Novinky H0 2021

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Re: Novinky H0 2021

Příspěvekod Aleson » pon 08 bře, 2021 11:36 am

A KDO tedy navrhuje a dává podklady pro výrobu česko-slovenských modelů ROCO (PIKO ....) :?: Nevěřím, že by to nikdo nevěděl. Na to je tady moc malý rybníček. A že by obchodníci uzavírali nějaké pakty a kartelové dohody, co chtějí vyrobit ? Myslím si, že by se nedokázali shodnout stejně tak, jako jednotliví modeláři. A že by si to zahraniční výrobci jen tak vybírali sami, že by jako brouzdali po webu a hledali, co by se tak mohlo líbit nebo dobře prodávat ? To se mi tedy nezdá .... Nehledě na to, že pro výrobu modelu je určitě potřeba slušná fotodokumentace a né nějaká líbivá fotka lokomotivy v krajince. Takže KDO je za tím :?: Lze na něco usuzovat třeba podle lokomotivních dep prodávaných modelů ? 8) :idea:
Aleson

Příspěvekod A2C » pon 08 bře, 2021 1:24 pm

Aleson píše:A KDO tedy navrhuje a dává podklady pro výrobu česko-slovenských modelů ROCO (PIKO ....) :?: Nevěřím, že by to nikdo nevěděl. Na to je tady moc malý rybníček. A že by obchodníci uzavírali nějaké pakty a kartelové dohody, co chtějí vyrobit ? Myslím si, že by se nedokázali shodnout stejně tak, jako jednotliví modeláři. A že by si to zahraniční výrobci jen tak vybírali sami, že by jako brouzdali po webu a hledali, co by se tak mohlo líbit nebo dobře prodávat ? To se mi tedy nezdá .... Nehledě na to, že pro výrobu modelu je určitě potřeba slušná fotodokumentace a né nějaká líbivá fotka lokomotivy v krajince. Takže KDO je za tím :?: Lze na něco usuzovat třeba podle lokomotivních dep prodávaných modelů ? 8) :idea:

Viem, že kedysi pripravoval podklady člen tohto fóra ktorý sem už asi nechodí Reichenberg (Jarda Wagner?), viem, že malo Roco plány na ZSSK Cargo 770 a bol som fotiť pre neho do podkladov umiestnenie popisov na 771.001-5 v Devínskej Novej Vsi (kúsok od domu) mal to komplet spracované (videl som to a mal som to na schválenie) a poslal to aj do Roco. Model však napriek tomu nevyšiel.
Pokiaľ sa niečo zásadne nezmenilo tak podklady pripravuje stále. Čo sa, ale týka výberu predloh, tak tam je to viacmenej kompromis medzi tým čo Roco je ochotné urobiť (novú konštrukciu alebo novú variantu) a tým čo chcú predávať obchodníci. Takto mi to bolo podané. K tomu si údajne robí Roco ešte analýzy trhu či čo, prepočty návratnosti, proste čísla, čísla, čísla (samozrejme všetci to robia pre zisk a nie pre naše modré oči)
ČSD ep.IIb + III-IVa + ŽSR. H0, H0e
Z21, Profi-Boss, Multimouse
A2C

Příspěvekod Aleson » pon 08 bře, 2021 2:06 pm

Děkuji za otevřenou odpověď. Takže -vcelku pravděpodobně - výsledek produkce diskutovaných česko-slovenských modelů bude sice kompromisem, ale toho, co si přeje Roco a toho, co si přeje pan Wagner :wink:
Z mého pohledu je tedy možné zapomenout na lokomotivy s domovskými depy jako je Česká Třebová, Olomouc, Břeclav, Ostrava, Žilina, Půchov ..... Za to LIBEREC ..... Hmmmm., to je tedy Depo ! :twisted:
A mám dojem, že se to zdaleka netýká jen modelů Roco ......
Aleson

