Díky za zajímavé postřehy.
Motor se zdá jinak netknutý, je čistý, vůle v ložiskách není a při vyjmutých uhlících se točí velmi hladce.
Té mašince je asi 10 let (ČD 751), prvních 8 let stála převážně ve vitríně, poslední dva roky ji občas projedeme.
Mně přijde, že je to občas, ale těžko se odhaduje, jaká porce hodin se za tím skrývá. Provoz bez stoupání, vlaky tak do 1,5 m délky, modelová rychlost tak 70 km/h (CV 5 = 100).
Než jsem ten komutátor vyčistil, lok. dekodér se strašně hřál, možná tam opravdu tekly skrze uhlíkový prach nějaké zkratové proudy. Teď se hřeje o poznání méně.
Jak zmiňuje Mcx, přesně takhle se to chovalo, jakoby se motor udusil ve vlastních ložiskách (tohle mi dělaly/dělají i čínské motorky v lokomotivách ACME) jen s tím rozdílem, že se někdy i zastavil a pak znovu rozběhnul (nadproudová/teplotní ochrana dekodéru?).
U té 751 se to projevovalo také až při vysokých rychlostech, někde kolem CV 5 = 200, což se prakticky vůbec nepoužívalo.
Přebroušení a vyčištění toho komutátoru však tenhle neduh vyřešilo. Min. rychlost lokomotivy se snížila asi na polovinu při stejném CV2 = 1.
Vypadá to hrubou úvahou na neochotu uhlíků být v řádném kontaktu s tím zrasovaný komutátorem, ale co ho tak sežralo, je mi záhadou.
No, uvidím, jak dlouho to vydrží.
Uhlíky vybrousím.
Děkuji vám.