M152.0/810 + Blm/Baafx/010/Btax ROCO

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Re: M152.0/810 + Blm/Baafx/010/Btax ROCO

Příspěvekod Matěj » úte 10 lis, 2020 1:09 pm

RadekTandler píše:
Charlie píše:Tak jsem zjistil, že na centrále ROCO s multimausem všechno funguje jak má. Jenom souprava poblikává i na čistých kolejích. U centrály Lenz dojde téměř pokaždé k vypnutí centrály při postavení vozu Blm na koleje. Pokud se to náhodou podaří, tak vůz funguje ale jen do doby než dojde k výpadku napájení nebo zvednutí vozu z kolejí. Po postavení na koleje to zase centrálu vypne a následuje větší počet pokusů o nakolejení než se to podaří bez vypnutí. Ono k němu sice dojde pokaždé, ale ve vyjímečných případech jen na okamžik. Dekodéry si nepamatují některé aktivované funkce. To platí pro motor i vůz. Po zvednutí z kolejí rozsvícený interiér zhasne a po položení zpět na koleje se už nerozsvítí i kidyž centrála hlasí, že je funjce aktivována. Musím funkci vypnout a znovu zapnout. U Roco si ty funkce pamatují a interiér se hned rozsvítí po položení na koleje. Mám z toho dojem, že ta elektronika je nějak nestandartní.

To vypadá, jakoby tvůrci napojili velký filtrační kondenzátor v Blm rovnou za usměrňovací můstek bez sériového odporu, který by omezil nabíjecí proud. Pokud je kondenzátor vybitý - model mimo koleje, po nakolejení se v okamžiku připojení chová jako zkrat a centrála se vypne. Než se znova zapne, stihne se kondenzátor zase vybít a celá anabáze se opakuje. Asi bych zkusil následující experiment - prázdnou kolej připojit k centrále jednu kolejnici napřímo a druhou přes odpor řekněme 47 ohmů a položit Blm. Pokud to "nevyhodí pojistky", nejspíš se jedná o tento problém. To by vysvětlovalo i příspěvky, ve kterých si ostatní uživatelé stěžují i na problémy s nastavováním dekodéru v přípojňáku.

R.

Asi to tak bude. K dekodéům MX630 (asi i funkční MX685) se nesmí kondenzátor připojit přímo, ale přes tlumivku. Dále ještě přidat diodu a 2 odpory.
Viz z manuálu dekodérů:
Zde není jednoduché připojení kondenzátoru mezi zem dekodéru a plus pól účelné, protože dochází
k nežádoucímu vedlejšímu efektu: update software a nahrávání zvuků, programování v „servisním
módu“ (na programovací koleji) a zjišťování čísla vlaku ZIMO jsou ztíženy nebo znemožněny. Toto
se týká dekodérů MX620, MX621, MX630 a zvukových dekodérů MX640, MX646, MX647; zde jsou
nutná opatření k zamezení zmíněného vedlejšího efektu.
Matěj

Příspěvekod Charlie » úte 10 lis, 2020 2:10 pm

No ale co tedy s tím?
ČSD, H0, H0e, DCC LENZ LZV200 z ovládacího pultu a ještě trochu BTTB
Charlie

Příspěvekod Michal Dalecký » úte 10 lis, 2020 2:41 pm

Co se podívat na nastavení zesilovače? Mám tu LZV200 a LH101 a pracuje bez problémů. Dělá to i když je vůz na kolejišti sám bez ostatních loko?
:: H0, DCC, III-IV :: http://www.ambmodely.cz :: http://diskuze.modely.biz
Michal Dalecký

Příspěvekod RadekTandler » úte 10 lis, 2020 3:17 pm

Charlie píše:No ale co tedy s tím?

Nejdřív zkus, jestli ten odpor mezi centrálou a zkušební kolejí vůbec pomohl proti resetům na Lenzi.

