DISKUZE - Novinky H0 2026 (komentáře)

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Re: DISKUZE - Novinky H0 2026 (komentáře)

Příspěvekod Marcel Doliňák » ned 11 led, 2026 12:28 pm

[quote="vvitty"]
Vetsinu nahradnich dilu lze sehnat. Ty nejcastejsi lze objednat i normalne pres eshop s nejakou rozumnou dobou dodani.

MTB má nejaký e-shop na náhradné diely? Prosím link.

Na nahradni dily od nejmenovane italske firmy cekam uz dva roky ...
Plne súhlasím. Predpokladám že je to ACME. Prilepené detaily, divné jazdné vlastnosti (šmajdá), kolesá zoxidujú a hlavne nehoráznosť pri 363 - strešné okná do strojovne natlačené čiernou farbou . Toto si nedovolilo ani MTB!
Marcel Doliňák

Příspěvekod Sarge » pon 12 led, 2026 6:18 am

Předpokládám že myslí přes prodejce.
Ale mě osobně MTB už 2x poslalo náhradní díly o které jsem si napsal a ani nic nechtěli za poštovné...
Sarge

Příspěvekod look23 » čtv 15 led, 2026 11:33 am

Docela mi potěšily ty Wapky od Roco. Snad budou někdy i v hnědé variantě.

Jen mi přijde zajímavé, že Roco v katalogu neuvádí ceny.
H0, ČSD epocha IV, V - z21+MM
look23

Příspěvekod Adam_B » čtv 15 led, 2026 11:49 am

look23 píše:Jen mi přijde zajímavé, že Roco v katalogu neuvádí ceny.

To nejlepší nakonec :lol:
Adam_B

Příspěvekod Dovi » čtv 15 led, 2026 1:33 pm

Adam_B píše:
look23 píše:Jen mi přijde zajímavé, že Roco v katalogu neuvádí ceny.

To nejlepší nakonec :lol:

Přímo u Roco na  https://www.roco.cc/rde/kataloge

mají k dispozici 5stránkový PDF ceník (samostatně, zvlásť)
  https://mobadata.de/static/catalogs/de/ ... 202026.pdf

Vždycky trojice:
  číslo modelu  +  strana v katalogu  +  doporučená maloobchodní cena
- v dětství H0 a potom N
- teď už si jen občas hraju (nemodelařím) s H0, H0e, H0f, N a TTm, DC+DCC
Dovi

Příspěvekod M&T » čtv 15 led, 2026 2:03 pm

No podľa toho vychádza odporúčaná cena so zvukom a dymovým generátorom na 579 €. Takže nič strašného ... (keby nebola konkurencia, asi by to bolo o dosť viac, viď cena E469.1).
A sada Wap za 190 € je tiež prijateľná cena ...
M&T

Příspěvekod jipol57 » čtv 15 led, 2026 2:10 pm

Tak novinek ROCO je překvapivě dost.
V katalogu na straně 125-126, u elektriky 263 a vagonů ZSSK, mají vlaječky ČR.
jipol57

Příspěvekod Kerberos » čtv 15 led, 2026 4:01 pm

A Rybáky jsou kde....
To byla mezi "odborníky" tutovka....

A pendrek..
Kerberos

Příspěvekod T435.0 » čtv 15 led, 2026 5:58 pm

Mňa by zaujímalo kde je Hurvínek ktorý tu bal tak ospevovaný že si počkajú na lepší ako paskvil od MTB
T435.0

Příspěvekod Jirka Rubín » čtv 15 led, 2026 6:03 pm

To muselo být asi v klubu snílků.
Rybáky chystá H0-Moduly, ale to je stavebnice z 3D tisku.

Kerberos píše:A Rybáky jsou kde....
To byla mezi "odborníky" tutovka....

