Čmelák T669/770 od Piko

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Re: Čmelák T669/770 od Piko

Příspěvekod horak » stř 22 led, 2014 9:40 pm

mikinko píše:U nás sme mali trošku problémy s jazdnými vlastnosťami čmeldov na DCC (na analogu nebol problém).... .... Kolegovi sa zas prejavovala nemilá vlastnosť - z ničoho nič sa model zastavil a následne rozbehol.
U kolegu sa daný problem podarilo eliminovať úpravou zapojenia - tlmivky preč a tuším aj kondenzátor......

U mna sa to prejavuje rovnako. Mam osadeny Zimo MX645. Cmeliak ide v kuse 5-15min (niekedy aj menej) a znicoho nic sa zastavi a nasledne pokracuje dalej. Vsetko je to sprevadzane plynulym prehravanim zvuku zastavenia motora - volnobeh, nasledne sa zvuk motora dostava do otacok tak ako Cmeliak zrychluje. Nie je tam ziadna pravidelnost ani zavislost na smere. Niekedy to spravi aj 3x za 30sekund a potom 20minut nic... Pomoze tomu vyssie spominane odstranenie tlmiviek a kondikov?

Nieco podobne som musel urobit na Sergejoch od Gutzolda, kde po osadeni Zimo MX646 Sergej reagoval sa povely ovladaca oneskorene akoby so zotrvacnostou. Ale problemy s nahodnym zastavovanim neboli.
Obsah príspevku je bez môjho súhlasu iba na NEKOMERČNÝ účel. Zásah do SW/HW je Vaše vlastné riziko!
horak

Příspěvekod JaroHo » pát 24 led, 2014 6:23 pm

a co že má strkat PIKO do těhle čmeláků za zvukáče?
DR5000, Z21app,2x myš, kolejiště ve výstavbě
JaroHo

Příspěvekod jirkan » pát 24 led, 2014 7:27 pm

No přece ten jedinej, co funguje :( :D , tj. ESU v. 4.
jirkan

Příspěvekod modzel » pát 24 led, 2014 8:11 pm

horak píše:
mikinko píše:U nás sme mali trošku problémy s jazdnými vlastnosťami čmeldov na DCC (na analogu nebol problém).... .... Kolegovi sa zas prejavovala nemilá vlastnosť - z ničoho nič sa model zastavil a následne rozbehol.
U kolegu sa daný problem podarilo eliminovať úpravou zapojenia - tlmivky preč a tuším aj kondenzátor......

U mna sa to prejavuje rovnako. Mam osadeny Zimo MX645. Cmeliak ide v kuse 5-15min (niekedy aj menej) a znicoho nic sa zastavi a nasledne pokracuje dalej. Vsetko je to sprevadzane plynulym prehravanim zvuku zastavenia motora - volnobeh, nasledne sa zvuk motora dostava do otacok tak ako Cmeliak zrychluje. Nie je tam ziadna pravidelnost ani zavislost na smere. Niekedy to spravi aj 3x za 30sekund a potom 20minut nic... Pomoze tomu vyssie spominane odstranenie tlmiviek a kondikov?

Nieco podobne som musel urobit na Sergejoch od Gutzolda, kde po osadeni Zimo MX646 Sergej reagoval sa povely ovladaca oneskorene akoby so zotrvacnostou. Ale problemy s nahodnym zastavovanim neboli.

Problem som vyriesil so sekaním nasledovne:
tlmivky na plošáku som skratoval a najbližší kondenzátor od petice som proste vypajkoval . Podla mna stacilo len kondenzátor vypajkovať ale nechcelo sa mi už do toho znova montovať. :idea:
modzel

Příspěvekod Xpaulus » sob 25 led, 2014 7:56 am

modzel píše:Problem som vyriesil so sekaním nasledovne:
tlmivky na plošáku som skratoval a najbližší kondenzátor od petice som proste vypajkoval . Podla mna stacilo len kondenzátor vypajkovať ale nechcelo sa mi už do toho znova montovať. :idea:

nemel bys fotku te upravy?
Xpaulus

Příspěvekod Petr Zatrepalek » sob 25 led, 2014 8:11 am

Hm, tak to je dobrý... Takže jsi tímto přišel o záruku na model!
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod horak » sob 25 led, 2014 11:17 am

Petr Zatrepalek píše:Hm, tak to je dobrý... Takže jsi tímto přišel o záruku na model!

A nejaky lepsi napad niekto nema - neprist o zaruku a pritom aby to nahodne nezastavovalo ?

S podobnym problemom zastavovania som sa nestretol u ziadneho vyrobcu a zvukace Zimo mam takmer vsade (okrem dvoch Esu 3.5 a 4.0). Ako som spominal Sergeja od Gutzolda s Zimo MX646R, tam sa pisalo v manuali, ze je mozne v pripade potreby odstranit kondenzator. Nepomohlo to, tak som tu tlmivku (bola vyleptana na plosaku) iba obisiel prepojenim odchadzajuceho vodica spoza tlmivky pred nu. Ci som prisiel o zaruku netusim, ale funguje to!!!
Obsah príspevku je bez môjho súhlasu iba na NEKOMERČNÝ účel. Zásah do SW/HW je Vaše vlastné riziko!
horak

