ACME ŠKODA X62, X63, X71, X72

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Re: ACME ŠKODA X62, X63, X71, X72

Příspěvekod Aleson » stř 24 úno, 2021 12:17 am

Vrátím se ještě k úpravám lokomotiv ACME, i když vím, že už se tady některé probíraly a řešily.
Hrál jsem si ještě trochu s vypodložením podvozku s "chybějící" podložkou a vyřešil jsem to možná maličko jinak, než kolegové. Někde v diskusi tady padl dotaz, jestli má také někdo nalepené molitanové "podložky" uvnitř skříně jen pod jedním stanovištěm. Předpokládám - a jsem si tím prakticky jistý, že to tak bylo ve všech modelech a výrobce se tím pokusil výškově vykompenzovat tu úmyslně vynechanou podložku pod jedním podvozkem. Protože 3-bodové uložení skříně mně nepřipadá jako úplný nesmysl, použil jsem jako podložku tenký, asi 0,8mm vysoký odříznutý kroužek z náplně do propisky (vnitřní otvor jsem musel nepatrně zvětšit).Díky této tenkostěnné trubičce (podložce), je zachována určitá kyvnost podvozku ve všech směrech, takže na případných nerovnostech kolejiva a přechodech do stoupání či klesání by měla lokomotiva lépe kopírovat terén....

Vypodlozeni podvozku-u.jpg

Molitanové podložky pod stanovištěm před kompletací modelu odstraním.

Výše popsaná úprava modelu je vcelku jednoduchá,lze zjevně provést různými způsoby, zato jiné - vzhledové problémy už tak jednoduše odstranit nejdou. Celkový dojem z modelů mám dobrý, proporčně mi lokomotivy přijdou velmi povedené, co ale nedokážu úplně překousnout, jsou odbyté mřížky klimatizačních jednotek a především absence "skel" v oknech do strojovny. S oběma věcmi se daleko líp popasovaly jak modely ČS-TRAIN tak MTB. Takové zjednodušení u takto drahých modelů je opravdu zarážející :( .
Uvažoval jsem o propilování otvorů oken do strojovny a osazení sklíčky , ale nakonec jsem zvolil asi méně dokonalé, zato o dost jednodušší řešení, které přece jen pohled na ty slepé černé obdélníčky trochu vylepšilo. Použil jsem jakýsi starý plochý film, nastříhal z něj okenní tabulky, odstranil emulzi a na průhledný namodralý materiál nastříkal za zadní strany šedý metalický lak.Zaoblené obdélníčky jsme vlepil do rámečků oken strojovny. A také jsem aspoň natřel černou barvou "mřížky" klimatizace. Myslím, že model vypadá o něco lépe.

Okenka-klimatizace-u.jpg

P.S.Zasklení okének se moc dobře nefotí, ale dopadající světlo a pohledy na "okénka" z různých úhlů dokážou vyvolat vzhled od šedo-černé až po stříbřitě modrou, jako když se ve skle odráží např. obloha....
Aleson

Příspěvekod JaroHo » stř 24 úno, 2021 9:52 am

okna dobrý :wink: molitany pod stanovištěm jsem nechal a skříň je stejně v rovině, když koukám znova na fotky po úpravě tak mám na mašině i pluhy stejně nad kolejí. Myslím že byste na kolejišti museli mít horskou dráhu z matějské aby mašina s podloženým podvozkem vypadla.
DR5000, Z21app,2x myš, kolejiště ve výstavbě
JaroHo

Příspěvekod MAXSUPERCARS » sob 06 bře, 2021 2:38 pm

Tak kráska je konečne dokončená. Servom ovládaný pantograf a modrá LED simulujúca iskrenie dávajú modelu iný rozmer. Ešte tak zimnú krajinu a dojem by bol dokonalý. Zostáva si predstavovať namrznuté trakčné vedenie... :-)

A.C.M.E. Peršing ČD 163

Aktualizovaný zvukový projekt so zvukom tyristorov
pre ESU LokSound 5:
- zvuky elektroniky
- zapínanie/vypínanie HV pri štarte/konci
- zapnutie/vypnutie Unipulsu
- nový zvuk zvihnutia pantografu
- zvuk prepojovača pri rozbehu
- vylepšený zvuk tyristorov
- zvuk kompresora
- zvuky trúby a píšťaly

Doplnkové funkcie
- zvíhací servo pantograf
- iskrenie s modrou LED simulujúce elektrické oblúky a výboje - 1x LED
- osvetlenie kabín strojvodcu - 2x LED
- osvetlenie podvozkov - 4x LED

Video z interiéru so servo mechanizmom bude v ďalšom videu.

Video tu:
https://youtu.be/W0N9wE3w9l8

Obrázek
MAXSUPERCARS
Youtube: http://youtube.com/maxsupercars

Vlaky: HO, Spur 1, Z
RC lietadlá a heli
MAXSUPERCARS

Příspěvekod novk2007 » sob 06 bře, 2021 4:50 pm

Mohu mit jednu technickou otázku ? jake máte zkusenosti s jíyními vlastnostmi těchto modelů ?
novk2007

Příspěvekod MAXSUPERCARS » sob 06 bře, 2021 5:12 pm

Model jazdí výborne, nevykoľajuje sa, prechádza dobre aj shitnými výhybkami Piko, ktoré nasledujú hneď po R4 zákrute. Na tom mieste malo MTB problém, čiže vyššia hmostnosť nie je záruka lepších vlastností. Model aj napriek tomu, že od výroby nemá nasadené gumičky na kolesách, tak utiahne bez problémov aj dlhší osobný vlak s vyšších odporom kolies - napr. ACME osobné vozne EuroCity Hungaria. Motor je celkom tichý.