A ještě mě zaujala jedna věc, psal jsi, že pokud už se povede vůz na kolejišti rozchodit, píšeš, že stejně poblikává. T.j. kondenzátor asi nevykrývá výpadky, jak má. Dovedu představit jednu situaci - že tam odpor sice správně dali, ale že kondenzátor je přepólovaný, případně proražený. Pak se chová jako "zkrat" byť omezený sériovým odporem. A samozřejmě spotřebu LEDek při jízdě po místech se špatným kontaktem kol s kolejnicemi nevykrývá.

Někdo posílal do tohoto příspěvku http://diskuze.modely.biz/viewtopic.php?f=15&t=12260&start=225#p282100 fotku plošňáku analogové verze, kde kondenzátor není naletovaný, ale je tam vyznačené + a -. Možná bych pro formu zkontroloval, jak je kondenzátor v Tvém modelu zapájený. Označené bývá na boku -. Pokud je otočený, bylo by to na jasnou reklamaci. Pokud ne, pak přeměřit, jaké na něm je napětí po položení modelu na koleje s DCC. Pokud 0V nebo hodně málo, je proražený a taky na reklamaci.

R.
RadekTandler

Příspěvekod Matěj » úte 10 lis, 2020 4:24 pm

RadekTandler píše:
Charlie píše:No ale co tedy s tím?

Nejdřív zkus, jestli ten odpor mezi centrálou a zkušební kolejí vůbec pomohl proti resetům na Lenzi.

A ještě mě zaujala jedna věc, psal jsi, že pokud už se povede vůz na kolejišti rozchodit, píšeš, že stejně poblikává. T.j. kondenzátor asi nevykrývá výpadky, jak má. Dovedu představit jednu situaci - že tam odpor sice správně dali, ale že kondenzátor je přepólovaný, případně proražený. Pak se chová jako "zkrat" byť omezený sériovým odporem. A samozřejmě spotřebu LEDek při jízdě po místech se špatným kontaktem kol s kolejnicemi nevykrývá.

Někdo posílal do tohoto příspěvku http://diskuze.modely.biz/viewtopic.php?f=15&t=12260&start=225#p282100 fotku plošňáku analogové verze, kde kondenzátor není naletovaný, ale je tam vyznačené + a -. Možná bych pro formu zkontroloval, jak je kondenzátor v Tvém modelu zapájený. Označené bývá na boku -. Pokud je otočený, bylo by to na jasnou reklamaci. Pokud ne, pak přeměřit, jaké na něm je napětí po položení modelu na koleje s DCC. Pokud 0V nebo hodně málo, je proražený a taky na reklamaci.

R.

A nebo zkus ten elektrolytický kondenzátor 220 μF vyhodit. Pokud to bude dobré, potom přidat tlumivku dle návodu v manuálu na Zimo at.
Matěj

Příspěvekod Charlie » úte 10 lis, 2020 9:14 pm

Dobrý večer, dostal jsem se k tomu až teď. Takže jaká je situace. Vyzkoušel jsem napájet jednu kolejnici přes odpor 56 ohmů (doporučených 47 ohmů jsem neměl) a je skutečně po problému. Vůz centrálu nevypíná a hned funguje.
RadekTandler píše:A ještě mě zaujala jedna věc, psal jsi, že pokud už se povede vůz na kolejišti rozchodit, píšeš, že stejně poblikává. T.j. kondenzátor asi nevykrývá výpadky, jak má. Dovedu představit jednu situaci - že tam odpor sice správně dali, ale že kondenzátor je přepólovaný, případně proražený. Pak se chová jako "zkrat" byť omezený sériovým odporem. A samozřejmě spotřebu LEDek při jízdě po místech se špatným kontaktem kol s kolejnicemi nevykrývá.

Tady jsem to asi nenapsal naprosto přesně, proto se za to musím omluvit a upřesnit.
To poblikávání při jízdě se stalo jen u centrály ROCO. U Lenze svítí a ani neblikne! Takže příčina je asi zjištěna.