A pendrek..
Jirka Rubín

Příspěvekod jirie123 » pát 16 led, 2026 11:09 am

Tak ty šedivé Wapky podle ceníku Roco budou stát cca 190 € což je pod hranicí 5 tisíc. Tam se každá stovka počítá, protože jich bude třeba do soupravy více 8)
jirie123

Příspěvekod Dovi » pát 16 led, 2026 1:05 pm

Uff, "naštěstí" mám jen krátké staniční koleje...  :--)

__

Ale i kdyby - dívám se, že třeba na itvlaky.cz už vyvěsili ty 3 Wapky za 4.325,- Kč.

https://www.itvlaky.cz/nakladni-h0/roco-6600325ro/

A koukám, že až do Vítězného Února na ně ještě poskytují svoji aktuálně až 7procentní uživatelskou (věrnostní) slevu. Čili ten 3vozový set by tam případně byl k mání (k objednání) za 4.022,- Kč
- v dětství H0 a potom N
- teď už si jen občas hraju (nemodelařím) s H0, H0e, H0f, N a TTm, DC+DCC
Dovi

Příspěvekod Michal Šuhajda » pát 16 led, 2026 2:31 pm

No, 30 Wapek a šestikolák už udělá v peněžence slušný průvan.
Ještě, že nemám dráty, bude je tahat Sergej a ušetřím :)
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Příspěvekod Vážňas » sob 17 led, 2026 1:14 pm

Nedá mi to a se zpožděním daným čekáním na katalog Roca zkoriguji technikálie modelových předloh, aby nedocházelo k přejímání a předávání omylů dál:

1) Trix a využití forem:
Z jedničkového albatrosa jako řady III. generace lokomotiv ŠKODA/ZVIL se dají použít prvky typického kónického kotle a budky na štokra 556.0 a na kolegou A2C zmiňovanou rosničku 464.2. Na 475.1 by šel využít kotel bez dílu krytu armaturní hlavy před budkou, neb pětasedmy měly ještě armaturní hlavu postaru v boudě.

Z papouška dál nelze použít nic - konstrukce pánů inženýrů Vlastimila Hozmana a Jiřího Mizerovského byla u ČSD osamocená, ačkoli snahy o rozšíření ČKD mělo - rosnička v návrzích ČKD byla takový zkrácený papouch bez středního válce. Bohužel, lobbing ZVIL byl neúprosný a ČKD si ani neškrtlo...

Co se týká konstrukce 498.0 ze 475.1 a 498.1, je to nesmysl. Ač byl nulka albatros vrstevník pětasedmy a jedničkový albatros vznikl z nulky, konstrukční školy byly na jmenovaných řadách úplně jiné:

Albatros nulka je prvorepublikový pohrobek, prakticky jen vzhledově vylepšený anton se všemi neduhy II. generace lokomotiv ŠKODA, například tragickým kotlem. Ano, bylo tam pár vylepšení a příprav na budoucnost, ale nic moderního ta řada nebyla.

Pětasedma už byla konstruovaná jako lokomotiva III. generace s novým kotlem s varníkem a spalovací komorou, umožňující dosazení mechanického přikladače, dyšny Kylchap a podobných moderních vyfikundací bez velkých zásahů do konstrukce. Každá série pětasedem byla vybavenější, kdy první třeba ještě neměla přikladače a Kylchapy, aby ta poslední měla obojí a dokonce i válečková nápravová ložiska.

Albatros jednička, ač vznikl z nulky, ve výsledku s ní nemá společného téměř nic - pánové Burian, Frána a Ing. Kalčík víceméně postavili úplně novou lokomotivu, konstrukční vrchol III. generace lokomotiv ŠKODA/ZVIL. Ani pojezd s rámem nebyl převzat bez úprav - aby měla nová řada lepší chod při vyšších rychlostech, prodlužovaly se ojnice o 150 mm, v rámci čehož se posouvala spřažená dvojkolí o 100 mm dál od předního běhounu a o samých 100 mm se zkrátila Bisselova oj vzadu, aby zůstal stejný rozvor. I kdybychom zapomněli na tento málo zmiňovaný rozdíl, tyčoví obě řady měla jiná a mezi sebou nevýměnná, i kvůli tomu, že albatros jednička více využíval na tyčích valivá ložiska.

2) 464.0, 1 a 2 aneb "Kryšpín" silně klame
Řady 464.0 a 1 meziválečné konstrukční školy ČKD pánů Kryšpína a Židlického a řada 464.2 jako zástupkyně III. generace lokomotiv ZVIL nemají společného vůbec nic, kromě toho kryšpínovského označení. Že by se něco z ušaté dalo použít na rosničku nebo naopak, to určitě ne.

Souhlasím s názorem, že ušatá by byla zajímavý model i pro Němce - Němci je při záboru Sudet vymáhali nazpátek ani ne tolik kvůli provozu, jako spíš studování, co to ten český Untermensch vyrobil...