Čo sa týka ďalších vlastností:
Jedine reproduktor, resp. ozvučnica od výroby je o ničom. Inak výborný model, má nafarbené kohútiky hadíc od výroby. Čo je ale škoda, že nemá osvetlenie kabín, čo by malo byť dnes štandardom. Niekto vyčíta zaslepené vrchné okná strojovne, mne to však nevadí. Nie je sa aj tak na čo pozerať ako pri Piko Laminátke. Svetlá sú riešené LED + svetlovody, ale výstupné svetlo je dostatočne jasné. Interiér kabíny pekný, stredne detailný, na rozdiel od MTB kde dokopy nič nie je. Škoda, že všetky diely ako izolátory atď. sú zalepené, pretože to dáva prácu navyše pri prestriekaní, čo chcem aj ja realizovať so 4x 362.

Skvelý model, teším sa na slovenské Blonsky verzie... :-)
MAXSUPERCARS

RC lietadlá a heli
MAXSUPERCARS

Příspěvekod FilipP » úte 27 črc, 2021 1:09 pm

Nova 363 ZSSK. Skoda, ze je skoro vsade vypredana. Rovnako aj Ameer/Bmeer. Pritom ocakavanie dodanie malo byt vo 4. kvartali. Snad budu robit aj dalsiu varku, ale ked vidim ako je vsade skladom 350ka, obavam sa ze nie.
Přílohy
acme.JPG
FilipP

Příspěvekod FilipP » sob 31 črc, 2021 8:00 am

Tak uz je doma. Zial stresne okna su malovane a na niektorych miestach podfuklo farbu ale inak je to krasny model. Kasna je pekne rovno a jazdne vlastnosti su super.
Som zvedavy, ci Acme spravvi aj dalsie 36x.

Resize 20210731_095318.jpg

Resize 20210731_095450.jpg
FilipP

Příspěvekod MAXSUPERCARS » sob 31 črc, 2021 8:51 am

Je krásna! :)
MAXSUPERCARS

RC lietadlá a heli
MAXSUPERCARS

Příspěvekod JaroHo » sob 31 črc, 2021 7:08 pm

krásná mašina, tu chci taky :mrgreen:
jenže ta sportka mi zase nevyšla :roll:
JaroHo

Příspěvekod Petr S. » sob 31 črc, 2021 7:46 pm

Jak může být krásná , když nemá komín ? :lol:
Petr S.

Příspěvekod novk2007 » ned 01 srp, 2021 7:26 am

Tak ja mam 2 x Eso a jednoho Persinga a tím jsem s Esem a Persingem od Acme skončil . Bastard ČD A DB vypadá pěkně tahle lokomotiva se jim povedla ale ty předchozí lokomotivy ty spíchly horkou jehlou . pro mě je tam dost chyb který tam být nemuseli . Očividně jiným modelářům to moc nevadí. Asi si počkám na Roco Bastarda ČSD .
novk2007

Příspěvekod milan3791 » ned 01 srp, 2021 7:54 am

novk2007 píše:Tak ja mam 2 x Eso a jednoho Persinga a tím jsem s Esem a Persingem od Acme skončil . Bastard ČD A DB vypadá pěkně tahle lokomotiva se jim povedla ale ty předchozí lokomotivy ty spíchly horkou jehlou . pro mě je tam dost chyb který tam být nemuseli . Očividně jiným modelářům to moc nevadí. Asi si počkám na Roco Bastarda ČSD .

mám vše po jednom kusu. Nejsem počítač nýtů, takže mě radost dělají. Jen me mrzí ten zvuk u Esa :(
milan3791

Příspěvekod JaroHo » ned 01 srp, 2021 5:33 pm

Slovenská je krásná, model se mi líbí víc než opravdovská mašinka a doufám že ještě vydrží na pultech a k ní přibudou vozy od a.c.m.e :mrgreen: Krom služebního, což mne mrzí
JaroHo

Příspěvekod Ferret Cargo » ned 01 srp, 2021 7:47 pm

Velmi pekny model, tieto Skody patria medzi moje najoblubenejsie lokomotivy, dufam ze sa nejaky vyrobca niekedy odhodla aj na 131ku.
H0/N, Electric/Diesel
Strojárne Ferret s.r.o.
Ferret Cargo

Příspěvekod julius.chabada » ned 01 srp, 2021 7:57 pm

Ferret Cargo píše:Velmi pekny model, tieto Skody patria medzi moje najoblubenejsie lokomotivy, dufam ze sa nejaky vyrobca niekedy odhodla aj na 131ku.

S tou 131-tkou by ma potešili a určite nielen mňa, ale aj ďalších na oboch brehoch rieky Moravy a predpokladám aj v Poľsku. Len dúfam, že to nečíta istý český výrobca na tri písmenká.
julius.chabada

PředchozíDalší

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)