Laminátka H0/PIKO

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Re: Laminátka H0/PIKO

Příspěvekod Adam_B » úte 21 dub, 2020 2:08 pm

A2C píše:
Michal Šuhajda píše:Ahoj, navážu na diskusi o cenách trochu jinak.
z uvedené ceny mi vychází, že kupujete verze bez dekodéru... ....Tak budu rád za tipy/ názory zejména k tomuto bodu , případně budu rád za tipy

Za mňa kupujem verziu bez zvuku lebo neozvučujem elektrické lokomotívy, to si môžem "pustiť vysavač" a ten klakson a trúba za tých
cca 90-100€ mi nestoja.
Ušetrím si dekodéry na diesle a hlavne pary.

Za kolegov z klubu s ktorými akurát ráno bola táto diskusia, Piko tam dáva Esu a my všetci používame Zimo, máme k tomu HW na update zvukov aj firmware, tak nie je dôvod kupovať originál Esu.

Na německém fóru se řešilo, že piko už nebere od ESU dekodéry a je to už aktuálně jejich... proto někteří už neberou digitální verze ale raději analogové...
Adam_B

Příspěvekod RadekH0 » úte 21 dub, 2020 3:55 pm

A2C píše:
Michal Šuhajda píše:Ahoj, navážu na diskusi o cenách trochu jinak.
z uvedené ceny mi vychází, že kupujete verze bez dekodéru... ....Tak budu rád za tipy/ názory zejména k tomuto bodu , případně budu rád za tipy

Za mňa kupujem verziu bez zvuku lebo neozvučujem elektrické lokomotívy, to si môžem "pustiť vysavač" a ten klakson a trúba za tých
cca 90-100€ mi nestoja.
Ušetrím si dekodéry na diesle a hlavne pary.

Za kolegov z klubu s ktorými akurát ráno bola táto diskusia, Piko tam dáva Esu a my všetci používame Zimo, máme k tomu HW na update zvukov aj firmware, tak nie je dôvod kupovať originál Esu.

Tak zrovna tahle mašina se proslavila kromě vzhledu i svým známým zvukem přepínání odboček autotransformátoru :D

Radek
Měřítko TT, epocha: V./VI.
DCC
RadekH0

Příspěvekod sidlo » úte 21 dub, 2020 4:47 pm

Do tyristorových nebo asynchronních lokomotiv zvukový dekodér nedávám. Ten zvuk je nezajímavý.
Ale do lokomotiv první generace -- odporové nebo transformátorové odbočkové -- dekodér dávám. Jejich zvuky jsou charakteristické.
sidlo

Příspěvekod lesanek » úte 21 dub, 2020 6:32 pm

Například "Eso" má ve skutečnosti velmi zajímavý zvuk, přechod na "horní stovku" spolu s řevem trakčních motorů je za mě to nej u našich elektrických lokomotiv. Jen takovou věc nelze pořádně v modelu zpracovat, rozjezdy a brzdění jsou mnohem kratší a i kdyby dekodéry umožňovaly tak širokou škálu otáček trakčních motorů, tak to v modelu nikdy nevyzní tak dobře jako ve skutečnosti, jedině že bychom jezdili kolem tělocvičny.
Ona i ta laminátka nebo plecháč nemají zrovna nudný zvuk. Jen je - opět - v modelu téměř nemožné se rozjíždět postupně na všech 32 odboček, nedejbože ještě nastavovat závislost otáček ventilátorů na zatížení při rozjezdu, též typický to zvuk.. :)
lesanek

Příspěvekod Jacek » úte 21 dub, 2020 7:19 pm

lesanek píše:nedejbože ještě nastavovat závislost otáček ventilátorů na zatížení při rozjezdu, též typický to zvuk.. :)

Tak zrovna tohle jde. Počet těch odboček na rozjezd kolem tělocvičny klidně taky :D , ale trakční motory jsou slabinou všech zvukových projektů bez ohledu na autora a výrobce dekodérů. Chtělo by to tak desetinásobný rozsah frekvence, aby to hrálo reálně.
Stránky o modelové železnici TT, digitál, zvuky http://www.jacek-modely.cz
Jacek

Příspěvekod Davca » úte 21 dub, 2020 9:50 pm

Zdravím,
nejde spíše o zvuky el.trakční motor + nápravová převodovka ? Jen myšlenka večera - když se zkouší chod TM a nápravové převodovky mimo stroj, co tak k tomu pozvat majstra zvukaře s diktafonem či kamerou ? 8) I když, asi to stejně nebude ono, protože bude ještě chybět zvuk valivého pohybu při kontaktu kolo-kolejnice.
Jinak, laminátku budete mít v H0 podle všeho solidní.