Příspěvekod jirkan » sob 25 led, 2014 7:22 pm

Já tam mám ESU a žádné výše jmenované problémy nejsou, jediné, co bylo třeba udělat je zasunout dekodér a nahrát zvuk. A po nastavené CV 52 až 56 se jen jízdní vlastnosti doladili. Podrobný popis o pár stránek dříve. Takže nevím, proč řešit problémy, které vůbec nemusí nastat?
jirkan

Příspěvekod horak » sob 25 led, 2014 9:37 pm

Mafo píše:Tak som spravil par pokusov a vysledky su taketo:
- 645P22 sa nehreje, ale skusal som v Cmelovi nezvukove Plux22 od Uhlenbrocku aj Zimo 633P22 a tie sa hrali fest (neudrzal som na nich prst) ale Cmelo chodil plynule
- skusal som aj projekt Artol 645P22 z Kocura a seka tiez (v Kocurovi chodili oba OK)
- tak som skusal rozne centraly: NanoX je OK, Z21 je OK, IB sekal, Roco MM+10764 sekal
- ale ked som dal novsi Roco DC zdroj (stary zdroj bol AC) do 10764, tak vsetko OK
Zaver je taky, ze pravdepodobne bude problem v Cmelovi (tlmivky???) alebo cosik s DCC napatim alebo niecim podobnym.... :-)

Aj ja vyskusam tieto pokusy. Mam NanoX aj Roco 10764 aj DC zdroj. Moje problemy boli pozorovane na 10764 + AC zdroj. Tak uvidime zajtra...

jirkan píše:Já tam mám ESU ... Takže nevím, proč řešit problémy, které vůbec nemusí nastat?

Ja som p.Daleckemu do obj. napisal, ze chcem model ozvucit. On to zrealizoval a osadil Zimo - ja som v tom nevidel ziadny problem. Az do doby ked Cmeliak nezacal strajkovat... Teraz hladam vychodisko ako z toho von a pritom nieco nepokaslat. Nemyslim si, ze menit Zimo za Esu aj s reprom je dobry biznis... Ono to nieco stoji a zatial som sa nenaucil vyhadzovat peniaze... :D
horak

Příspěvekod jirkan » sob 25 led, 2014 10:18 pm

Těžká rada, ale přece jen bych to ESU vyzkoušel. A Zimo se dá případně použít do jiné lokomotivy, p. Dalecký určitě příslušný zvuk bez problémů přehraje (pokud vím, tak třeba loko od p. Báni se Zimo dekodéry fungují bez problémů).
jirkan

Příspěvekod modzel » ned 26 led, 2014 5:42 pm

horak píše:
Petr Zatrepalek píše:Hm, tak to je dobrý... Takže jsi tímto přišel o záruku na model!

A nejaky lepsi napad niekto nema - neprist o zaruku a pritom aby to nahodne nezastavovalo ?

S podobnym problemom zastavovania som sa nestretol u ziadneho vyrobcu a zvukace Zimo mam takmer vsade (okrem dvoch Esu 3.5 a 4.0). Ako som spominal Sergeja od Gutzolda s Zimo MX646R, tam sa pisalo v manuali, ze je mozne v pripade potreby odstranit kondenzator. Nepomohlo to, tak som tu tlmivku (bola vyleptana na plosaku) iba obisiel prepojenim odchadzajuceho vodica spoza tlmivky pred nu. Ci som prisiel o zaruku netusim, ale funguje to!!!

Prikladám foto :
a k záruke, ak sa to pokazí napajkujem naspäť a odpajkujem vodiče :roll: a je to rovnaké ako z výroby.
Přílohy
cmelo.JPG
modzel

Příspěvekod Stanopp » pon 27 led, 2014 9:41 am

Stačí vybrať C4 z plošáku. Vďaka Modzel ;)
Stanopp

Příspěvekod Michal Šuhajda » pát 31 led, 2014 8:12 am

Ahoj, Mám v pikáckém čmelákovi dekodér ESU v 4 (bez zvuku), ale nějak se mi nedaří docílit pomalé jízdy. Nemáte nějaký tip na nastavení CV? Mám nastaveno 128 jízdních stupňů a Cv 2=1, k ovládání používám MM. Na minimální rychlost stále jezdí čmelda rychleji než v analogu na FZ1. Budu rád za jakékoliv nápady. Díky
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Příspěvekod jirkan » pát 31 led, 2014 2:57 pm

Já tam mám nastavené právě ty deoporučené hodnoty, a jízda se opravdu o dost zlepšila. CV 5 mám kolem 180 a CV 6 50 a jede to na maximálku mírně pomaleji, než by mělo.
CV 3 a 4 jsem dal zhruba 30 spíš kvůli souhře se zvukem, jinak jsem měl dojem, že lokomotiva zrychluje rychleji, než zvuk. Možná by to chtělo ještě přidat.
jirkan

Příspěvekod George V. » ned 02 úno, 2014 11:49 am

forex píše:Ja tam tedy nemam ESU ,ale Lenz Silver Plux12 a nemam problem s pomalou jizdou :roll:

Hodnoty nasledujici

CV2 - CV3 - CV4 - CV5 - CV6
1--- 35--- 15 --- 126--- 63

...je dobré si ještě pohrát s nastavením pro motory - CV50. Mně se osvědčila, po chvíli laborování, hodnota 33.
H0/DCC - zatím sbírám co se dá... IV.-V.(i VI.) epocha,
TT - už jen zlehka sbírám, co se mi líbí....
George V.

PředchozíDalší

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)