Novinky H0 2013

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Re: Novinky H0 2013

Příspěvekod George V. » pon 02 zář, 2013 6:44 am

No nechci rýpat, ale nebyly vozy Bai v odbobí, které ztvárňuje první serie modelů ještě s přechodovými měchy?

A co se týká tzv. nátěru střechy, tak se obávám, že došlo k nejhoršímu. Nejedná se jen o nátěr ale bohužel takto je vylisován celý díl střechy. Aby to nějak vypadalo, tak to bez změny formy zřejmě nepůjde. Bohužel, zase o důvod méně proč si model pořizovat, určitě ne za tuto cenu...
H0/DCC - zatím sbírám co se dá... IV.-V.(i VI.) epocha,
TT - už jen zlehka sbírám, co se mi líbí....
George V.

Příspěvekod ReichenbergW » pon 02 zář, 2013 7:26 am

George V. píše:No nechci rýpat, ale nebyly vozy Bai v odbobí, které ztvárňuje první serie modelů ještě s přechodovými měchy?

A co se týká tzv. nátěru střechy, tak se obávám, že došlo k nejhoršímu. Nejedná se jen o nátěr ale bohužel takto je vylisován celý díl střechy. Aby to nějak vypadalo, tak to bez změny formy zřejmě nepůjde. Bohužel, zase o důvod méně proč si model pořizovat, určitě ne za tuto cenu...

Za sebe můžu říct že všechny verze jsou z druhý poloviny 60. let a mají už návalky. Měchy byly na starších popisových variantách a ty zatím nepouštím, byť jedna vzorová "trojka" je už taky hotová. Ale s poznámkou že tam patří měch a dvojité okno WC. S měchy se počítá tak snad to nebude problém.

Ad kolega "designér". Na vašem výkresu je zakončení okapu správně, tak tomu moc nerozumím. Barva předělu mezi šedou a zelenou je samozřejmě tak jak píšete, co vůz to jiný úkos, zpočátku šla spojnice dolů, později se narovnala, případně byla zakončená obloučkem (ten je vidět už na některých sériích s třetí třídou). To je ale věc stříkací šablony, na modelu je ale ten předěl znázorňující okap protažený až k zadnímu čelu a to je špatně.
Ta čára ze které vyšel ten trámec unikla asi všem. To se těžko pozná když to není prostorově vidět. Oprava by byla nasnadě. Takto žádný vůz nevypadal a je to problém který vzhled vozu výrazně kazí (zmenšuje nástupní dveře). To by se opravit mělo.
ReichenbergW

Příspěvekod greenery » pon 02 zář, 2013 7:36 am

dovolil jsem si vypůjčit obrázek z vagonweb.cz a zesvětlil jsem stíny. Nějaká žebra nahoře jsou a zdá se mi jako by se strop od okapní hrany střechy ke dveřím snižoval (šikmý podhled), nebo je to klam?
Nesedí mi proporce oken dveří oproti modelu, nebo to se taky v čase mohlo měnit?
Přílohy
baidvere.jpg
greenery

Příspěvekod ReichenbergW » pon 02 zář, 2013 7:53 am

Ještě P.S k tomu že by si cizí firma nedovolila něco zkazit. To jste na omylu pánové. Stačí si přečíst třeba jen Německá fóra a následně modelářské časopisy. Např. v Eisenbahn Kurieru se chyby na modelech Německých velkovýrobců probírají každý měsíc. A z z letitých zkušeností s nimi víme již taky své. Chyby dělají prostě úplně všichni. Otázka do jaký míry je chyba způsobena chybným podkladem, spěchem, nebo jen obyčejnou liknavostí a flinkem...
ReichenbergW