3) 476.1, 477.0 aneb rozdíly mezi sériemi
I. série papouchů byla vyrobena na přelomu let 1951 a 52, II. série o tři roky později na přelomu let v roce 55. Ta časová mezera byla způsobená tím, že ČKD musela původní konstrukci poměrně silně předělat. Kolega Svratka zmínil na 5. stránce ty velké, já ještě můžu dodat, že se třeba předělávalo i tyčoví. Moc už se to dnes neví, ale papoušky kromě problémů plynoucích z přetížené zádě (praskání pružnic, třmenů pružnic nebo i celých podvozkových bočnic) pronásledovaly i časté závady na tyčoví, výjimkou nebyly ani úplné havárie rozvodů. Dělat z jedné série tu druhou je prakticky čirý nesmysl, možná by ještě šlo udělat z nerekonstruované I. série tu rekonstruovanou.

A teď k modelům:

1.1) 477.0 od Báni
Z informace jsem si sednul na zadek. Ani ne z toho, že je bude dělat, jako spíš z obecné informace, že Báňa má kuráž na to jít do výroby parní trakce. Alespoň z mého pohledu je výroba parní lokomotivy obecně něco úplně jiného, než co vyráběl dosud. A to, že si na jako prvotinu vezme papagáje mi přišlo teprve šílený...

Podle stop z Facebooku bych nicméně řekl, že to mělo být jinak - kromě papouchů má údajně připravené tříáčko 324.3, které dle mého měla být prvotina na získání know-how. Nicméně když Roco a potom i Trix šli do papouchů, tak se na tříáčko vyprdnul a šel podle svého zvyku do papoucha taky. Dokud "neuvidíme koně ve vaně", nemá cenu nic hodnotit. Komentář o 4 sadách náhradního tyčoví nicméně moc důvěry v model nevzbuzuje, ba naopak to trošku smrdí použitím plastového tyčoví. Jak někdo na FB podotknul, jen aby papoušci MTB nezlomili vaz...

1.2) 477.0 od Trixu
Mám v plánu se MäTrixu doptat jednak na hvězdu, jestli bude demontovatelná, jednak i na bílé fleky na zadním vodojemu, jestli ví o tom, že to jsou provizorní záplaty prorezlé vany a že bylo by fajn, kdyby je model neměl...

1.3) 477.0 od Roca
Roco má kliku v tom, že nabídne zákazníkovi provedení, které nemá ani jeden předchozí výrobce. Za mě je I. série bez van nejhezčí provedení, neb ho tak původně Ing. Vlastimil Hozman v 27 letech navrhnul. Model bych se nebál objednat rovnou z fleku, jen si musím ověřit, jestli byla 008 modrá na přelomu 60. a 70. let či si musím počkat na černou...

2) M131.1 od MTB
Ta dvouletá pauza opravdu zavdává konspiracím, že Báňa čekal na nějakého soupeře, kterému by vypustil rybník, aby nakonec soupeř nepřišel a on se rozhodl překážející model ze šuplíku vyndat. Opět platí to, co u papouchů, nemá cenu hodnotit, dokud neuvidíme skutečný model...

3) Wapy
Něco o nových nákladních vozech ČSD jsem zaslechl a ejhle, ono Wapy. Na rozdíl od Rajek, kterých od Bramosu máme mnógo už Wapkám neodoláme. U nás na kolejišti máme v plánu, že by se tyto vozy namixovaly s hranatými Wa nejspíš od LocoLabu.

4) 556.0 od Trixu
Na FB se šíří informace, že přeci jen mnohokrát avizovaný štokr od MäTrixu ještě tento rok bude. Jestli jako podzimní překvapení nebo v pololetním katalogu nikdo nezmiňoval, ale prý bude...

5) Brawa obecně
Brawa by měla katalog vydat 23. ledna. O malých bejčcích jsem se zmiňoval, uvidíme, co tam bude a také kdy to bude, Brawa a termíny moc do sebe nezapadají...

Toť vše, co má mysl musela předat dál :mrgreen:
ČSD od UIC čísel po "čtyřkové brejlovce"
Vážňas

Příspěvekod Milan.D. » ned 18 led, 2026 11:17 am

Díky za vyčerpávající rozbor novinek, v podstatě mě to utvrdilo o správnosti mého rozhodnutí objednat si z novinek Papouška Roco a Wapky. :D
Milan.D.

PředchozíDalší

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)