look23 píše:petrha píše:Omyl, já se vůbec nevztekám, a abych to lakoval, tak bych musel mýt šikmý oči. Jenom to, že je pár kritiků, kteří to nakonec za ty peníze lakovali byly takové prasárny, že to co teď chodí je zlatý
Docela smutné, že jde na dračku i zhoršená kvalita. Bohužel sám mám pár modelů MTB a vím o čem mluvím.
radula63 píše:No tak to se pak vyplatí! Neosvětlený model za pomalu 2,5 táců, no pánové, kdo z vás to nechce mít?

Trochu odbočím... Vemu to od konce řetězce... On si z té prodejní ceny něco veme stát jako DPH a něco i prodejce (taky musí z něčeho žít). Na tuhle kalkulaci zdejší diskutéři rádi zapomínají. Někdy tato srážka (marže a DPH) může být i 50% (někdy víc, někdy míň) prodejní ceny. Mluvím teď všeobecně. Například : 2.300,- prodejní ceny je cca 19stovek cena bez DPH, a kolik je marže prodejce modelů nevím. A i z té ceny, za kterou to jde od MTB si něco sebere stát.... daně z platu zaměstnanců, daně za energie apod... To samé i prodejce. Musí zaplatit nájem, energie, zaměstnance atd. a krom jiného také chce mít nějaký zisk.
Tím jsem chtěl hlavně říci, že ti, co argumentují, že si to za zlomkovou cenu doma udělají sami, tak nekalkulují s tím, co jsem psal výše.
Když budeš vyrábět 1000 modelů, tak si můžeš dovolit udělat určité zjednodušováky. Např. šablony na vrtání zábradlí do kastle. Různé šablony na stříkání modelu, tak aby to mělo rovnou linii.
S tím se bastlit u mě pro 3-5 modelů prostě nemá smysl.[/quote]
Nevím tu zlomkovou cenu, 1.000 - 1.200 lept ( o odlitcích nemluvím, tam skvalitou se přiblížit alespoň trochu MTB je takřka nemožné) stříkání, maskování, ostrý přechod udělá málokdo, a co další - sedadla, nápravy ložiska, tmely apod. a to nejdůležitější: Práce - aby se dostali na cenu MTB, tak budou dělat za10 Kč/hod. a to možná ještě přeháním.
Jedno je ale jisté!!!!: Od té doby co se MTB takto rozjelo, zmizely z Aukra předražené paskvily modelů ČSD/ČD apod. Málokomu , spíš bych řekl, že nikomu se nepovede perfektní model hned na poprvé, a ty nepovedené ( které nedosahovali úrovně MTB ani z 50%) se prodávali na modelbazaru a nebo aukru. To jsou ty dnešní kritici, kteří několik modelů zkurví než udělají ten správný, a tím že je na bazarech neprodejný ani za materiál se značně prodraží. Pak to nevyjde na zlomek ceny, ale na pěkný balík peněz.
Mimochodem Asi před 15ti lety jsem si koupil el.lokomotivu RhB od BEMO stál v tu dobu cca 250€, po měsíci z ní opadala barva a měl jsem napůl holý černý výlisek, takže nehaním MTB, protože i ty které jsou na trhu 5 i více let mají také své mouchy!!