím, zajímal by mě Váš názor na vyhybky. Jsem před započetím stavby panelu a mám vyhybky Piko. Líbí se mi jejich zpracování. Ale docela dost čtu, že používáte firmu Peco. Může mi někdo poradit, co je lepší, nebo jestli to má smysl řešit? Jízdní vlastnosti Pika se mi zdají dobré, ale třeba se mýlím. Díky za odpovědi.
Pepíno 151

Příspěvekod George V. » úte 17 čer, 2008 4:39 am

PECO je dobré, pokud bys používal flexi kolejivo s CODE 83; mají ohromný sortiment. Pokud budeš kolejiště stavět ze standardních dílů (code 100), asi bych se přiklonil k PIKO A-gleis. Mají celkem dobře vymakanou geometrii, takže když se to dobře navrhne, tak Ti koleje k sobě krásně pásnou, aniž bys je musel nějak zkracovat. Ale v každém případě bych použil přestavníky PECO. Montujou se pod povrch a jsou prý spolehlivé.
H0/DCC - zatím sbírám co se dá... IV.-V.(i VI.) epocha,
TT - už jen zlehka sbírám, co se mi líbí....
George V.

Příspěvekod Pepíno 151 » pon 23 čer, 2008 8:00 pm

Díky za informaci. Přestavníky jsem zatim ještě nekupoval. Jelikož mám pár známých dříve narozených modelářů, byl jsem obdarován tel. relátky. Ale budu určitě i nějaké kupovat. Začnu navrhovat a stavět první rám až bude zima, tak do té doby něco dokoupím. Ještě jednou díky za odpověď.
Pepíno 151

Příspěvekod Mart » pát 27 čer, 2008 2:36 pm

Zdravím, zeptám se zde, jelikož mě připadá zbytečné zakládat nové téma na podobný problém :D
Budo budovak kolejiště a volba padla nakonec na Peco code 100.Měl bych dotaz ohledně vyhýbek, dělají tři druhy , jaké použít, mě se jeví nejlepší ty prostřední (zlatá střední cesta), samozřejmě by byly nejlepší pro úsporu místa ty nejmenší, ale nevím jak je to s průjezdností (parní provoz). Tak jaké používát a jaké máte zkušenosti ?

Pak bych měl dotaz ohledně přestavníků (Peco) pod povrch, zjistil jsem, že se dělají dva druhy s rozdílnou délkou "přestavovacího" drátu, ale nikde nemůžu najít jak jsou dlouhé (jáká může být vzdálenost přestavníku od spoda výhybky). Snad jsem to napsal srozumitelně :roll:
Přesedlal jsem na H0 - ty páry se zvukem mě dostaly:-)
Mart

Příspěvekod Michal Šuhajda » pát 27 čer, 2008 3:37 pm

Mart píše:Zdravím, zeptám se zde, jelikož mě připadá zbytečné zakládat nové téma na podobný problém :D
Budo budovak kolejiště a volba padla nakonec na Peco code 100.Měl bych dotaz ohledně vyhýbek, dělají tři druhy , jaké použít, mě se jeví nejlepší ty prostřední (zlatá střední cesta), samozřejmě by byly nejlepší pro úsporu místa ty nejmenší, ale nevím jak je to s průjezdností (parní provoz). Tak jaké používát a jaké máte zkušenosti ?

Pak bych měl dotaz ohledně přestavníků (Peco) pod povrch, zjistil jsem, že se dělají dva druhy s rozdílnou délkou "přestavovacího" drátu, ale nikde nemůžu najít jak jsou dlouhé (jáká může být vzdálenost přestavníku od spoda výhybky). Snad jsem to napsal srozumitelně :roll:

Nejmenší poloměr u výhybek Peco je 610mm většina sériových modelů by něměla mít problémy, u parních lokomotiv bývá uvedený minimální průjezdný poloměr a málokdy bývá větší než 500mm Při volbě přestavníků jsem vzal ty s delší jehlou, protože zkrátit je vždy snažší než nastavovat
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Příspěvekod Mart » sob 28 čer, 2008 6:56 am

Díky.
Nemohl by jsi asi tak aspoň odhadnout jak je ta jehla dlouhá ?
Jsem rád, že můžu ušetřit trochu místa, těma vyhýbkama s nejměnším poloroměrem odbočení. Každá úspora místa je velice vítána :D
Mart

Příspěvekod Martin HO » sob 28 čer, 2008 7:39 pm

delší jehla : 30 mm
Martin HO

Příspěvekod Mart » pon 30 čer, 2008 2:28 pm

Díky.
Mart

Příspěvekod Michal Šuhajda » pon 30 čer, 2008 4:02 pm

Mart píše:Díky.

KOukám, že Martin H0 byl rychlejší. :)
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Příspěvekod Mart » sob 05 črc, 2008 6:57 am

Tak mě to nedá, mám pokračování mé otázky z minula. Co se týká průjezdnosti, tak s tím by teda neměl být problém. nicméně, jaké výhybky teda použít ? Ty s tím nejmenším poloměrem, nebo ty prostřední ? Myslel jsem, zajdo do prodejny podívám se na ně na živo a rozhodnu se. Ale ouha, nikde je nemaj :( ( teda tam co jsem byl). Tak že, jaké používáte vy ? Já se fakt nemůžu rozhodnout do kterých mám jít :roll:
Mart

Příspěvekod Houmr » ned 06 črc, 2008 4:18 am

Já používám střední poloměr. Malý poloměr asi použiju u vleček.
"HO" - DCC - III - IV
Houmr

Příspěvekod Mart » pon 07 črc, 2008 6:50 pm

Houmr Zaslal: 06 Črc 2008 05:18 am Předmět:

--------------------------------------------------------------------------------

Já používám střední poloměr. Malý poloměr asi použiju u vleček.

Hm, dobrej kompromis.
Mart

Příspěvekod Martin HO » pon 07 črc, 2008 7:33 pm

Většina věcí v železniční modelařině je kompromis, hlavně ve vztahu k prostoru, který je pro kolejiště k dispozici.
Čím víc prostoru, tím štíhlejší výhybky a delší staniční koleje.
Martin HO

Příspěvekod Horymir » pon 13 črc, 2009 3:36 pm

Nemělo by to vypadat jako vytahování, spíš jako inspirace, že není potřeba se nechat svazovat geometrií nějakých PIKO, nebo ROCO. Lze použít i geometrie ČSD, METRO PRAHA, FOD nebo jiných originálních železničních. Stavět výhybky je jednodušší, než stavět domečky.
http://picasaweb.google.cz/vacek.vladimir/MODELYVYHYBEK#
Také to vyjde docela levně, na jednu výhybku je potřeba jeden a půl prutu kolejnicového profilu a jeden plátek dvoumilimetrové balsy z prodejny leteckých modelářů.
Hotové výhybky jsou použity v překladišti:
http://picasaweb.google.cz/vacek.vladimir/EkotechnickeMuzeumPrahaBubenec2009#5329305938812594962
Zababov H0e
Horymir

Příspěvekod Baterfly » pon 13 črc, 2009 8:43 pm

Jo vlastní výhybky jsou dobrá věc, ale kde sehnat ty leptaný přídržnice u nás?
Baterfly

Další

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)