Novinky H0 2015

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Re: Novinky H0 2015

Příspěvekod novk2007 » pát 03 črc, 2015 11:23 am

Je zvláštní že třeba parní lokomotivy nebo dieslovky které dělá Roco pro Německo jako 01 5 dr 232 atd nezkurvilo. Podle mě jsou asi Hrboun 310 , 01 5 DR Reko a současná novinka 03 10 DR nejvíc vymakané parní mašiny od Firmy Roco . Opomenu samozřejmě u té 03 10 cenu která je hodně vysoká. CCA 470 Eur.. Tenhle měsíc jsem se rozšoup a koupil na Ebay od prodejců Fleischmanna 22 DR a pak blbec střídavou 03 DRG kterou se tu za pomocí pár lídi z diskuze budu snažit předělat na stejnosměrnou . A musím říct že tendrovky má Fleischmann taky luxusní. Tak proč teda Roco když něco dělá pro jinej trh dělá takový chybky. Pro někoho velký pro někoho malý.
novk2007

Příspěvekod TTmili » pát 03 črc, 2015 1:33 pm

fousek píše:
ReichenbergW píše:
Svratka píše:Dle fotografie je na T478.2055 o dost světlejší šedá než na kolegyni 749.042, ovšem posouzeno zatím jen dle fotky...

Mluví se tu o tom, zda TO tak v 70.letech jezdilo, či ne... Ovšem TO nemělo žlutej proužek, žejo... :lol:

Model T478.2055 je situován do období cca 1983 - 1988. Z dílen byla pochopitelně šedá světlejší než v provozu. Syntetický email dlouho nevydržel čistý. Zažraná špína (olej, spaliny, rez ze špalků), zrání a barevná nestálost barvy způsobily poměrně rychlé tmavnutí. Ovšem i z dílen (Tb - nebo-li ŽOS Česká Třebová, ŽOS Zvolen) byla šedá prostě tmavá, nikoli skoro bílá. No a když už jsme Ti puntičkáři, snad jen lehoučce míň tmavá než jak to je na omalovánce z katalogu...

TO samozřejmě jezdilo už v 70. letech, kdy se na konci 70. let ten pruh 300 mm skříň neobepínající zaváděl, poté, co TO bylo tmavě červený a nebylo to vidět :-) Že se TO logicky dřív nebo později zadělalo vím taky dobře, ale model si můžu "zadělat" dle úvah a schopností....

Nehoupete nás trochu? Dle výnosu FMD 6.385/1982-12 z 25. 1. 1982, který zaváděl proužek to nemohla být 70. léta. V tomhle dávám za pravdu Svratkovi.

No pozor, ono je něco jiného nějaký výnos, a něco jiného reálné použití. Ostatně široký 600mm pruh přes celou kastly je oficiálně v papírech až někdy od roku 1988, reálně však byly tyhle pruhy přes celou lokomotivu daleko dříve, a dokazuje to spousta fotek. S tenkým proužkem to patrně bylo zrovnatak, zvlášť když se vidělo že ty vlaky pak vážně poněkud zneviditelní. Pokud se nepletu, tak je dokonce fotka buď E469.1 nebo E669.X snad z roku 77 nebo 78, je celá zelená a má žlutý proužek přes světla.
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
TTmili

Příspěvekod Svratka » pát 03 črc, 2015 2:11 pm

TTmili píše:
No pozor, ono je něco jiného nějaký výnos, a něco jiného reálné použití. Ostatně široký 600mm pruh přes celou kastly je oficiálně v papírech až někdy od roku 1988, reálně však byly tyhle pruhy přes celou lokomotivu daleko dříve, a dokazuje to spousta fotek. S tenkým proužkem to patrně bylo zrovnatak, zvlášť když se vidělo že ty vlaky pak vážně poněkud zneviditelní. Pokud se nepletu, tak je dokonce fotka buď E469.1 nebo E669.X snad z roku 77 nebo 78, je celá zelená a má žlutý proužek přes světla.

Vidím, že jste zřejmě mladší generace, takže nevadí, pro Vás i široké publikum se pokusím to dát dohromnady...

Takže opět sáhneme do historie...