David
Davca

Příspěvekod Brejla » stř 22 dub, 2020 4:21 am

lesanek píše:Například "Eso" má ve skutečnosti velmi zajímavý zvuk, přechod na "horní stovku" spolu s řevem trakčních motorů je za mě to nej u našich elektrických lokomotiv. Jen takovou věc nelze pořádně v modelu zpracovat, rozjezdy a brzdění jsou mnohem kratší a i kdyby dekodéry umožňovaly tak širokou škálu otáček trakčních motorů, tak to v modelu nikdy nevyzní tak dobře jako ve skutečnosti, jedině že bychom jezdili kolem tělocvičny.
Ona i ta laminátka nebo plecháč nemají zrovna nudný zvuk. Jen je - opět - v modelu téměř nemožné se rozjíždět postupně na všech 32 odboček, nedejbože ještě nastavovat závislost otáček ventilátorů na zatížení při rozjezdu, též typický to zvuk.. :)

Mně osobně se nejvíce líbí staré Taurusy s jejich charakteristickým DO RE MI FA ....
Brejla

Příspěvekod julius.chabada » čtv 23 dub, 2020 4:53 pm

Viem, že sa ťažko hodnotí model v nejakej predsériovej podobe a lepšie bude počkať na finálny produkt, ale na prvý pohľad je model celkom obstojný. Niektoré partie sú naozaj pekne spracované. Uvidíme ako bude vyzerať vo farbe, ale z pri pohľade na predok lokomotívy už nie som veľmi nadšený. To, čo robí laminátku laminátkou, a to čelo mašiny, Piko nezvládlo. Porovnajte si fotky skutočných strojov a modelov od Pika a Techimage. Zatiaľ čo Techimage má čelo dokonalé, Piko tam má mierne zalomenie. Možno sa to farbou trocha zaretušuje, ale možno aj zvýrazní pri odraze svetla. To uvidíme až vo farbe modelu. Škoda, že Techimage zatiaľ sklamalo s dodávkami a či vôbec budú. Že budú od Pika v rôznych modifikáciách určite vieme.
julius.chabada

Příspěvekod IRIS » čtv 23 dub, 2020 5:58 pm

Viděl jsem video s "čínskou" laminátkou a doufám že, Piko vyrobí lokomotivu v provedení z výroby a na něm nebudou stoličky na čelníku které lokomotivu jen hyzdí.
IRIS

Příspěvekod Aleson » čtv 23 dub, 2020 8:25 pm

lesanek píše:Například "Eso" má ve skutečnosti velmi zajímavý zvuk...
Ona i ta laminátka nebo plecháč nemají zrovna nudný zvuk..... :)

Laminátky vskutku nemají nudný zvuk. A měly ho ještě méně nudný :) - V době kdy nosily modelem znázorňované označení S489.Lokomotivy měly původně podstatně vyšší otáčky ventilátorů, takže dokud jezdily v osobní dopravě, to byl při rozjezdech na hlaváku uši drásající jekot ! Připomínalo to zvuk cirkulárky v záběru. Jak jsem tak poslouchal ukázky na Jackových stránkách řady 230, pokud není v lokomotivě nahrán jiný zvuk nebo to není sníženou kvalitou ukázky, tak pro S489 to nebude ono ....

I když, ono to NIKDY nebude ono ....

Omlouvá se za poněkud OT,ale nedá mi to.

