Novinky H0 2021

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Re: Novinky H0 2021

Příspěvekod F. Placheta » ned 07 bře, 2021 3:46 pm

Tomu moc nerozumim. Prodejci preci prodavaji nam, koncovym zakaznikum. Tudiz by jim nemelo byt jedno co se vyrobi. A navic, proc by melo prodejcum zalezet na tom, aby se vyrabelo to a ne ono?
Muzeme si myslet o MTB co chceme, ale mam za to, ze to jak pruzne reaguje na poptavku ted napr.u "brejlovcu" narozdil od zmineneho Roca, je to, v cem ma Roco problem. Neni pruzne na faktickou poptavku trhu...
HO - Digital - CSD IV

www.kolejiste.wbs.cz
F. Placheta

Příspěvekod sidlo » ned 07 bře, 2021 4:36 pm

V době kdy velcí výrobci dělají výrobní série v množství menším než malém, kdy se nedodržují termíny výroby a to někdy i o několik let, kdy se na reedice čeká i 10 let, kdy se zavedeným prodejcům jednostranně krátí objednávky, tak to já na nic nečekám. Již několikrát jsem koupil MTB a nečekal jsem na překvapení od ROCO nebo ACME.
sidlo

Příspěvekod xmatejx » ned 07 bře, 2021 5:27 pm

No dobře a kteří "prodejci" tedy Rocu dali impuls k výrobě "našich" modelů z nabídky 2021? Pokud mezi námi není nějaký škodolibý cynik nebo cynici, kteří něco jiného říkají a něco jiného dělají, tak zřejmě z ČR nebo SR nebudou. Je dlouhodobě známo, kteří brejlovci na trhu chybí (viz aukce a astronomické ceny).

Celé je to poněkud smysl příliš nedávající. Pokud by mělo Roco skutečně zájem zjistit, které modely prodejci preferují, není nic jednoduššího, než jim poslat seznam s fotografiemi předloh a nechť si sami prodejci rozhodnou. Podle sešlých poptávek či objednávek (tedy čísel) může Roco dedukovat, co a kdy se vyplatí do výroby pro daný rok zařadit. Tohle, co panuje nyní, je bordel se vším všudy: Roco vyslyší volání po tuzemských modelech tím, že vytvoří zbytečné barevné mutace mutací. A modeláři, kteří nabídku nemají, je postupně nakonec skoupí, protože nic jiného není. Roco následně dedukuje, že náš trh je třetiřadý, protože je pomalý a zdejší zákaznící toho moc nenakoupí, ačkoliv jim (tedy nám) nabídlo tolik krásných modelů... Fakt, geniální marketing. Totální blbákov. Nedivím se, že tu firmu museli již dvakráte křísit.

Roco hezky říká, jak podporuje mladé modeláře. Bohužel realita modelů je přesně opačná. Stačí se podívat do katalogu 2021. Pokud bych zůstal u brejlovců, když tento thread vznikl o nich, kdy Roco naposledy přišlo s brejlovcem, kterého mladí modeláři uvidí venku na kolejích? A předtím?
xmatejx

Příspěvekod A2C » ned 07 bře, 2021 5:51 pm

xmatejx píše:...No dobře a kteří "prodejci" tedy Rocu dali impuls k výrobě "našich" modelů z nabídky 2021? Pokud mezi námi není nějaký škodolibý cynik nebo cynici, kteří něco jiného říkají a něco jiného dělají, tak zřejmě z ČR nebo SR nebudou...

Omyl, je to na základe dopytu práve predajcov ČR/SR.
To je na tom to najsmutnejšie. Ja osobne robím hlavne 3ep. ČSD a tak mi to je viacmenej jedno lebo týchto modelov je relatívne dosť. Resp. ich mám dosť.
Ale tak okrajovo by som ešte ŽSR modely nakúpil, ale hops. ak sa niekomu tu spomenie ŽSR z predajcov tak napriek tomu, že v Roco ŽSR fandia a je to aj zaujímavé, tak po tom údajne nie je dopyt, takže si ich vyrobím sám, alebo kupujem staršie modely Sachsen, či iné, Roco teda na mne nezarobí, rovnako ako na iných ktorý v ponuke proste nič nenájdu, napr. ako ja tento rok v katalógu Roco nie je nič čo by mi vytiahlo peniaze z peňaženky...
ČSD ep.IIb + III-IVa + ŽSR. H0, H0e
Z21, Profi-Boss, Multimouse
A2C

Příspěvekod vorisekml » ned 07 bře, 2021 5:57 pm

Sto lidí, sto chutí.
To že se momentálně dělá víc ČSD je tak trochu i tím že se ČSD víc prodává i cizině.
A jinak na reedici zeleno/šedého Brejlovce se čekalo 10let. Na reedici červeného s žl. proužkem 9let (a těch se udělalo tak tragicky málo...)
Zamračenou s žl. proužkem ROCO zkazilo hned v úvodu (tak snad to letos dopadne..)
Takže zkrátka teď se dělá ČSD a za rok bude víc ep.V/IV... Protože v ČSD se toho ve velkosérii už moc neudá. Ale T 478.4 ještě v ČSD chybí (viz ty aukce..)
Prostě si to chce chvilku počkat (nebo koupit MTB, díky kterému se ROCO do ep.V/IV tak moc nehrne..)
H0
vorisekml

Příspěvekod xmatejx » ned 07 bře, 2021 6:27 pm

A2C píše:Omyl, je to na základe dopytu práve predajcov ČR/SR. To je na tom to najsmutnejšie. Ja osobne robím hlavne 3ep.