V 70.letech se zavedl u mot.lokomotiv nátěr celočervený, u elektrik krémovo/zelený, resp.krémovo/červený. Zkušebně i několik el.lok.bylo natřeno do nátěru celozeleného, resp.celočerveného. Jelikož se zjistilo, že se značně zhoršila viditelnost hnacích vozidel, zkusilo se natřít pár jedincům žlutý pruh 30cm. Ovšem pokud je mi známo, jednalo se o zkušební aplikaci pruhu, tuším, že jen na několik el.lok. (matně se mi vybavuje snad E469, S489...?). Možná znalci doplní... Mohlo to být na přelomu 70.a 80.let. Na základě tohoto "pokusu" vznikl zmíněný výnos v roce 1982, který nařizoval žlutý pruh 30cm.

V roce 1987 bylo natřeno pokusně několik lokomotiv do nátěru s pruhem 60cm kolem dokola. Vždy ovšem po jednom kuse od každé řady (konkrétně ES499.0003, S489.0070, nějaká E469 - snad E469.3001? a ještě pár dalších). Brejlovců bylo např. více, zkoušely se různé varianty (T478.4042, 075 ...). Opět znalci jistě doplní. Opět to byly pouze pokusné vzorky! Výnos, který poté vyšel a řešil aplikaci tzv.unifikovaného nátěru se v lecčems od těchto prvních lišil. Např. barvou žaluzií u elektrik, nátěrem smetadel, střechy u brejlovců apod...

Takže nespojujme dobu několika konkrétních jedinců v různých variantách pokusných nátěrů a normovaným provedením!!!
Naposledy upravil Svratka dne pát 03 črc, 2015 2:24 pm, celkově upraveno 1
Svratka

Příspěvekod ReichenbergW » pát 03 črc, 2015 2:36 pm

TO samozřejmě jezdilo už v 70. letech, kdy se na konci 70. let ten pruh 300 mm skříň neobepínající zaváděl, poté, co TO bylo tmavě červený a nebylo to vidět :-) Že se TO logicky dřív nebo později zadělalo vím taky dobře, ale model si můžu "zadělat" dle úvah a schopností....[/quote]

Nehoupete nás trochu? Dle výnosu FMD 6.385/1982-12 z 25. 1. 1982, který zaváděl proužek to nemohla být 70. léta. V tomhle dávám za pravdu Svratkovi.[/quote]

No pozor, ono je něco jiného nějaký výnos, a něco jiného reálné použití. Ostatně široký 600mm pruh přes celou kastly je oficiálně v papírech až někdy od roku 1988, reálně však byly tyhle pruhy přes celou lokomotivu daleko dříve, a dokazuje to spousta fotek. S tenkým proužkem to patrně bylo zrovnatak, zvlášť když se vidělo že ty vlaky pak vážně poněkud zneviditelní. Pokud se nepletu, tak je dokonce fotka buď E469.1 nebo E669.X snad z roku 77 nebo 78, je celá zelená a má žlutý proužek přes světla.[/quote]

TTmili palec nahoru. Už jsem myslel, že je to tu jen samý internetový opisovač. Skutečně. Poté co od 1. 1. 1977 byl stejně tak zavedený výnos o jednotném zbarvení hnacích vozidel, bylo záhy zkoušeno (na konci 70. let - jak jsem napsal) oživení naprosto tmavých a nevýrazných nátěrů. Takže první proužek co jsem schopný doložit je už z roku 1979. Předcházely mu prototypy dvou T 457.0 v oranžovo šedém nátěru atp. Stejně tak jako později pruhy 600 mm okolo skříně, jsou už jako nový nátěr lokomotiv použity na konci roku 1984, ačkoliv bylo ofic. zavedeno až od začátku roku 1988. Taky jsem nenapsal že 2055 to měla v 70. letech ale že se TO zavádělo (možná jsem měl raději napsat zkoušelo) už dříve. Tak to prostě bylo.
Pokud jde o aplikaci proužku existují tři způsoby jak ho tam mít:
1) byl domalován na stávající starý nátěr
2) byl obnoven v dílnách spolu s celým nátěrem lokomotivy - to je případ T 478.2055 se světlým rámem
3) u nově dodávaných lokomotiv byl nalakován už výrobcem.

Takže pokud jde o světle šedý rám, je to vcelku obvyklá varianta, kterou se prostě ve své době "pyšnily" u zamračených hlavně dvojky. Výjimku netvořily ani některý jedničky a dokonce brejlovci (hlavně čtyřky). Ono se s těma barvama přesto, že argumentovali velkou spotřebou odstínů, prostě pořád experimentovalo. Takže když vezmu dříve vyrobené méně obvyklé zamračené "konkurencí" měla mít např. T 478.2011 rám taky světle šedý - viz foto. Ale protože se to brzy v provozu umazalo a zašlo to, udělali ho tmavý, což je špatně.