Jinak děkuji všem za Váš zájem, rady a poznatky.
Naposledy upravil Charlie dne úte 10 lis, 2020 9:57 pm, celkově upraveno 2
Charlie

Příspěvekod Charlie » úte 10 lis, 2020 9:29 pm

Michal Dalecký píše:Co se podívat na nastavení zesilovače? Mám tu LZV200 a LH101 a pracuje bez problémů. Dělá to i když je vůz na kolejišti sám bez ostatních loko?

Vůz vypne centrálu i když stojí sám na samostatné koleji mimo kolejiště a je připojen na centrálu, která je od kolejiště odpojena. Přetížení centrály mi tedy nepřijde jako úplně pravděpodobné. Vlastně tedy dojde k přetížení centrály, ale jde o neúměrný odběr vozu, ne množstvím připojených lokomotiv. (10 lokomotiv na kolejišti bezproblémově utáhne ale jeden samostatný vůz ne.)
Naposledy upravil Charlie dne stř 11 lis, 2020 10:38 am, celkově upraveno 2
Charlie

Příspěvekod Matěj » stř 11 lis, 2020 2:11 am

Charlie píše:Dobrý večer, dostal jsem se k tomu až teď. Takže jaká je situace. Vyzkoušel jsem napájet jednu kolejnici přes odpor 56 ohmů (doporučených 47 ohmů jsem neměl) a je skutečně po problému. Vůz centrálu nevypíná a hned funguje.
RadekTandler píše:A ještě mě zaujala jedna věc, psal jsi, že pokud už se povede vůz na kolejišti rozchodit, píšeš, že stejně poblikává. T.j. kondenzátor asi nevykrývá výpadky, jak má. Dovedu představit jednu situaci - že tam odpor sice správně dali, ale že kondenzátor je přepólovaný, případně proražený. Pak se chová jako "zkrat" byť omezený sériovým odporem. A samozřejmě spotřebu LEDek při jízdě po místech se špatným kontaktem kol s kolejnicemi nevykrývá.

Tady jsem to asi nenapsal naprosto přesně, proto se za to musím omluvit a upřesnit.
To poblikávání při jízdě se stalo jen u centrály ROCO. U Lenze svítí a ani neblikne! Takže příčina je asi zjištěna.

Jinak děkuji všem za Váš zájem, rady a poznatky.

Co jste tedy zjistil? Co je tou příčinou? Centrála ROCO, nebo vůz?
Matěj

Příspěvekod Charlie » stř 11 lis, 2020 9:46 am

Zjistil jsem to co psal RadekTandler. Vůz odebírá po postavení na koleje příliš mnoho proudu a proto to vypne centrálu. Při zařazení odporu problém zmizí. Jak a kam ten odpor někam naistalovat do vozu zatím nevím. Nevím jestli to vůbec půjde. Neměl jsem to rozdělané. Problém tedy bude ve vozu. Co se týká toho poblikávání u Roca, tak nevím proč se to děje. Na stejné zkušební koleji ROCO blikalo a LENZ krásně svítil.
Charlie

Příspěvekod RadekTandler » stř 11 lis, 2020 10:50 am

Charlie píše:Zjistil jsem to co psal RadekTandler. Vůz odebírá po postavení na koleje příliš mnoho proudu a proto to vypne centrálu. Při zařazení odporu problém zmizí. Jak a kam ten odpor někam naistalovat do vozu zatím nevím. Nevím jestli to vůbec půjde. Neměl jsem to rozdělané. Problém tedy bude ve vozu. Co se týká toho poblikávání u Roca, tak nevím proč se to děje. Na stejné zkušební koleji ROCO blikalo a LENZ krásně svítil.