Příspěvekod Brejla » pon 08 bře, 2021 2:39 pm

Lidí, co připravují podklady pro Roco je více, ale sem nechodí. Občas přispívají na K-report.
Brejla

Příspěvekod mastanec » pon 08 bře, 2021 3:40 pm

no, ale ze tech Libereckych masin od Roca je... Nasel jsem 1x Brejle a 555 depo Liberec.
ČSD EP 3-4, H0, Digi, blog: http://goo.gl/KMybUF
mastanec

Příspěvekod novk2007 » pon 08 bře, 2021 3:48 pm

No mimochodem take jsem do Roco psal ohledně modelu na přání . Stokra- že pojezd na něj mají a pak Saske uzke IV K a že Bemo parní masinky stojí opravdu kostel No byla odpověd že děkují za informace ale momentálně ani jedna z těchto lokomotiv není v dohledne době v plánu. Asi bych to tak schrnul jako v chalupářích výhledov nebo donazimy ale to je tak 4 roky na zpět .
novk2007

Příspěvekod Donatelli » pon 08 bře, 2021 4:06 pm

Když tak sleduji tu vaši debatu tady... Pánové, vy nevíte že má ( nebo dlouho mělo ) obchodního zástupce pro ČR? Co se třeba zeptat jeho? Nehledě tedy k tomu, jak už někdo napsal přede mnou, podklady pro modely nedělá jenom jeden člověk, je jich daleko víc, ale jejich možnosti končí na tom, že udělají podklady. Firma si sama rozhodne, jestli něco vyrobí nebo ne a jakou variantu. Správně by měl obchodní zástupce sbírat od obchodníků podměty k výrobě a výsledky prodejů a tyto výstupy by měl předávat marketingovému oddělení. To by s nimi mělo náležitě zacházet ( vyhodnotit ) a poslat to dál. Jak takový obchodní zástupce pracuje můžete hezky porovnat s nabídkou modelů za poslední léta od jednotlivých firem. Pokud vím tak obchodního zástupce pro ČR mají určitě Roco ( ten zastupuje firem víc ), PIKO, Tillig ...Navíc teda, vždycky rozhodují peníze. Tedy proč toho pro ČR-SR je málo. Protože když se něco udělá pro Německo, rychleji se to prodá, případně za stejný čas se prodá větší počet.... A rozhodující pro ROCO ( ale i jiné firmy ) nejsou návštěvníci tohoto fóra, ale obyčejný průměrný neznalý člověk z ulice, který chce svému dítěti ( sobě, klubu ) udělat radost něčím co se alespoň trochu podobá tomu co někdy někde viděl na kolejích. Proto se pořád prodává MTB i když nejen tady bylo rozcupováno na tisíc kousků kvůli tomu že neumí trefit základní rozměry modelu, neumí udělat kvalitní povrchovou úpravu, nemá zvládnutou montáž . Přesně proto, že když do obchodu přijde člověk takový jakého jsem popsal, uvidí ve vitríně model, který připomíná to co viděl na kolejích nejbližšího nádraží, kupuje...
Někdo přede mnou psal, že se schválně dělá nejdřív VI. epocha a pak teprve éra ČSD. Svého času, tuhle strategii k dokonalosti dotáhla firma Tillig v TT. Pokud udělali tvarovou novinku vozu, zásadně nejdřív byla vyrobena ve variantě ČD ( ČSD ). Nadržení němečtí modeláři si ji koupili a pak jim po roce ( dvou ) Tillig předhodil verzi DR ( DB, DRG.... ). A tak jeden vůz prodal dvakrát.... Trvalo to zhruba tři roky něž byla tato strategie modeláři z Německa prohlédnuta a firma od ní odstoupila.
Donatelli

