Jindra Charvat píše:Příloha photo_2022-10-28_09-57-25.jpg je dlouhodobě nedostupná.
Eurostar píše:Vidim tu rozne postrehy ohladom dymoveho generatora a navrhy kvapalin...
Potvrzuji, že kapalina ESU je super. Pro cenovou relaci jsem zakoupil i další vzorky. Testoval jsem ESU ve vztahu i s těmito vzorky, ale výsledky jsou takřka stejné, trochu jiný odér. Kdysi (když jsem začínal s kouřem) jsem narazil (na jiném vláknu) na spekulace, že kapalina mastí mašinu a koleje atd... Zjistil jsem praxí, že jde - z mého pohledu - o nepodložené fámy, a to u všech tří uvedených druhů kapalin. Dokonce na jedné z nich (viz obr.) je uvedeno - kouřová a čistící (nezkoušel jsem). Párkrát se mi stalo, že jsem mašinu pocintal (i polil

) a nikdy žádné následky (ani po rozebrání uvnitř). Naopak mám pocit, že nalitá kapalina v generátoru se po čase sama vypaří (měsíce). Komím prská kapalinu, jen jeli tam kapaliny nadbytek (u klasických generátorů vyprskne na začátku obsah trubičky). Jednak lze snadno otřít a poznamenávám, že se místo dopadu kapiček i krásně očistí nebo otření ani neprovádím a žádné následky (zejména na laku mašiny) jsem za léta provozu "pod parou" nezpozoroval

To je príjemné zistenie. Akurát mi dorazil domov a budem robiť dajaké "experimenty" aj s kvapalinami.
Okrem toho aj s tým, že sú dekodéry uzamknuté a podľa JMRI sa nedá nič ani premapovať.
Viď obrázok. Osobne ma zvuky nejako neurážajú, teda až na tie hlásenia ktoré ma presúvajú do obdobia strýka Adolfa tedá tá rádoby "Slovenčina" aby tomu porozumeli aj naši "priatelia"
Čo by sa ale snáď dalo efektívne vyriešiť pomocou toho "Märklin decoder programmer" do ktorého sme celkom aj ochotný zainvestovať (miestna komunita majiteľov Albatrosov) nech sa zbavíme toho paskvilu a urážky jazyka.
A určite by pri odblokovanom dekodéry potešila aj možnosť si premapovať tlačítka.
Snáď toto tu číta niekto z Märklin / Trixu a vyjde zákazníkovi v ústrety.
Alebo možno Michal Dalecký a ostatný predajcovia by mohli poprosiť Märklin/Trix priamo. Bolo by to moc fajn.
Skúsim im napísať email aj ja.
Alebo teda je tu ešte druhá možnosť, možno sa Zimo rozhýbe a potom sa bude meniť dekodér za MS440 s zvukom od Jacka.
Aj keď za mňa toto by nebolo potrebné ak Märklin vyjde zákazníkovi v ústrety a proste nám dekodér odomkne.
Teraz zas k modelu.
Pozeral som na model pri uvedení a už skôr sa mi to zdalo, ale teraz som sa utvrdil pri pohľade na model na stole, že má postavenie dvojkolí posunuté o 90° rovnako ako 2 valcová mašina. Albatros je, ale 3 válec a tam som si pamätal ešte z inštruktáží stavby pojazdov (asi u Pavla Gulicha) že majú byť posunuté o 120°. Vie mi niekto kto má tieto vedomosti potvrdiť moje zistenie, alebo je to správne posunuté o 90°?
ČSD ep.IIb + III-IVa + ŽSR. H0, H0e
Z21, Profi-Boss, Multimouse