LOCOLAB diskuse

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Re: LOCOLAB diskuse

Příspěvekod sidlo » pát 16 pro, 2022 11:50 am

Lokomotiva je pouze širokorozchodná E469.5 / 125.8 https://cs.wikipedia.org/wiki/Lokomotiva_125.8
Široký rozchod se staví na kolejích 16,5 mm, viz NEM010 https://morop.eu/downloads/nem/de/nem010_d.pdf
sidlo

Příspěvekod kpt.Budha » pát 16 pro, 2022 12:04 pm

Moc děkuji za osvětu.
kpt.Budha

Příspěvekod look23 » pát 16 pro, 2022 2:24 pm

Lokomotivy se také dopravovaly na opravy po normálním rozchodu pomocí přepravních podvozků.
TT/H0, ČSD epocha IV, V - z21+MM
look23

LOCOLAB diskuse

Příspěvekod andrejH0 » pát 16 pro, 2022 8:14 pm

Zdravím. Trochu prispejem aj ja k tejto diskusii. Mám od Locolabu niekoľko stavebníc ale do ktorých som sa pustil to sú R cisterny a potom čo chcem robiť je 704. ešte mám Dumpcary, WA a Saz tieto pekne odpočívajú v krabici. Posistu som posral farbením. na začiatok nie som žiadny profík, len obyčajný začiatočník v tvorbe modelov. potešil som že konečne niekto prišiel aj s čsd verziami a nie prerobené nemecké, okrem pár výnimiek. doteraz som kupoval hotové alebo si dal spraviť. cisterny sa celkom dobre dali oslobodiť od podpôr a nič hrozné sa nevylomilo. čo sa mi vylomilo tak to sekundák záchranní. cvakám to kliešťami knipex alebo čínske. do vnútra som zalepil matky ako závažie a drzí to zatiaľ. trochu prebrúsil tuším 500 - 1000 a spoj medzi kotlom a čelom zatmelil. zatiaľ všetko drží a to ju mám od leta odcvakané. ešte dorobím spodné vedenia pôjdem robiť schody a ostatné detaily. zatiaľ pohoda. jedine to spodne vedenie je zložitejšie ale podľa obrázkov dá sa, čo sú na ich stránke, na modely čo nesedí prebrúsim a sedí ked som skúšal podvozky a kinematiku. uvidím či to neposeriem pri farbení čoho sa obávam. Mám ešte od ES pecky vozeň Gbkkqs a je to hrôza. tvarovo nesedí a robí sa s tým veľmi zle...asi pôjde smerom kôš alebo ak budem mať na to nervy to spravím. Ešte ma čaká 704. zatiaľ tvar to drží aj keď to je mimo podpôr ale v krabici uložené. ešte mám jeden model pluhu z 3d ktorý je už v základnej farbe ale to robil iný modelár a tiež je to ok bez výraznej zmeny tvaru alebo prehnutia.

20221216_204832.jpg

20221216_204911.jpg

20221216_205035.jpg
H0, ČSD, IV 1985 - 1990, digital
andrejH0

Příspěvekod Mcx » úte 03 led, 2023 4:11 pm

Pořídil jsem si stavebnici Sav, viděl jsem počátek "stavby" u kamaráda a tak jsem se nalákal. Stavebnice je doma - díly vypreparované - šlo to, pouze drobné poškození u ovládacích pák (je to dost křehké), skříň jsem postavil na podvozky a pak na to koukal a koukal a něco se mi na tom nezdálo. Nebudu se tady rozepisovat kolik existovalo "verzí". To co je od Locolabu je poslední provedení Sav typ 220, brzda DAKO s přestavovači P-L, N-O a vypínačem. Ty vedle stojící Sav jsou upravené modely "Knížka"
Co mně postupně docvaklo, byly divné představky - pominu to že jsou udělány jako "deska", ale co kazí dojem je rozměr čelníku - ten má 30,8 mm a měl by mít 27,5 mm. Prostě to zúžení na konci vozu je malé a tím ten vůz působí divně.
Sav_01.jpg

tak jsem se nakonec rozhodl k "radikálnímu řezu"
Sav_02.jpg

a řezání pokračovalo
Sav_03.jpg
Mcx

Příspěvekod Mcx » úte 03 led, 2023 4:32 pm

Samozřejmě proti modelům "Knížka" byť s úpravama, je model Sav lepší s detaily, jemností profilů...., ale hup a je zde další problém. Nějak tam přebývají šikmé výztuhy na spodku a podélné jsou špatně umístěné.
Zde svářecký výkres spodku - je tam vidět, že čelník má 2400 mm, tedy těch cca 27,5 mm a je vidět, že mezi hlavním příčníkem a výsypkami jsou pouze podélné výztuhy a v jiné poloze než u modelu
Sav_04.jpg

tady je vidět výztuhy na skutečném voze - je to sice opačná strana, ale na druhém (kterou jsem řezal) je brzda a špatně je tam vidět
Sav_06.jpg

a tady na modelu, je to samozřejmě v místech kde je to na první pohled vidět, takto má výztuhy vůz Faccs (Sas) od ČS Train
Sav_05.jpg
Mcx

