od Michal Šuhajda » stř 29 led, 2020 11:02 pm
Zdravím,
rád bych se podělil o zkušenosti s montáží osvětlení od M. Grofa do vozů Balm od MTB.
Co mě potěšilo je podrobný návod, který mi přišel mailem. Přestože montáž není složitá v návodu (jedna A4) nejsou žádné zmínky o lidoopech a místo zbytečných plků jsou tam informace, které opravdu pomohou při instalaci.
Součástí osvětlovací sady jsou hlavní deska s integrovaným funkčním dekodére , dvě malé desky pro koncové osvětlení sada sběračů. Instalace zabere cca hodinu, nejdelší čas mi zabralo zakracování kablíků od podvozků před pájením na DPS.
Nevím jaká byla výchozí DCC adresa dekodérů na 3 nefungovaly. Minibox mi adresu nenačetl, ale po naprogramování nové adresy, vše funguje.
Tedy u vozů funguje koncové osvětlení (oboustranné) s přepínáním dle směru, a osvětlení interiéru.
Ano, při startu osvětlení zabliká (asi 1-2s), ale pak již svítí klidně i při jízdě. Díky sběru z obou podvozků jsem nezaznamenal žádné výpadky. Myslím, že na DPS nejsou žádné kondenzátory, ale očividně nechybí.
Světlo nikde výrazně neprosvítá, kromě koncových světel, která prosvítají svítí do stran. Sice jsem interiér zatřel černou barvou , ale "tubus pro světlovod jsem nenatíral. Na druhou stranu jsem si toho všimnul až na fotce. Možná by mohla být menší intenzita světla, ale není to nutné.
Jak to bylo v reálu při zapínání světel nevím, Nevybavuju si, že bych to někdy zažil. Na druhou stranu si pamatuju různé blikání resp. svícení/nesvícení) zářivek ve vozech B apod., takže mě ten start nechává chladným a užívám si příjemné osvětlení i pocit z provedené práce, na kterém se p. Grof podílí významnou měrou.
Zaznamenal jsem dva problémy při provozu:
1. Souprava Hektora (PMT) a dvou Balmů už má tak velký odběr, že při průjezdu smyčkou ji smyčkový modul vyhodnotí jako zkrat a vypne. Budu muset upravit citlivost smyčkového modulu, nebo ho nahradit jiným přepínáním polarity bez vyhodnocování zkratu. K tou se stejně chystám protože podobný problém je i v případě např. přípřeže dvou lokomotiv
2. Do vozů budu muset doplnit cestující, ale sedačky už předělávat nebudu
Přikládám dva obrázky: denní a noční (Bohužel jsem je musel zmenšit kvůli vložení do fóra)
- Přílohy
-

-

- IMG_5401.JPG (52.69 KiB) Zobrazeno 7836 krát
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat