Moderátor: Michal Dalecký
Jindra Charvat píše:Fakt že jo, jsou tam
Jindra Charvat píše:Tak mi to nedalo a tak jsem zkoumal, měřil a fotil. Ty "malé sběrače" na tendru slouží spíše jako pružiny pro rovnání kol, jsou (Marklin) galvanicky spojené "s koly" a kostrou. Hlavní sběr druhé větve proudu je určitě tím dílem č. 27 a u Trixu dle tvého fota asi i sběračem u hlavních kol 2-3.
Jinak všechny kola-soukolí jsou galvanicky spojené - proměřeno.
"Sběrače" na hlavních kolech (mezi 2 a 3) prostě nejsou, ačkoli jsou v nákresu Marklin kreslené (domnívám se, že použili stejný obrázek z Trixu)-viz foto.
veteran píše:Ahoj Zdenku.
Loni jsem dostal dárek bohužel tzv. Nevhodný .
498.1 Marklin .Viš jak to chodí v klubu . Než se rozhodneš uteče rok jak prd.
1.Myslel jsem že půjde jednoduše předělat.
No ale z poslední debaty tady asi nepůjde.
Co by jsi navrhnul? Prodat na náhradní díly? Prodat někomu kdo má troj kolejný Marklin.?Albo doufat že Trix přijde z náhradním pojezdem ?
Ahoj Honza G
A2C píše:Páni, čítal som túto diskusiu o zmene AC na DC a buď mi niečo utieklo pri medzijazyčnom nedorozumení, alebo ste merali dvojkolia len v stave na lokomotíve, resp. v tendri.
Za mňa by som najprv dvojkolia vybral a potom meral či sú skutočne vodivo prepojené obe strany na dvojkolí.
Samozrejme ak ste tak urobili tak mlčím.
Ak však nie, tak vybrať, premerať a ak sú oddelené čo predpokladám, že by mohla byť dobrá šanca, nakoľko by potom stačilo pri výrobe osadzovať inak napojený plošák cez lyžinu a spoločné zberanie zo zberačov, eliminujú sa tam náklady na výrobu rôznych dielov dvojkolí.
Ak by mal niekto v okolí AC mašinu, som ochotný sa na to mrknúť aj sám a rozseknúť tento gordický uzol.
Stanopp píše:Tak ešte raz... dvojkolia nie sú izolované. Na vodivosti neuberá ani vzdialenosť od zvyšku modelu. Kiež by boli, ušetrilo by mi to kopec roboty s ich odizolovávaním.
Zdenek Valter píše:Stanopp píše:Tak ešte raz... dvojkolia nie sú izolované. Na vodivosti neuberá ani vzdialenosť od zvyšku modelu. Kiež by boli, ušetrilo by mi to kopec roboty s ich odizolovávaním.
Viz výše odpověď A2C - izolací dvojkolí pro Maerklin nemusíš vyhrát!!
Jindra Charvat píše:Zkusím to vysvětlit ještě jednou. Prosím přestaňte přemýšlet o AC mašině jako o DC se sběrací bruskou. Spoustu dílů má Marklin/Trix společnou, ale kolečka to určitě nejsou. Pár výrobců s tím experimentuje (především ESU, ale i Roco třeba u jeřábu), ale to je tak vše.
Jindra Charvat píše:Marklin je prostě jiná technologie a jak jsem již dříve psal kola jsou a mají být galvanicky spojená (technologie).
Jindra Charvat píše:U Trixu se tato technologie trochu láme a může mít i negativní dopady.
Jindra Charvat píše:Prostě kostra mašiny (vozu) se používá jako jeden vodič (pracovně, nesmyslně nazývám střidavé mínus) a druhý vodič (střídavé plus) se vede ze středové koleje rovnou do dekodéru, kde se používá pro "výrobu stejnosměru" a následnému rozvodu. ALE například u neřízeného kouřového generátoru se spíná jen ono "střídavé plus" a zbytek se bere z kostry vozu.
Jindra Charvat píše:Uvádím to pro názornost, abych vysvětlil neprostou nepotřebnost, naopak neúčelnost galvanicky oddělených kol...
Jindra Charvat píše:Z fotografie Zděňka je vidět, že se proud u Albíka-Trixe sbírá jak v tendru pro dekodér, tak v mašině - nechci spekuovat proč, ale smysl to zjevně má.
U Albíka-Marklina nic takového není. "Střídavé plus" se sbírá jen bruskou na tendru a to je vše. Zbytek je rozveden dráty, respektivě jedním drátem...
Navíc považuji Marklin parní loko za velice povedené a jedním z plusů jsou i uložené osy kol v "bronzu", a jako strojař nevidím zrovna redy "přerušovt osy kol, no ale proti gustu žádný...
Zpět na Velikost H0 (komunita H0)
Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot] a 6 návštevníků