Takže ještě jednou to shrnu. Na výkresu pro Roco je uvedená barva RAL 7047 - viz ten vzorník který jsem přidal k fotce. Roco ale udělalo světlejší. Jestli je to 9002 na běžný původní a retro nátěry, to nevím, co jsem viděl, to jsem viděl, min. je dost podobná. Měla být o fous tmavší, je světlejší. Nápisy jak vidno i z fotky vidět jsou. Foto na zrcadle asi není úplný ideál. Každopádně nejde o žádný paskvil, je to naprosto normální model odpovídající skutečnosti, jen se to některým zdá "divný" protože prostě mají v hlavách zakořeněné barvy jiné. Jestli to bude ležák nebo ne, to je otázka, osobně si myslím že se prodá jako vše předtím.

Tak a teď do mě :-)
Přílohy
T 478.2037_.jpg
T 478.2011_1992-03-18_752 011-7_Jindřichovice na Moravě_foto J Adolf.jpg
ReichenbergW

Příspěvekod TTmili » pát 03 črc, 2015 2:42 pm

Tak ještě jednou, varianta s širokým pruhem (zkušebně?) vznikla už někdy v roce 83-84 kdy na světlo světa začaly vylézat různé bzučivky ze Škodovky. Po roce 85 se široký žlutý pruh začal rozmáhat daleko více po ostatních řadách, předpisem byl sice stanoven 30cm proužek na čele, a u většiny lokomotiv se to dodržovalo, ale existovaly i různé vyjímky (a nejen zkušební vzorky na daných řadách). Těch lokomotiv bylo poměrně dost, ale spíš se asi jednalo o stroje po dílnách v domovském depu než v nějaké ŽOSce. A exempláře na "objednávku" pro prezentaci "nového" nátěru z roku 1987 do toho nepočítám.
Pro to co se dělo před rokem 1982 nemám až tolik podkladů abych si troufnul tvrdit že to bylo tak nebo tak, pouze na základě některých pramenů tuším že to mohlo mít podobnou podobu jako následná unifikace v roce 1988. Těch celozelených šestikoláků se žlutým proužkem bylo víc než dost, stejně tak nějaké ty E469.1. Zajímavé je, že všechny měly proužek žlutý (nebo jinak světlý, oranžová na černobílých fotkách hází jiný odstín šedé), ačkoliv po roce 1982 se skoro výhradně používala oranžová. Taky v Jihlavě se objevovaly proužky už o něco dřív než to bylo nařízeno, minimálně na bardotkách a laminátkách. A všechno to rozhodně na zkoušku nebylo, spíš to pramenilo z iniciativy zaměstnanců dráhy, a zvlášť zajímavé je, že se tyhle kreace (i ty pozdější) objevovaly převážně na nákladních strojích v pevnýh turnusech.

Osobně si myslím, že nejsme ve při, v zásadě se shodneme, já pouze tvrdím, že odmítat cokoliv jen na základě toho, že v té době na to nebyl předpis (nebo to předpis nenařizoval) není úplně na místě, a to ať už člověk tu dobu zažil, nebo ne. A ano, patřím do té mladší generace, ale to ještě neznamená, že jsem o některých věcech neslyšel nebo že jsem po ničem nepátral.
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
TTmili

Příspěvekod ReichenbergW » pát 03 črc, 2015 2:59 pm

forex píše:
ReichenbergW píše:Takže ještě jednou to shrnu. Na výkresu pro Roco je uvedená barva RAL 7047 - viz ten vzorník který jsem přidal k fotce. Roco ale udělalo světlejší. Jestli je to 9002 na běžný původní a retro nátěry, to nevím, co jsem viděl, to jsem viděl, min. je dost podobná. Měla být o fous tmavší, je světlejší. Nápisy jak vidno i z fotky vidět jsou. Foto na zrcadle asi není úplný ideál. Každopádně nejde o žádný paskvil, je to naprosto normální model odpovídající skutečnosti, jen se to některým zdá "divný" protože prostě mají v hlavách zakořeněné barvy jiné. Jestli to bude ležák nebo ne, to je otázka, osobně si myslím že se prodá jako vše předtím.

