M152.0/810 + Blm/Baafx/010/Btax ROCO

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Re: M152.0/810 + Blm/Baafx/010/Btax ROCO

Příspěvekod juroH0 » pon 28 úno, 2022 9:52 am

Ešte by som skúsil posunúť zotrvačník ďalej od ložiška, aby tam vznikla malá medzera, na foto to vyzerá, že sa oň trie.
H0(e), DCC, epocha II-III
7", 1:4
juroH0

Příspěvekod shodan » pon 28 úno, 2022 10:01 am

juroH0 píše:Ešte by som skúsil posunúť zotrvačník ďalej od ložiška, aby tam vznikla malá medzera, na foto to vyzerá, že sa oň trie.

ne to uz jsem zkousel, tohle jsem uz nechal po dalsi zkouzce :) i kdyz tam je mala nebo velka mezera tak řve jako 20 let stary piko, ale to se dalo procaknout kontaktolem a prestalo :lol:
shodan

Příspěvekod Aleson » pon 28 úno, 2022 12:47 pm

Na základě shodanova změření motorku (za které moc díky) jsem udělal shrnutí v následujícím náčrtu ( není to kresleno v žádném měřítku a rozměr délky těla motorku přes ložiska 21,2mm jsem musel dopočítat, protože součet naměřených hodnot nedával celkovou délku přes hřídele 37mm. Tak snad to takto zhruba odpovídá) :

Motor-M152.jpg

A teď ještě najít vhodnou náhradu .... :wink:
Aleson

Příspěvekod shodan » pon 28 úno, 2022 3:24 pm

shodan

Příspěvekod Pavel 152 » pon 28 úno, 2022 4:09 pm

Motorky z odkazu oba druhy mohu doporučit. Lze je taky koupit od pana Pohořelého-Pojezdy eu. Bez čekání na balíček z Číny.
Instaloval jsem je do několika vozidel a spokojenost. Ještě si zjistěte, zda setrvačník nehází a nenatloukejte jej, ale lisujte.

Pavel
Pavel 152

Příspěvekod Aleson » úte 01 bře, 2022 10:22 am

Taky už jsem tyto motory "vygooglil" :P . Ze dvou typů v odkazech výše bych se jednoznačně klonil k motorům Mabuchi, protože jednak s motory tohoto výrobce mám výborné zkušenosti z minulosti, jednak mají výměnné uhlíky, šikmou kotvu .... Jen nedovedu pochopit, proč třeba právě takový motor nepoužilo Roco do svých modelů. Rozhodně by to nezvýšilo cenu a v porovnání s tím zmetkem, který je v modelech nyní, by to bylo o třídu výš.... :?
Aleson

Příspěvekod shodan » úte 01 bře, 2022 10:47 am

Problem je, ze 90% lidi ten model ma na polici jako do sbirky a nebo to jede jen se zvukem a ten rve jako krava :lol: tak to neresi... Tak ten motorek objednam a uvidime :)
shodan

Příspěvekod jirie123 » pon 07 bře, 2022 1:04 pm

Jak tak čtu budu se ještě hodně divit :shock:
Koupit zmetek za deset táců. To je teda terno :evil:
jirie123

Příspěvekod vvitty » pon 07 bře, 2022 2:57 pm

Aleson píše:Taky už jsem tyto motory "vygooglil" :P . Ze dvou typů v odkazech výše bych se jednoznačně klonil k motorům Mabuchi, protože jednak s motory tohoto výrobce mám výborné zkušenosti z minulosti, jednak mají výměnné uhlíky, šikmou kotvu .... Jen nedovedu pochopit, proč třeba právě takový motor nepoužilo Roco do svých modelů. Rozhodně by to nezvýšilo cenu a v porovnání s tím zmetkem, který je v modelech nyní, by to bylo o třídu výš.... :?

No, vymenne uhliky maji no... akorat ze ty drzaky uhliku jsou zalisovane a nahradni uhliky stoji vic nez cely motorek, takze asi tak.
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod vvitty » pon 07 bře, 2022 3:03 pm

radula63 píše:
shodan píše:jak je to ted s dostupnosti motoru Mashima? nebo uz se nevyrabi?

Motory značky Mashima se už nevyrábí několik let. Byla to malá firmička v Japonsku. Po smrti majitele musel stát nějakou dobu držet výrobu a pak firmu uzavřel, když se nenašel nikdo, kdo by výrobu převzal (podle tamnějších zákonů - píšu co si pamatuju, že se před lety psalo). Jen ještě nějakou dobu motorky na trhu byly (doprodávání zásob), ale už se nevyráběly nové. Dnes sehnat motory Mashima je už skoro nadlidský výkon. Proto výrobci modelů museli od těchto motorů ustoupit a hledat náhrady. I Tillig několik let už tyto motory nepoužívá.

To jsou mi veci... V zasade je ten prostredek jen nejaka Urban Legends...
Majitel po odchodu do polovicniho duchodu odmitnul nekolik nabidek na prodej firmy - a to i od Japoncu, nejen od cizincu. A s ohledem na to ze dodavatel magnetu pro motory na tom byl podobne (vek, zadni nasledovnici) a skoncil, znamenalo by to stejne cast veci predelat. Takze firma skoncila.
Sehnat Mashima motory v malem mnozstvi stale neni problem, otazkou je jestli to stoji za ty dlouhe penize co za ne Anglican a Australan chce na ebay.
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod Aleson » úte 08 bře, 2022 8:55 am

vvitty píše:No, vymenne uhliky maji no... akorat ze ty drzaky uhliku jsou zalisovane a nahradni uhliky stoji vic nez cely motorek, takze asi tak.