Příspěvekod TommyH » pon 02 zář, 2013 7:57 am

Děkuji, za přidání skvělé fotky kde je vše jasné.
TommyH

Příspěvekod ReichenbergW » pon 02 zář, 2013 8:03 am

Ano to je správně. Jedna výztuha tam je, ale není tak masivní. Když se ale dveře otevřou tak tam vzniká minimální mezera - viz foto
Přílohy
Bai 4-3558 ČSD_Voz depo Košice_dom st Poprad.jpg
ReichenbergW

Příspěvekod George V. » pon 02 zář, 2013 8:17 am

Ještě se vrátím ke střeše - spíše bych řekl, že to vyplynulo jako technologická nutnost, když se holt výrobce rozhodl udělat sundavací střechu a toto řešení možná trochu zjednodušuje formu. Tak to pak vypadá, když se výrobce zdráhá předvést technologickou vyspělost a udělat kastli v jednom kuse :mrgreen: .
H0/DCC - zatím sbírám co se dá... IV.-V.(i VI.) epocha,
TT - už jen zlehka sbírám, co se mi líbí....
George V.

Příspěvekod ReichenbergW » pon 02 zář, 2013 8:27 am

George V. píše:Ještě se vrátím ke střeše - spíše bych řekl, že to vyplynulo jako technologická nutnost, když se holt výrobce rozhodl udělat sundavací střechu a toto řešení možná trochu zjednodušuje formu. Tak to pak vypadá, když se výrobce zdráhá předvést technologickou vyspělost a udělat kastli v jednom kuse :mrgreen: .

Pokud je střecha sundavací tak perfektně lícuje se skříní. Pak se v tom případě ale zdá že je delší a proto ten přesah. Až to budu mít v ruce budu moudřejší, teď mlátíme prázdnou slámu... Celkový dojem ale převažuje na těmi chybkami, každopádně do budoucna je třeba si z toho vzít ponaučení. Nakonec podívejte se za co někteří dávali 4 tisíce a jásali. Vedle sebe se to ale postavit nedá .-)
Přílohy
Výstava Smíchov 04 2007 204.jpg
ReichenbergW

Příspěvekod milan ferdián » pon 02 zář, 2013 8:56 am

Vtírá se ještě jedna otázka a to který výkres se použil pro formu vozu?Zdroj parostroj.net.
Přílohy
Bai_52.gif
Bai_52.gif (28.8 KiB) Zobrazeno 4574 krát
Bai_1954.gif
Bai_1954.gif (31.68 KiB) Zobrazeno 4574 krát
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Ferda » pon 02 zář, 2013 9:04 am

greenery píše:... zdá se mi jako by se strop od okapní hrany střechy ke dveřím snižoval (šikmý podhled), nebo je to klam?
Nesedí mi proporce oken dveří oproti modelu, nebo to se taky v čase mohlo měnit?

Tak to se ti opravdu zdá.
Okna ve dveřích jsou stejně vysoká jako ostatní a i odsazení od okapu je stejné. Klame perspektiva. Ve výkresu je horní i spodní hrana oken v jedné rovině. Bohužel originál plánovina je v tresoru v Praze a amici ji (nevím proč?) nejsou ochotni zapůjčit a ni okopírovat. Typáky v tomto směru nejsou ideální podklad. Mám jich víc různých a s jistotou nejsou přesné.

EDIT: vidím, že některé typáky už tu Milan vyvěsil
H0 III-IV. Dokonalost je sen!
Ferda

