Páni, dnes som sa opäť venoval môjmú "ptákovi"
Albatrosa som vytiahol aby som vyriešil to lenivé vypúšťanie pary, keď som použil kvapalinu hustejšiu (ale asi len 0,1ml)
Mám tu pár poznatkov.
Keďže som na skúšobnej koľaji ktorá má sotva 80cm dokázal nabehať cca 20 posunutí dopredu dozadu tak som tekutiny neminul takmer nič. Ale keďže mi to nechcelo dymiť, doplnil som dnes namiešanú kvapalinu 50/50 (50% PG a 50% VG čo je dymiaca zložka) A pretože som sa bál, že upálim dymový generátor pri predstave, že tam toho je málo, doplnil som len 0,4ml aby mi to nepretieklo.
Avšak dym sa takmer nekonal a tak som mašinu dvihol nech sa pozriem na zúbok tomu problému.
Na koľajách boli 2 veľké "kvapky" roztoku pre dymenie
Začal som teda rozborkou modelu aj generátora. Vo vnútri okolo generátora nebolo skoro stopy po mastnote či tekutine, pretieklo mi to však cez ventilátor. To bol aj dôvod prečo mi nevedel moc tlačiť dym pri hustejšej kvapaline.
Dosť roztoku bolo pod generátorom.

Vo vnútri generátora som objavil riadne navlhčenú vatičku, bez opálenia, takže chcem povedať, že model sa nedodáva s zbytkom tekutiny, ale je tam pravdepodobne plná alebo polovičná dávka.
Aby som lepšie manipuloval s modelom odpojil som osvetlenie kabíny aj reflektora (ktoré som prvý raz potom napojil opačne (ľahké premapovanie funkcií

) Zvláštnosťou bolo aj, že sa mi pôvodne reflektor a budka nechceli rozsvietiť, asi zlý kontakt.
Všetko som vyčistil zložil a po vyriešení problémov s kontaktmi všetko krásne funguje.
Nedalo mi to a išiel som model zabehnúť, vytvoril som si skúšobný okruh z Fleischmann profi gleis R420 + dva metrové rovné úseky a nechal som model zabehnúťm tak ako pri iných modelov. Maximálna rýchlosť sa zvýšila asi o 15km/h. A po polhodine zabiehania Albatros dosahoval až 160km/h. Potom som skúšal pridať ešte maximálnu rýchlosť cez CV5 = 200 (pôvodne 194) a podarilo sa mi dosiahnuť až 163km/h. Skúšal som však ďalej a dal som 240. Mašina sa ani nepohla. 210 rovnako ani ťuk. Tak som pre istotu znížil maximálnu rýchlosť na 190 a mašina dosahuje cca 157km/h čo absolútne stačí.
Skúšal som sa cez JMRI pohrať aj s krivkami, ale tu som z toho dekodéra dosť sklamaný, každé CV sa zapisuje na 2x. Teda musím prerušiť zapisovanie na Z21 a automaticky to program zapíše. Dajaká nekompatibilita asi.
Aby som nezabudol, model sa mi samovoľne rozbehol po zložení smerom dozadu, ale rýchlo som ho chytil a zložil z koľají.
Potom ako som zakázal analógovú prevádzku, sa mi to už nestalo.
Motorček sa mi potvrdil, že je 3 pólový, nevládze pretočiť kolesá na CV2=1 (klasicky Roco s Zimo) čo ale hovorí aj o slabom dekodéry.
Pôvodne je CV2 =5, avšak pre kľud v duši som dal 6, prišlo mi to viac plynulé.
Budem ho však meniť, časom.

Popri jazde na okruhu som si všimol jednej zvláštnej veci a to samovoľné vysúvanie "tiahla šupátka" dúfam, že som to správne pomernoval. Fotka to povie lepšie než ja.

Stretol sa s tým už niekto? Nezabudol tam Trix niečo?
Počul som, že už niektorým sa podarilo odpraviť žhaviacu cievku v generátore dymu, stalo sa to už aj niekomu inému?
A čo náhrada? Toto by sa dalo použiť?
https://www.vaprio.sk/produkt-1849-zhav ... eorem.htmlEšte poznamenám, že nie sú piestnice vo farbe ocele, ale sú červené, táto úprava ma bude čakať nabudúce

Inak som s modelom spokojný, až Trix vyladí tie nedostatky čo tu boli popísané, bude radosť si kúpiť ďalšiu ČSD paru, snáď 556.0 s malými ušami ako Albatros

ČSD ep.IIb + III-IVa + ŽSR. H0, H0e
Z21, Profi-Boss, Multimouse