Tak a teď do mě :-)

Kazdopadne si urcite vedel, ze Roco anoncuje zase neco uplne jineho, nez si predal v podkladech, myslim, ze by tedy bylo ferove, kdyz uz si ucastnikem tohoto fora, abys neco kvaknul dopredu a ted bys nebyl pranyrovan.

A tim bych celou tzuhle debatu o tom ukoncil,protoze nic nezmenime. Kazdopadne v ramci modelu CSD a jejich epochalnich nasledovniku bych hodne zvazoval budouci predobjednavky.

Forex nechápu co tím myslíš? Nejsem tady od toho abych něco kvákal. To za a) a za b) o tom že je v katalogu přebarvená lokomotiva jiný série se tu psalo. Chce to víc číst a míň polemizovat. Takže bych se mírnil ve výrazivu. Jako na pranýři si rozhodně nepřipadám, spíš mám z některých názorů docela veselo u huby :-)
A jak to bylo s proužky snad nejlépe vystihne tahle fotka, která je ještě starší jako ten rok 1979. Původní nátěry hned vedle celozelený tramvaje s už domalovaným proužkem .-) Pravda víc jak žlutá na pruzích převládala ta oranžová. To je už dráha kterou si pamatuju, ale všechno v hlavě opravdu nenosím.

Jediný co může věc zvrátit aby někdo přesvědčil Roco aby zveřejnilo alespoň výkres, nebo předvedlo dokonalejší simulaci. Dělají to jiní výrobci, dělá to i Roco, jen Českých modelů se to prostě netýká. Kdo se toho zhostí a vyrazí na výlet do Bergheimu?
Přílohy
E 499.038 ČSD__foto B Zeman_Scan2037.jpg
ReichenbergW

Příspěvekod Polabský » pát 03 črc, 2015 9:26 pm

Kucí a nebylo by možný, že by jste si jako normálně dali sraz a dali si pořádně do držky a přestali se tady přiblble navzájem osočovat ??
Co vy na to ???
Hezký den Všem :D :D
Polabský

Příspěvekod jiri739 » sob 04 črc, 2015 7:17 am

Pár panáků společně by to asi taky vyřešilo :D
HO DCC
jiri739

Příspěvekod ReichenbergW » sob 04 črc, 2015 7:35 am

jiri739 píše:Pár panáků společně by to asi taky vyřešilo :D

Jsem pro panáky. Občanky, od tý doby co jsou plastový se fakt blbě trhaj :-)
ReichenbergW

Příspěvekod mlha » sob 04 črc, 2015 8:40 am

ReichenbergW píše:
jiri739 píše:Pár panáků společně by to asi taky vyřešilo :D

Jsem pro panáky. Občanky, od tý doby co jsou plastový se fakt blbě trhaj :-)

Tekutinu dodám.... :D
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
http://www.kzmslovacko.cz/.
mlha

Příspěvekod miroslav lengyel » sob 04 črc, 2015 9:45 am

Nezapomeň na bílou hůlku :!: :lol:
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod mlha » sob 04 črc, 2015 10:41 am

miroslav lengyel píše:Nezapomeň na bílou hůlku :!: :lol:

Nebydlím v Havířově, u nás nekvalitu nehledej.....
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
http://www.kzmslovacko.cz/.
mlha

Příspěvekod mizl » sob 04 črc, 2015 12:04 pm

Připomíná mi to dřívější hádky ve vlákně ohledně Brejlovců Kuehna, které bylo mimo jiné zamknuto. Pak že TTečkaři jsou hádaví víc jak Hnulkaři :roll:

Michal
TT, III. - IV., DCC -> LENZ, Mikrolayout, Rajče, Staré kolejiště
mizl

Příspěvekod Polabský » sob 04 črc, 2015 12:22 pm

mlha píše:

Ano, zrovna je to slavné výročí, kdy na Moravu přišli ti dva věrozvěstové, Metyl a Etyl a přinesli Braillovo písmo.
Polabský

Příspěvekod miroslav lengyel » sob 04 črc, 2015 2:29 pm

Polabský píše:
mlha píše:

Ano, zrovna je to slavné výročí, kdy na Moravu přišli ti dva věrozvěstové, Metyl a Etyl a přinesli Braillovo písmo.

:lol: :lol: :lol:
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

PředchozíDalší

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)