Příspěvekod Mcx » úte 03 led, 2023 4:36 pm

No, asi jsem to měl dát do zvláštního vlákna, bude toho více :D
Mcx

Příspěvekod Jindřich Bek » úte 03 led, 2023 8:24 pm

Mcx píše:No, asi jsem to měl dát do zvláštního vlákna, bude toho více :D

A sakra, padla kosa na kámen , Mcx v akci. Tam je chlapci diskuze zbytečná, prostě je to tak. Mám čím dál větší dojem, že tvůrci stavebnic Locolab vycházejí z jiných podkladů než by měli. Savka je složitý model v proti např. skříni M262.0 III.série na které jsou na střeše modelu čtyři větráky a má jich tam být pět. Takové je to "akési švédské" jak říkal jeden známý režisér. Musíme se s tím popasovat a hlavně neupustit modely na zem.
Jindřich Bek

Příspěvekod Mcx » stř 04 led, 2023 6:10 pm

Mé příspěvky k modelům Sav a Svz jsem přehodil zde
http://diskuze.modely.biz/viewtopic.php?f=4&t=14278&p=318220#p318220
Mcx

Příspěvekod cer.t » ned 15 led, 2023 6:48 am

Mcx píše:Aha, takže se stavebnice normálně prodávají i když ví, že jsou tam zásadní chyby, mně byly stavebnice odesílány 5.12.2022, No, to mi přijde hodně neseriozní.

Tak a mam taky rozhodnuto, ze Locolab nikdy vice... kdyz s vedomim spatnych vozu bez uzardeni prodava dal.... mam stejneho zmetka Sav doma z Vanoc :!:
cer.t

Příspěvekod A2C » ned 15 led, 2023 5:18 pm

Ja som ich na to upozornil, hneď ako MCX upozornil na chybu. Tak som to hlásil a bolo to opravené. Avšak či sa to predáva aj teraz takto, neviem povedať. Ja čakám na opravné diely.
ČSD ep.IIb + III-IVa + ŽSR. H0, H0e
Z21, Profi-Boss, Multimouse
A2C

Příspěvekod Mcx » ned 15 led, 2023 5:40 pm

A2C píše:Ja som ich na to upozornil, hneď ako MCX upozornil na chybu.

Aha....., takže až po 3.1.2023, to jsem napsal zde kde je problém. Já jsem se jen jednou pokusil přímo Locolab upozornit na chybu u služebního vozu Ds - je tam špatně zavěšení pružnic - tedy pojezd a reakce 0 (když pominu ten spodek jako desku) , tak jsem pochopil, že to nemá smysl.
Takže dobrá, když komunikujete přímo s nimi - opravné díly - můžete sdělit i nám ostatním co to bude, víte ? viděl jste 3D model těch dílů ? pokud zúží čelník, nebude tam pasovat lept zábradlí, když předělávají čelník - je tam i špatně vodítko táhla - ten vůz neměl přípravu pro AS a samozřejmě nové nárazníky (jak s kulatým talířem tak s obdélníkovým), já si poradím, ale někdo jiný, kdo si koupí stavebnici skoro za tisícovku si přece nebude ještě dokupovat nárazníky
co ty další chyby, ví o nich ?
Mcx