Příspěvekod pavolb » pon 08 bře, 2021 6:19 pm

Prajem pekný večer práve som si prečítal celú diskusiu. Ale podla mňa ste zabudli aj na takých ako som ja. Ja si modelujem pre radosť a ma to baví.
Ale vôbec nemusím mať len české alebo slovenské modely. Mne ani tie čísla lokomotív nič nehovoria ,nebol som železničiar ale vyrastal som od malička 50m od železnice 300m bola stanica a pozeral som ako dieta na všetky lokomotívy od pary až po elektriku. A ja si kúpim čo sa mi páči a mi je jedno či to je Nemecké alebo Francúzke .
Jasné mám 8 lokomotív a 4 sú CSD. Keď som bol raz v obchode kupoval tam jeden známi moderátor mašinku bolo mu jedno čo to je len nech to dymí a svieti.
A takýchto je dosť aj to treba brať do úvahy. Kašlem na nejaký žltý prúžok či má správny odtieň. Teraz si idem kupovať mašinku 31417 to bolo pri nej také číslo nieviem či je to správne ani ma to nezaujíma. Ale je krásna od firmy ESU diesel má prepracovaný interiér všetko možné tam svieti dymový generátor a tuším aj digitálne spriahlo. No a o tomto môžem od MTB len snívať. Ja si neviem prerobiť mašinku tak si kúpim takú kto to vie vyrobiť komplet so všetkým. Keď mám dať za to toťko peňazí. Jasné že si kúpim aj laminátku jebo je krásna a ma nezaujíma kde jazdila keby jazdila len v Nemecku tak si ju aj tak kúpim. Jasné že krajinu a budovy mam lem z našich končín dokonca aj stanicu som si vyrobil sám lebo takú v predaji nemajú. Ale ma mašinkách mi to nevadí. No a vy čo ste taký odborníci a puntičkári asi vás je menej ako by očakával výrobca alebo možno máte pravdu že niektorý výrobcovia sú zaspatý.
Přílohy
31417.JPG
pavolb

Příspěvekod vlado.s » pon 08 bře, 2021 7:44 pm

K predošlej diskusii:

Roco našim predajcom vyrobí akúkoľvek farebnú variantu vyrábaného modelu (751,750, 754, atd.) podľa zadanej objednávky, podmienkou je odber minimálne 1000 ks. Žiadny predajca si neurobí objednávku v hodnote rodinného domu s tým, že mu to bude roky ležať na sklade, a ktorú na našom trhu pravdepodobne ani nevypredá...

...to len aby sa to tu neplevelilo dohadmi :wink:
III-IV-V, ČSD-ČD-ŽSR, 1950-2000.
vlado.s

Příspěvekod Jirka Černý » pon 08 bře, 2021 8:33 pm

MTB.? Když si šestiletý kluk vyprosí k Vánocům tu krásnou modrou mašinku tak neřeší výrobce, přesnost atd a MTB mu naprosto vyhovuje. Z mého pohledu modeláře amatéra je ten model dostatečně přesný a protože tu jezdil celé svátky přišlo mi že má docela dobré jízdní vlastnosti (nemám žádné složité výhybky ani záludnosti v kolejišti) připadá mi že njaké detaily jsou trochu mohutnější než v reálu a barva je až moc ostrá, ale nemám ten vlak v oku a chápu že Brejlovec je taková klasika několika našich epoch že pro znalce to může být do očí bijící. Co se týče životnosti bude asi dostatečná protože od Vánoc jel třikrát hodinu a tak to bude mít velké procento svátečně proháněných modelů. Jako je široké spektrum modelů je i široké spektrum náročnosti a představ zákazníků, roli bude hrát i cena, to co si někdo bez mrknutí připlatí je pro druhého balík peněz. Nakonec i zákazník se mění, buď je časem náročnější, nebo naopak. Taky jsou modely nad kterými bych ohrnul nos a mít je před 40ti lety prodám kvůli nim ledvinu.
Jirka Černý

Příspěvekod A2C » úte 09 bře, 2021 12:55 pm

pavolb píše:...Ale vôbec nemusím mať len české alebo slovenské modely...

