vypravecc píše:....Koupil jsem ozvučenou 151 od ACME, ale příště bych raději ušetřil pár tisíc,.....

Měl jste si koupit analogovou, dokoupit dekodér Zimo a nechat nahrát skutečný zvuk místo té hrůzy, vždyť Vám radili před rokem ve vlákně o 151, rozebíralo se to na několika stránkách. Někteří prodejci mě pak měli rádi

...
viewtopic.php?f=15&t=7309&start=135George V. píše:...no můj názor je ten, že právě zvuk elektrických mašin se dá reprodukovat velmi věrně. U páry a dieselu prostě chybí jisté frekvenční pásmo, které nelze přehrát, neb fyzikální zákony jsou proti (vemi nízké frekvence). A také ten "registr" je příliš krátký na to, jak jsou ty zvuky pestré; prostě mi to po nějaké době přijde jako kolovrátek; ta zvuková sekvence by měla být delší, aspoň půl minuty

. Naopak zvuk trakčáků (ventilátorů atd.) je více méně harmonický, takže ten krátký registr až tak nevadí...
Jako zvukař můžu říct, že je to přesně naopak. Vůbec není problém se zvuky motoru nebo parní lokomotivy. Jaká je nahrávka, takový je zvuk, nic není ořezané. Kolikrát mi třeba strojvedoucí při poslechu řekli, že když zavřou oči, tak tu mašinu vidí

Co ovšem dekodér neumí je reálný zvuk trakčních motorů. Tam právě chybí to frekvenční pásmo. Výšku zvuku bych potřeboval nastavením "ohýbat" v rozsahu třeba stonásobku, ale dekodér umožňuje pouze 2,55 násobek. Bohužel hučení trakčních motoru je zrovna u většiny elektrik dominantním zvukem, takže ty nikdy věrně reprodukovat nepůjde, zvuk trakčáků prostě odpovídá tak rozsahu 40 - 80 km/h
Ten kolovrátek..., některé zvuky se přehrávají ve smyčce. Není potřeba, aby to trvalo půl minuty, ani to není možné. Nesmí to být ovšem krátké a velmi záleží na sluchu zvukaře, který to z nahrávky stříhá. Pokud je při přehrávání slyšet nějaké "zakopávání", je to prostě špatně. U mnoha továrních zvuků je to poznat, zejména ESU přímo rve uši snad všemi projekty.
Článek o zvucích 183 dám na stránky až se mi dostane do rukou model k vyladění.