Příspěvekod Střelec » sob 18 úno, 2023 7:47 pm

Na prosincové burze jsem pořídil DS (Daak) od Locolabu. Je to bez návodu a na stránkách výrobce nejsou ani komplet fotky modelu, takže spodek a zadní čelo vozu je o jiných zdrojích, nebo o odhadu.
Z pralesa nosníků jsem vysekal s jistými obtížemi díly, kupodivu s minimem ztrát - jedna prasklina a jeden odlomený roh kastle, jedna očesaná rozsocha a závěsy bateriové skříně. A ulomená stojina jedněch schůdků pod vrata + ruplá kinematika. Bateriovou skříň jsem očesal docela (problém je, že občas se dopředu nedá poznat, co je ještě technologický nosník a co už díl stavebnice), kastli a rozsochu slepil (odpadlé kousky jsem neztratil). Střechu jsem nebrousil, ač by to asi potřebovala, je na ní po nátěru lehce patrný rastr. Podvozek je plochý bez náznaku konstrukce, obsahuje jen čelníky, výřezy pro rozsochy a kinematiku. Na originální kinematiky jsem na základě zveřejněných fotek "unavených" kousků rezignoval a dobrousil a vlepil do podvozku kinematiky Roco, do rozsoch osadil ložiska (nejsou ve stavebnici) a podle odhadu a bokorysu na rovnou spodní stranu dolepil to minimum náznaků brzdové výstroje, co výrobce poskytuje. Rozsochy na svá místa sedly přesně. Schůdky jsou ve stavebnici jak tištěné, tak leptané. Ne zrovna úspěšně jsem se popral s lepty a nalepil je na podvozek. Osadil jsem bateriovou skříň - nezavěsil jsem ji na nosníky, ale nalepil ji (z důvodů větší odolnosti) na dva špalíky evrgreenu a nosníky závěsů nakašíroval z téhož materiálu. Odvrtal jsem otvory pro nárazníky (nepoužil jsem originály), dolepil plechy na čelníky a osadil kulaté nárazníky z vlastních zdrojů. Originální jsou hranaté a nepasují mi do epochy. Pak nastal opruz s dolepováním leptaných madel a dalších drobností na kastli - leptaná madla bude lepší nahradit drátem a předvrtat pro ně otvory. Vůz jsem na sucho sesadil (bez problémů pasoval), dolepil podlážku plošiny a kastli a podvozek natřel. Pak jsem zasklil okna - záchodové a dveřní bez problémů, výhledová okna opruz. Jsou hodně špatně přístupná a každé obnáší tři kusy skel, kterým se tam přes odpovídající rozměry moc nechce. Takže nebude od věci nahradit je odpovídajícím, vhodně vytvarovaným proužkem acetátu. A také to asi bude chtít doplnit do vozu i nějakou zátěž, sice není úplně lehký, ale do ideální hmotnosti má také relativně daleko. Po upevnění kastle na podvozek (lze lepit, ale konstrukce počítá s vruty či šroubky) se dolepí hezké leptané zábradlí plošiny a ruční brzda a vlastní stavba je hotová. Stavebnice též neobsahuje obtisky, takže je bude nutno sehnat samostatně a po jejich nanesení dofinišovat povrch.
Konečný výsledek je pojízdný, z větší vzdálenosti i koukatelný a jako provozní pro začátečníky s praxí z kitařiny i víceméně sestavitelný. Pro fajnšmekry to není - absence byť jen náznaku konstrukce podvozku a zjednodušení některých detailů je dobré pro masový provoz, ale ne pro sběratele. A to neřeším takové věci, jako je chybějící návod či alespoň výkres, případně tvarovou přesnost/shodu se vzorem.
Fotky nečekejte, zas tak koukatelně se mi to zbouchat do kupy nepovedlo, navíc ještě není hotovo. Ale je si to z dálky podobné, kupodivu to i jezdí a v soupravě se dvěma Ciz to nevypadá úplně příšerně.
Střelec

Příspěvekod stavitel91 » úte 21 úno, 2023 7:00 pm

Tak vám teda nevím dvě Ds od Locolabu mám od ledna a za mě naprosto pohodová stavba. Dodrdžel jsem postup co mají na webu, použil jejich kleštičky a nic mi neprasklo. Mojí vinou jsem si zničil jeden díl, a za mě jejich komunikace a ochota mi pomoct a problém vyřešit byla na jedničku, do pár dnů díl byl doma. Jednoduší stavba snad už být nemůže, pak už je to na každém asi jak se ním popasuje. A návod od doby co jsem je koupil na webu je :D Pepa
Přílohy
IMG_5201.jpg
stavitel91

Příspěvekod Matěj » stř 22 úno, 2023 5:53 am

stavitel91 píše:Tak vám teda nevím dvě Ds od Locolabu mám od ledna a za mě naprosto pohodová stavba. Dodrdžel jsem postup co mají na webu, použil jejich kleštičky a nic mi neprasklo. Mojí vinou jsem si zničil jeden díl, a za mě jejich komunikace a ochota mi pomoct a problém vyřešit byla na jedničku, do pár dnů díl byl doma. Jednoduší stavba snad už být nemůže, pak už je to na každém asi jak se ním popasuje. A návod od doby co jsem je koupil na webu je :D Pepa

Byla by lepší fotka? Je to nezaostřené a rozmazané. Nic na ní není pořádně vidět!
Matěj

PředchozíDalší

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)