Ale toto sa teba Pavol netýka, tu sa jedná práve o Česko-Slovenské predlohy, ak sa ti páčia Nemecké, Francúzke alebo Americké... to sa netýka nášho trhu, pretože to sa vyrobí a väčšinou tu predáva nehľadiac na to čo tu zbierajú modelári (koniec koncov asi všetci čo máme viac zím za sebou sme vyrastali na mixe ktorý nám sem dodávalo Piko a na správu sa nehľadelo)

vlado.s píše:...podmienkou je odber minimálne 1000 ks....

Čo som mal poslednú info bolo to tuším 350-500ks (ale je možné, že si to pletiem s inými výrobcami)
Napr. keď som pýtal od Piko T679.0 tak chceli 10tis kusov...

Jirka Černý píše:MTB.? Když si šestiletý kluk vyprosí k Vánocům tu krásnou modrou mašinku tak neřeší výrobce...

Ten nerieši ani či to je Nemecká, Francúzka alebo Americká loko. Ale súčasne on si ich nekúpi 10, možno bude mať tak 3 ak má šťastie na bohatších rodičov, tak možno aj od Roco. Inak to vidím na Piko hobby Taurusa, Herkulesa a iné čo najlacnejšie modely.

Tu sa rozprávame práve o tom, že práve zberatelia zaoberajúci sa práve ČSD (a ich následnými správami) by radi aj iné modely ktoré sú jednak zaujímavé pre nás aj zahraničie (lebo ich MTB rado przdní a v zahraničí je po ČSD obrovský dopyt, tiež tam nemôžu tlačiť BR52 donekonečna) nakúpili sme všetko čo bolo k dispozícii a čo nás zaujímalo a teraz už nie je čo. Ako som písal vyššie. Nebudem kupovať 10 Bardotiek len preto lebo ich Roco vydalo (nie som prekupník ktorý to kúpi a o rok predá s prirážkou) Mám pár kusov ktoré ma zaujímajú a tým to hasne, viac ich nekúpim, naopak rád by som kúpil teraz T444.0. Alebo M286.0.
Čo, ale spôsobí aspoň pre Roco, že od nich nič nekúpim (umelo si budú myslieť, že trh stráca potenciál a nevyrobia novú lokomotívu) čím sa zacyklíme a Roco môže akurát tak vypratať pole kde nastúpi Piko, či iný odvážnejší výrobca. (MTB sorry, predávate sa, ale len preto lebo nie je na výber, ale gratulujem k T499.0 je skvelá a možno časom až bude Bratislavské depo kúpim aj M275.1 podarili sa.)
A2C

Příspěvekod jipol57 » úte 09 bře, 2021 5:30 pm

Já moc nechápu strategii MTB ve výběru vyráběných lokomotiv. Proč jdou do takových exotických modelů, které by jistě kde kdo oželel, nebo si koupí maximálně jeden. Například tu M275, jsem naživo snad nikdy neviděl, tak tu si ani nekoupím, Fiktivní přípojný vůz vůbec nechápu. Proč místo něho raději neudělali podobnou M262. Té by v mnoha mutacích mohli vyrábět spousty a určitě by zájem byl. Pořád čekám na Balm, v ČSD. V ČD a ŽSR, kdy jsou už na ústupu, tak jsou dnes téměř neprodejné. V éře ČSD, kdy jich jezdilo mraky, tak nedělají.
U Kyklopa je to podobné jako M275. Původně jsem ho nechtěl, ale že je docela zdařilý, tak jsem si jednoho koupil. Ale jen tak jako raritu. Zatímco kdyby udělali Piestika, tak by v několika mutacích (minimálně 3 varianty žlutých pruhů), mohli taky vyrábět kvanta. A když už ho dělali v TT, tak polovinu návrhu už mají za sebou.
jipol57

Příspěvekod A2C » úte 09 bře, 2021 6:54 pm

jipol57 píše:Například tu M275, jsem naživo snad nikdy neviděl, tak tu si ani nekoupím, Fiktivní přípojný vůz vůbec nechápu...