Dnešní nejnovější zvukové dekodéry technologicky nejpokrokovějších značek (ZIMO a ESU) už dosahují prakticky kvality CD, je do nich možné nahrát zvuky ve velmi slušné kvalitě, jejich zesilovače budou jistě docela kvalitní ( i když myslím ani jeden výrobce neuvádí odstup signálu od šumu). Nahrát věrné zvuky trakčních motorů nebo čehokoliv jiného nevidím jako žádný problém (jiná věc je jak takové zvuky získat - ale to je jiná kapitola). Problém je poněkud jinde. Každý audio řetězec (a nejen audio), je tak kvalitní, jak kvalitní je jeho nejslabší článek. A teď si vezměte, že k těm "super" HiFi zesilovačům s CD kvalitou a vzorkováním 44kHz připojíte chrastítko o průměru membrány ca 2cm a ještě ho zavřete do plastové krabice, která je akusticky naprosto zoufalá. Samotný kulatý reproduktor - vyšší kvality - v optimálním případě s ozvučnicí (hrnkem), je schopen venku (nikoliv zavřený ve stísněném prostoru lokomotivní skříně, jakž-takž reprodukovat vysoké tóny. Basy jsou bídné. Po umístění do uzavřené skříně bez otvorů je to asi tak, jako když strčíte zvonící mobil pod deku nebo do šuflete. :mrgreen: . Možná se trochu "vylepší" basy, ale spíš je to jen placebo, způsobené úbytkem výšek. A když použijete jako reproduktor tu skvělou kostku (která je mimochodem na své možnosti opravdu dobrá), tak tam žádné výšky nejsou, ani když je venku. Natož uvnitř....
Ale za to má zase lepší basy ! Huráááá. A nakonec to dopadne tak, že abychom dosáhli jakž-takž poslouchatelného zvuku bez výrazného zkreslení, bez rezonancí skříně lokomotivy a bez chrčení reproduktoru, když se náhodou sejde několik zvuků současně (třeba motor, houkání a brzdy), tak musíme hlasitost v dekodéru ztlumit tak, že ze vzdálenosti 1 metr už není skoro nic slyšet. A tahle ta legrace stojí ca 3 litry …. :wink: :D

No, ale ve skutečnosti to není tak zlé. Mírné zkreslení i drobné rezonance reproduktoru se dají snést, díky za ty možnosti, které byly před pár lety nemyslitelné. Jen je nesmysl mluvit tady o nějaké CD kvalitě a čekat, že někdy bude znít zvuk modelu stejně ,jako skutečná lokomotiva ...... :wink:
Aleson

Příspěvekod novk2007 » pát 24 dub, 2020 6:36 am

Jednou jsem v televizi viděl dokument od ČT . byl to dokument o jednom pánovi co měl obrovske domácí kolejistě . Postavene jestě za totality . Zvuky parních lokomotiv řesil tak že , měl zvuky skutěčných lokomotiv parních a dieslových nahrane na Vinilu. - Gramofonove desce a pak si ty zvuky poustěl přes gramofon. Zkuste to taky . Pak dokonce dokázal říct co je to za parní lokomotivu. a ty zvukove efekty mělmnohem lepsi něž od zvukoveho dekoderu. PARDON . NEFUNGUJE MI KLAVESA S HÁČKEM A E S ČÁRKOU.
novk2007

Příspěvekod Stanin » pát 24 dub, 2020 7:04 am

Tak externí zvuk je podle mě nesmysl. Pří průjezdu modelu to nebude mít ten efekt.

Jsem už nějaký ten pátek pryč ze školy, ale nepomohla by nějaká miniaturní frekvenční výhybka a k ní 2 repro? Nevím teda, jestli by na to ty 3 W stačily.
Stanin

Příspěvekod Aleson » pát 24 dub, 2020 7:44 am

Teoreticky to možné je. Jednoduché pasivní výhybky se používají v reprosoustavách stále. Je tam ale řada problémů. Největší z nich je místo. Často je problém dostat do mašiny i jen 1 reproduktor. Pro kvalitní zvuk by bylo potřeba dobrý basák a výškový reproduktor. Ani jedno se do lokomotivy nevejde. A další věc, že když perfektní HiFi bednu - klidně třípásmovou - zavřete do skříně, tak jste v p.... Vy víte kde :mrgreen: Takže je to vše o kompromisech. V tomto případě o vééééélkých kompromisech.....

Jsem docela zvědavý, jak si Techimage poradil s místem na dekodér a reproduktor(y)....
Aleson

Příspěvekod Michal Dalecký » pát 24 dub, 2020 7:57 am

Myslím že si s tím poradili velmi dobře....

6284.jpg
:: H0, DCC, III-IV :: http://www.ambmodely.cz :: http://diskuze.modely.biz
Michal Dalecký

Příspěvekod Sandy » pát 24 dub, 2020 8:27 am

Stanin píše:Tak externí zvuk je podle mě nesmysl. Pří průjezdu modelu to nebude mít ten efekt.
.....

Omlouvám se za OT.
Můj první "zvukový projekt" byla klíčenka z Polska se zvukem rozjíždějící se páry. Asi 10 vteřin. Pánům padala brada na prsa, dámám vlhly oči, děti pištěly nadšením.... :roll:
Sandy

PředchozíDalší

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)