Ahoj všem.
Koupil jsem šestikoláka. Nevím jestli první nebo nějaké další série (pokud někdo může napsat, podle čeho se to dá poznat, prosím o info). V každém případě jsem se rozhodl napsat pár postřehů, které by třeba mohly někoho zajímat. Jen pro úplnost,
jedná se o verzi ČD a všechny poznatky se týkají tohoto mého jednoho kusu.
V první řadě, hned po vybalení z krabičky mě zamrzelo, že pantografy se po "odjištění" sami nezvedají, ale musí se rukou zvednout do pracovní polohy ve které tak tak drží a nekladou téměř žádný odpor při sklápění. Problém je ve slabé pružince pod gondolou. Gondoly šlo bez problému opatrně sejmout, pružinky vyměnit za trochu silnější a sběrače už se chovají, jak mají.
Protože chci dát do lokomotivy dekodér, musel jsem sejmout kastli. Ta se mi zdá ve srovnání s jinými modely (PIKO,Roco) dost tenká a zobáčky jsou trochu nešťastně umístěny nad vyčnívajícími maskami podvozků s odpružením, takže se k nim
ze spodu dá špatně dostat. Když už jsem tu kastli sundal, rozhodl jsem se podívat tomu šestikoláku na zoubek, respektive
na zoubky všech ozubených koleček

. No upřímně - Roco to není.Podle mého soudu bych řekl, že nepatrně horší než Piko. Motor je velký, setrvačníky slušné, výměna kartáčů je pravděpodobně nemožná (ale to jsem příliš nezkoumal). Řekl bych,
že při rozumném zatěžování by ten motor mohl dalece přežít životnost převodů. Hnaných je všech 6 náprav, ozubených
koleček je tam jak v orloji

, jejich uložení je ale na tlustých plastových "hřídelích", kolečka nejsou téměř jistě ze silonu ani podobného otěruvzdorného plastu, takže jejich opotřebení bude pravděpodobně brzo patrné. Přesnost uložení není velká, obzvlášť jedno ze 6ti ozubených koleček (přiléhající ke střední nápravě) má velkou vůli a na hřídeli se vakle. A to v obou podvozcích, takže asi konstrukční vada. Dal jsem k tomuto kolečku (v obou podvozcích) vymezovací podložku, možná to pomůže zajistit lepší stabilitu celého soukolí..Tlusté jsou také plastové hřídele samotných dvojkolí a ve svých uloženích se otáčejí poměrně ztuha. Celokovová kola vypadají slušně (když pomineme, že nejsou loukoťová), sběr proudu na všech
kolech vypadá spolehlivě, sběrné plíšky by mohly být z o něco pružnějšího materiálu. Převody jsou namazané jakýmsi vazelínoolejem, kterého je tam zbytečně moc, teklo to i po vnější straně podvozků pod sběracími plíšky a někde i po nich.
To jsem vyčistil. Mašina jezdí (zatím ještě v analogu) docela rozumně, oběma směry zhruba stejně a je to i podobně hlučné (a to docela dost). Ta nedokonale uložená ozubená kolečka na tlustých hřídelích i tlusté osy náprav budou způsobovat docela velké tření (a zřejmě i hluk), které nezmizí. K určitému zlepšení by ale mohlo dojít zajetím modelu. Pokud ovšem dřív nedojde k opotřebení a rozsypání těch ozubených koleček, která moc důvěry nebudí.
No, dál se uvidí, jak to bude jezdit v digitálu. Pokud bude zájem, ještě pár informací napíšu.
Alda