Příspěvekod milan ferdián » pon 02 zář, 2013 10:19 am

S tím souhlasím,že nejlepší by byl originál výkres a že výkresy se produktem rozcházejí během výroby.Mě spíše mrzí jiná věc.Ještě jednou jsem si prošel ty vizualizace a ony chyby o kterých se zde diskutuje.Jsou viditelné a opět otázka.Proč se na tyto chyby neupozornilo během prohlížení těch vizualic :?: Na tomto DF si vždy dočtu jaká má být správná tloušťka madel,zda prsa bardotky jsou vyprsovaná správně a atd.Je vám jasné,že to může být zmařená investice (byť je to chyba investora) a že příště už žádné příště možná nebude?To není strašení ani nucení ke koupi tohoto vozu,protože takový výrobek nebude chtít nikdo z vás si jít koupit,protože budete muset provést dodatečné úpravy.Mohlo se tomu předejít a vy jste mohli mít perfektní železniční osobní vůz.
Možná si říkáte,proč se do toho tak angažuju.Protože já bych se rád chtěl dočkat i od těch Šikulů,tak jako vy,osmidvéřové Baiky i ve svém měřítku N/1:160 a široko daleko zatím žádného výrobce pro nás N/1:160 nevidím.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Petr Zatrepalek » pon 02 zář, 2013 10:25 am

milan ferdián píše:S tím souhlasím,že nejlepší by byl originál výkres a že výkresy se produktem rozcházejí během výroby.Mě spíše mrzí jiná věc.Ještě jednou jsem si prošel ty vizualizace a ony chyby o kterých se zde diskutuje.Jsou viditelné a opět otázka.Proč se na tyto chyby neupozornilo během prohlížení těch vizualic :?: Na tomto DF si vždy dočtu jaká má být správná tloušťka madel,zda prsa bardotky jsou vyprsovaná správně a atd.Je vám jasné,že to může být zmařená investice (byť je to chyba investora) a že příště už žádné příště možná nebude?To není strašení ani nucení ke koupi tohoto vozu,protože takový výrobek nebude chtít nikdo z vás si jít koupit,protože budete muset provést dodatečné úpravy.Mohlo se tomu předejít a vy jste mohli mít perfektní železniční osobní vůz.
Možná si říkáte,proč se do toho tak angažuju.Protože já bych se rád chtěl dočkat i od těch Šikulů,tak jako vy,osmidvéřové Baiky i ve svém měřítku N/1:160 a široko daleko zatím žádného výrobce pro nás N/1:160 nevidím.

Jenže Milane, jestli není zakopaný pes v tom, že Šikulové nějak na jim zasílané a jim určené příspěvky a korespondenci nereagují... Pokud by za včasu zveřejnili na svém webu vývojové obrázky a třeba i tady prostřednictvím "svého" mluvčího požádali o pomoc, tak by se těm chybám dalo určitě předejít... Co chceš ale vylepšovat v atmosféře sveřepého utajování :!: všeho...
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod Petr Zatrepalek » pon 02 zář, 2013 10:35 am

Bohužel tedy to vypadá že Baika je zkaženým modelem... Nicméně bude na dlouho, ne-li na pořád, jediná co se v HO dělat bude - takže kdo Baiku chce mít, bude muset zatnout zuby a jít do ní nebo si bastlit jinou. Je to škoda že není super, ale... Bud těch 1500 dáte, nebo si počkáte až se to zlevní (možná), nebo holt model mít nebudete - bohužel reálný to scénář...
Baika 8dv. je pro mě mus - takže si počkám až budou vozy v kabátku odněkud ze severních nebo středních Čech, nebo "Albíni" které si můžu upravit a dám si to do svý sbírky... Tedy za předpokladu že se to chová na kolejích "normálně" a ne jako patra Rivarossi 8) U Da doufám že případný chyby ještě odstraní...

Poučení - výrobce by měl lépe s modeláři komunikovat!
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod milan ferdián » pon 02 zář, 2013 10:52 am

Petr Zatrepalek píše:Poučení - výrobce by měl lépe s modeláři komunikovat!

A umíme konstruktivně komunikovat nebo objektivně upozornit na danou konstrukční chybu :?:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod mlha » pon 02 zář, 2013 11:00 am

Myslím,že komunikovat umíme,jenom musí protistrana naslouchat.S přístupem tohoto výrobce to moc slavné není.Bohužel
H0/MODULY SLOVÁCKO/ep.IV
http://www.kzmslovacko.cz/.
mlha

PředchozíDalší

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)