Roco booster může mít jinou odezvu na krátkodobé přetížení než LENZ, i to by mohl být důvod blikání.
Problém jsi izoloval, reprodukovat jej můžeš, ani na Roco ani na LENZ-u to nefunguje, jak má. Reklamoval bych vůz. Bůh ví, co tam je za chybu a v záruce bych do něj zbytečně nešťoural. Koneckonců ta "hračka" nestála pět padesát a i pro výrobce je to užitečná zpětná vazba, že "něco" dělá špatně.
RadekTandler

Příspěvekod Rudolf » čtv 12 lis, 2020 12:13 pm

Mě se při zkouškách motorového vozu a 2 přípojných vozů před pár dny stalo, že po chvíli vypnula zřejmě tepelná pojistka v z21.

Včera jsem vzal jsem TrueRMS multimetr (UNI-T61e, měl by snad fungovat do 10 kHz) a změřil odběr 1 ks Blm, multimetr naměřil 3,7 A !!! Což je určitě blbost (to by už hořel), ale znamená to, že je něco špatně. Přiložení měřícího hrotu na kolo ale způsobilo jiskru. Napětí v kolejích naprázdno mám 17,1 V, motorový vůz M 152.0 při jízdě způsobí pokles napětí o cca 0,1-0,15 V. Oproti tomu jeden Blm způsobí pokles o 0,5-0,6V, dva o 1 - 1,2 V. Tento odběr proudu také nezávisí na nastavení přepínačů uvnitř vozu - tj. i když je vše zhasnuto, "odběr" zůstane skoro stejný. Jinak na analogu (FZ1) je odběr jednoho vozu 6 mA.

Rychlé řešení problému je vidět v příloze, je třeba odstranit kondenzátor na propojce označený červeně, která je tam místo dekodéru.

C.jpg

Ruda
Rudolf

Příspěvekod jirkan » čtv 12 lis, 2020 2:05 pm

Tak jsem se v tom nějak ztratil. Ty problémy jsou u analogových vozů nebo u vozů s dekodérem? Nebo u vozů původně analogových s dodatečně zabudovaným dekodérem?

Jinak mi není jasné, proč by ve vleku měl být nějaký extra velký kondenzátor, když jde jen o vykrytí poblikávání vnitřního osvětlení?

Ošetření proti velkému počátečnímu proudu od kondenzátorů v jednotlivých vozech či lokomotivách je přece samozřejmost a nutnost, vždyť na kolejišti jich může být i mnoho desítek. A pro zapnutí centrály přece nikdo nesundává vlaky z kolejí.
jirkan

Příspěvekod Rudolf » čtv 12 lis, 2020 4:29 pm

Problém má analogový přípojný vůz napájený DCC.

Tj, koupím analogový motorák s přípojným vozem, do motoráku dám DCC dekodér a do přípojného vozu ne, protože mi stačí si napevno nastavit svícení a nechci pořizovat další funkční dekodér.

Ruda
Rudolf

Příspěvekod RadekTandler » čtv 12 lis, 2020 4:49 pm

Rudolf píše:Včera jsem vzal jsem TrueRMS multimetr (UNI-T61e, měl by snad fungovat do 10 kHz) a změřil odběr 1 ks Blm, multimetr naměřil 3,7 A !!! Což je určitě blbost (to by už hořel), ale znamená to, že je něco špatně.

To vypadá, že se Rocu nechtěně povedlo místo Blm vyrobit spíš rezonanční obvod, postaru štvavou vysílačku. Bohužel podobné problémy se vyskytly i pokud je místo destičky dekodér - viz Charlie. Asi to celé je o nepříliš šťastném návrhu a u těch, kterým se to projevuje už teď, ve smůle v toleranci hodnot součástek.

R.
RadekTandler

Příspěvekod Michal Dalecký » čtv 12 lis, 2020 5:03 pm

Vlek už nám posílají zpět ale nemyslím že jde o systémovou chybu ale záležitost kusu. Prošlo nám jich rukama opravdu hodně a všechny zkoušíme. Žádný problém nebyl tak napíšu až to zkusíme na LZV100, 200 a Roco. S dekodérem i bez.
:: H0, DCC, III-IV :: http://www.ambmodely.cz :: http://diskuze.modely.biz
Michal Dalecký

PředchozíDalší

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)