Nějak tomu nerozumím.
Uhlíky oproti plíškům způsobují menší opotřebení komutátoru a mají delší životnost.
Po jejich vyjmutí se dá v případě potřeby vyčistit komutátor bez rozebrání motoru a dá se zkontrolovat jeho stav.
Složení rozebraného motoru s vyjmutými uhlíky je mnohem jednodušší, než skládání motoru se sběracími plíšky.
Uhlíky by se daly v případě nutnosti určitě vybrousit z nějakých dostupných a levných.
Nejde zdaleka jen o to, jestli má motor uhlíky, ale o jeho celkovou úroveň zpracování ( přesnost, kvalitu použitých materiálů -magnetů, ložisek, komutátoru, kotvy ..... )

Až motory dorazí, ještě se jim podívám "na zoubek"
Aleson

Příspěvekod vvitty » úte 08 bře, 2022 9:43 am

Ja mam ty motory na stole pred sebou, oba typy (a nekolik jejich variant podle toho co mel Cinan zrovna ve skrini).

Teoreticky jsou uhliky vymenne, prakticky to ovsem narazi na fakt ze jejich pouzdro je zalisovano do tenkeho plastu a vyjmutim dojde k poskozeni nebo destrukci toho plastu. Kamarad je mel na jednom motoru v masine poskozene a zkouseli jsme vymenu (nechtelo se mi stahovat a prelisovavat setrvacniky a sneky), nakonec jsme znicili dva motory, rezignovali a prelisovali sneky.
Jeste delal Cinan podobne otevrene dlouhe asi 24mm, petipolove, rozmerove cca Mashima 1024, dava je tusim Tillig do masin. Za kus chteji asi €25 nebo tak nejak. Vloni v lete jsem jich pet u Martina Pinty menil protoze magnety byly ocividne odflaknute (demagnetizovane), motory nemely silu ani jako nove dostatecnou na to aby utahly TT masinu.

-> jak ten Mitsumi, tak ten druhy jsou levna spotrebni zalezitost, s vymenou uhliku nebo nejakym cistenim komutatoru se v zasade nepocita, meni se to za jiny kus. Coz pri te cene je asi stejne jedno...
vvitty

Příspěvekod Pavel 152 » úte 08 bře, 2022 10:12 am

Ten jmenovaný Mabuchi je od počátku Ve V 60 od firmy Jatt, pokračoval s ním Tillig. Stojí na něm výrobky PMT. Jestli je někde na fórech zmínka o potřebě výměny uhlíků, tak sem s ní. Tillig instaluje 3pólové nerozebíratelné číňany do mašin za 4000,-. To nikomu nevadí?
Ty držáky uhlíků jdou vyndat s nějakým odporem. U lokomotivy V60 je nad motorem plošný spoj s pružnými plechy, co tlačí na držáky uhlíků, tam by rozvolnění otvoru nevadilo. U PMT mají zastrčené tenké letovací plíšky pod držáky. A zkoušel jsem tyto zastrčit pod držáky do motorů tam kde nebyly a už to nedrželo.
Číňan dodá jednou s plíčky podruhé bez, jednou 5ti pólové podruhé 3pólové, je mu to jedno, jsou to nějaké výprodeje. Mám i motor s rovnými plechy kotvy.
A ještě by mě zajímal názor z dřívějška, že motory se šikmou kotvou nejsou vhodné pro digitalizaci. Tak jak to je? Spíš to vypadá tak, jak to vyhovuje výrobci, co sežene a kolik to stojí.
A ještě jednou tyto motory s jejich kvalitou a cenou (okolo 1 Dolaru) doporučuji, a kupte si je třeba jako záložní a neřešte blbosti jako výměna uhlíků(kolik stojí náhradní uhlíky Maschima?)
Pavel
Pavel 152

Příspěvekod A2C » stř 09 bře, 2022 4:38 pm

Pavel 152 píše:A ještě by mě zajímal názor z dřívějška, že motory se šikmou kotvou nejsou vhodné pro digitalizaci.

Toto počujem prvý raz. Naviac takýto motor má plynulejší rozbeh a preto sa šikmá kotva používa snáď už v každom motorčeku pre modelovú železnicu. Dlho som nevidel rovnú kotvu.
ČSD ep.IIb + III-IVa + ŽSR. H0, H0e
Z21, Profi-Boss, Multimouse
A2C

Příspěvekod Aleson » úte 15 bře, 2022 11:31 pm

Po docela krátké době přišly z Číny objednané motory Mabushi (přišlo to, co bylo na fotkách a co jsem si objednal). Podrobný popis motorku jsem pro případné zájemce o další informace vložil do vlákna, kam se to možná hodí víc : ELEKTROMOTORY-(H0)-A přece se točí.

P.S. Při dohledávání svých starších příspěvků o motorech jsem narazil ve vláknu o šestikoláku MTB a jeho motoru na toto :

A2C píše: 21 říj, 2015
Aleson píše:"V první řadě je potřeba říct, že motor je pouze třípólový, což jsem u modelu této cenové kategorie vcelku očekával. "

Prosím?! V modely za 180€ očakávaš 3 pólový motor? Tak prepáč ale 3 pólový motor tu nemá čo hľadať, už aj v Čmeliakovi a Ragulinovy od Pika je motor 5-pólový! Tu má byť 5-pólový motor a žiadne kecy okolo, naviac s rovnou kotvou, ani si nedali námahu aby to akože dobre jazdilo s šikmou kotvou ako to výrobcovia bežne robia. Jedna veľká hanba pre MTB je tento model!

Musím říct, že ve světle současného trendu Roco a zřejmě i dalších výrobců při cestě k lepším zítřkům mě to dost pobavilo... Hořce, ale pobavilo :mrgreen: . Ó, jak jsme byli naivní .....
Aleson

PředchozíDalší

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)