To je preto lebo sa MTB rozhodlo vyšlápnout na Poľský a Maďarský trh. Zatiaľ čo v Poľsku dostalo po čuni od Piko a teraz aj od Roco, Albert Modell (predým ale od samotných modelárov)
Na Maďarskom trhu viacmenej nemajú konkurenciu. Tak preto bola taká voľba.
A2C

Příspěvekod jirkan » stř 10 bře, 2021 12:42 am

Pánové, když tady tak přesvědčivě vytváříte fiktivní kupní sílu někoho, koho označujete za modeláře, tak zkuste udělat anketu. Vyberte několik zcela konkrétních mutací Vámi vysněných lokomotiv a posčítejte, kolik jich budete ochotni opravdu koupit. Třeba jich bude tolik, že to některého výrobce přesvědčí. A pokud ne, tak bude aspoň jasné, že je to jen plácání do vody.
jirkan

Příspěvekod Jindra Charvat » stř 10 bře, 2021 9:32 am

Chodím rád na toto vlákno, ale na poslední stránce jsem neobjevil „krom polemik“ nic o novinkách H0 2021. :( Tak tedy budu jen konstatovat:

Piko Vectron BR 193 Regiojet je už venku „na pultech“.
Na Roco Vectron BR 193 Regiojet si počkáme do 21 týdne 2021.
K tomu vagony 2+1 v plné kráse s červenou střechou Piko 58536 + 58522 Eurofima jsou plánovány na květen 2021.
No a tři další Regiojet v setu od Roco 74183 budou v 21 týdnu.
Na „Roco Elektrolokomotive Rh 372 der CSD, Epoche IV mit Sound“ čili bastarda v červeno žluté si počkáme do 48 týdne 2021 a ten modrej ČD Cargo se připojí v týdnu 51.
Abych nezapomněl na přípojné vagony Roco D 375 „Vindobona“ 20 týden ČSD, 19 týden DR a 18 týden „Vindobona/Hungaria“ MAV - prostě patří k sobě.
Nesmím zapomenout na modrou laminátku ČD Cargo Piko v červnu 2021.
A také loňskou novinku od Pika a letošní ČSD verzi „Diesellok BR T 720 der CD, Epoche V“ (v názvu ČD, na mašině ČSD) čert by se v tom vyznal.
Nezajímavý není ani Metrans – Vectron od Roca v 30 týdnu 2021.
Jo a v červenci 2021 se dočkáme taky Pika 59134, dieselová soupravy GTW 2/6 "Stadler" v modré ČD.
Staronový Sergej tentokrát bez tlumiče T 679 (Piko 52819) bude v červnu 2021.
Roco 76019 je sada tří obslužných vygonů (26 týden 2021) k Roco 73038, digitalizovanému jeřábu EDK 750 (23 týden 2021) tažených krásným červeným brejláčem Roco 72947 - T 478.3 se zvukem z 23 týdne 2021.
Taktně přejdu novinky od Tilligu (i když ta letní modrá Česká pošta :?: ) a těsně minu záplavu osvětlených hromových plechovek od Brawy včetně hezké šestinápravové cisterny ČSD a skončím u mnou oblíbených letošních novinek CIWL od Hobbytrainu a od LS Models...
Od našich severních sousedů ještě z nostalgie připomenu Piko dieselovou mašinu 118 059-5 DR, epochy IV se zvukem, plánovanou na červenec 2021.
A to jsem určitě nemálo věcí opomenul. Už abych si hledal vedlejšák :) pro všechny ty a další NOVINKY H0 2021
Jindra Charvat

PředchozíDalší

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)