Moderátor: Michal Dalecký
Marve píše:Zdravím všechny!
Potřebuji poradit - mám možnost výhodně pořídit tento krásný model za výhodnou cenu 400 Eur, ale bohužel je to v provedení Märklín, tedy s odběrem elektřiny také lyžinou mezi kolejnicemi. Ale já mám klasické analogové kolejiště, takže by mně zajímalo, jestli se dá model Märklín snadno upravit na standard Trix.
Stáhnul jsem si z internetu rozborky obou modelů a vypadá to, že se liší jen jiným provedením dílu č. 27 v tendru, kde u Marklínu je vybaven právě tou lyžinou. To by vypadalo celkem slibně.
Ale obávám se, zda tam někde ještě není nějaký jiný problém.
Nemá s tím někdo nějakou zkušenost prosím?!
Zdenek Valter píše:Marve píše:Zdravím všechny!
Potřebuji poradit - mám možnost výhodně pořídit tento krásný model za výhodnou cenu 400 Eur, ale bohužel je to v provedení Märklín, tedy s odběrem elektřiny také lyžinou mezi kolejnicemi. Ale já mám klasické analogové kolejiště, takže by mně zajímalo, jestli se dá model Märklín snadno upravit na standard Trix.
Stáhnul jsem si z internetu rozborky obou modelů a vypadá to, že se liší jen jiným provedením dílu č. 27 v tendru, kde u Marklínu je vybaven právě tou lyžinou. To by vypadalo celkem slibně.
Ale obávám se, zda tam někde ještě není nějaký jiný problém.
Nemá s tím někdo nějakou zkušenost prosím?!
No s tímhle modelem ne.
Zkus kolegy JIndra Charvat či Vesly.pisek ti mají tento systém, zda by byli schpni ti změřit některé věci na tomto Maerklin modelu pokud ho mají.
Například pokud by provedené Maerklin mělo velké okolky pak jeho pořízení pro přestavbu nemá žádný smysl - je to sice velmi nepravděpodobné ale vyloučit to bez znalosti konkrétního modelu to nelze.
U náprav je nuné na dvojkolí také zjistit zda jsou izolovaná a zda je sbrání svedeno do jednoho bodu.
Pokud izolovaná nejsou tak je nesmysl kupovat model pro přestavbu.
Stanopp píše:Rovnako som kupoval model za dobrý peniaz z ebay v striedavom prevedení, dvojkolia nie sú izolované.
Jindra Charvat píše:V žádném případě kola lokomotiv AC/DC (Marklin Trix) nejsou zaměnitelná!!! Ještě to lze s bídou obráceně DC/AC. Takže pouze vyměnit soukolí a to bohužel Marklin NEPRODÁVÁ (takže jen vyrobit)
Jinak se mašiny opravdu v ničem neliší, akorát že Trix nemá prostřední "brusku" a má JINÁ KOLA (rozteč, okolky a většinou i průměr, ale to je jediné zanedbatelné) Dokonce Trix má většinou stejné "drátování" jako Marklin, akorát se sběrná "bruska" nahradí takovým spešl sběrným kontaktem pro izolovanou stranu (DC) soukolí.
Soukolí u marklina jsou na 99,9% vždy galvanicky spojené. Vyjímečně jsou propojené sběrnými kontakty. U AC je to potřeba, signalizuje to přítomnost na trati...
Ty DC kola na AC se prostě upraví rozteč cca -0,3mm a spojení galvanicky oddělených kol se provede právě prostřednictvím sběrných (DC) kontaktů. Je to spíše ale nouzovka, díky okolkům nic moc, ale jde to. Obráceně bohužel ne. Jedině vyndat, rozmontovat, přefutrovat... Radši si "připlaťte" za Trixe
Jindra Charvat píše:Marklin nemá sbírací plíšky. Soukolí je galvanicky spojené a uložené v kovovém ložisku = galvanicky spojené s rámem lokomotivy. V podstatě co na kolejích, to na kovových dílech lokomotivy. Je izolován pouze střední sběrač -"bruska" a z něj drátem do dekoderu atd..
U Trixu, alespoň co mám, jsou izolována pouze kola na jedné straně a k těmto přiléhá sběrný plíšek vytvořený a umístěný místo sběrné brusky (nesbírá zespoda ale ze strany z odizolovaného kola)
Jindra Charvat píše:Paradoxně to komplikace není, protože ten sběrač, co jsem v rychlosti mrknul, se dá samostatně za 12EUR objednat. Bohužel kola (soukolí) na rozdíl od výrobků Pika či Roca NE! Ono je to trochu pochopitelné, chceš model do AC Piko-Roko kup si DC model a "kolečka". Chceš Marklina do DC kup si Trix
p.s. píši - trochu....
Jindra Charvat píše:Marklin nemá sbírací plíšky. Soukolí je galvanicky spojené a uložené v kovovém ložisku = galvanicky spojené s rámem lokomotivy. V podstatě co na kolejích, to na kovových dílech lokomotivy. Je izolován pouze střední sběrač -"bruska" a z něj drátem do dekoderu atd..
U Trixu, alespoň co mám, jsou izolována pouze kola na jedné straně a k těmto přiléhá sběrný plíšek vytvořený a umístěný místo sběrné brusky (nesbírá zespoda ale ze strany z odizolovaného kola)
Zpět na Velikost H0 (komunita H0)
Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot] a 1 návštěvník