Mohli by se k tomu prodejci, kteří sledují, vyjádřit? Zda skutečně poslali poptávku na modely, které Roco pro rok 2021 zařadilo?
Můj názor je takový, že je to lež, ale nemohu tento názor ničím podložit. Podle mého názoru to používá Roco jako výmluvu, odpálí fikaně zodpovědnost kamsi do virtuality. Skutečnost bude taková, že Roco naslouchá nějakému podivínovi, možná dvěma, třem podobným, kteří zasílají svoje představy a ty vydávají za poptávku trhu.
xmatejx

Příspěvekod Kulsud » ned 07 bře, 2021 6:45 pm

F. Placheta píše:Tomu moc nerozumim. Prodejci preci prodavaji nam, koncovym zakaznikum. Tudiz by jim nemelo byt jedno co se vyrobi. A navic, proc by melo prodejcum zalezet na tom, aby se vyrabelo to a ne ono?
Muzeme si myslet o MTB co chceme, ale mam za to, ze to jak pruzne reaguje na poptavku ted napr.u "brejlovcu" narozdil od zmineneho Roca, je to, v cem ma Roco problem. Neni pruzne na faktickou poptavku trhu...

Možná tu bude nějaký ekonom, který mi vysvětlí, že nemám pravdu, ale srovnávat strategii MTB a Roco je jako srovnávat strategii pivovaru Kocour a Heineken.
Kulsud

Příspěvekod A2C » ned 07 bře, 2021 6:50 pm

vorisekml píše:To že se momentálně dělá víc ČSD je tak trochu i tím že se ČSD víc prodává i cizině.
...Protože v ČSD se toho ve velkosérii už moc neudá.

Podľa toho čo som dostal info tak ČSD predstavuje cca 70% predaja. ČSD je u nás top. Na to sa nechytá ani ZSSK, ZSSKC, CD, CDC, ŽSR...

xmatejx píše:...Mohli by se k tomu prodejci, kteří sledují, vyjádřit? Zda skutečně poslali poptávku na modely, které Roco pro rok 2021 zařadilo?...

Áno toto by som tiež rád počul od konkrétnych predajcov, pretože to proste nedáva logiku.
Chápem že detičky chcú VI ep. ale kúpia si to? Od Roco?
Nie, že by sme boli nenásytný, ale už mám 6x T478.x resp. ich variant (nebudem ich kupovať každý krát keď príde nové číslo alebo mutácia čo mi nereže) a rád by som mal aj napr. T669.1 aspoň, keď už nemajú odvahu na T679.0/T678.0 (Piko ju podľa mňa časom naberie a Roco zostanú len oči pre plač)
ČSD ep.IIb + III-IVa + ŽSR. H0, H0e
Z21, Profi-Boss, Multimouse
A2C

Příspěvekod jirkan » ned 07 bře, 2021 8:48 pm

Jen znovu připomínám, že trh (který platí i na prodejce) určuje úplně jiná skupina zákazníků, než členové tohoto fóra či ti, kdo si za nehorázné peníze koupí něco v aukci.
A pokud se týká těch ostatních modelů, tak pokud vím zrovna na Slovensku sídlí několik výrobců velmi kvalitních modelů včetně těch, po kterých je stále velká poptávka (Pomeranče, Coca-Coly, Čmeláci, Pielstyky, Karkulky, Hurvínci atd.). A pokud vím, tak v řadě případů lze diskutovat i o barevné mutaci.
jirkan

Příspěvekod xmatejx » pon 08 bře, 2021 12:26 am

A2C píše:Podľa toho čo som dostal info tak ČSD predstavuje cca 70% predaja. ČSD je u nás top. Na to sa nechytá ani ZSSK, ZSSKC, CD, CDC, ŽSR...

Taková informace je doslovné obracení reality vzhůru nohama. Roco láduje na trh odhadem (v objemu modelů) 2/3 ČSD, divit se, že následně tvoří ČSD 2/3 prodeje je slušná schíza. Vidím to takto, mnoho čtenářů tohoto fóra mne za to nebude mít rádo, ale:

1.) skalní modeláři, pánové trochu již odrostlí, z důvodu vlastní historie (dětství bla bla) preferují historii modelovou. Takže od páry až po osmdesátky. Tito modeláři jsou nejlépe organizovaní a jsou nejvíce slyšet. Tím pádem si jsou schopni leccos vyřvat. Část z nich je aktivní i obchodně, zlomek této části tvoří prodejci. NETVOŘÍ ale rozhodující segment trhu = mají jen okrajovou kupní sílu. Perfektně je to možné doložit pomocí MTB. MTB udržuje naše prodejce při životě. Nebýt MTB, nemají moc během roku co prodávat. Je to smutné, ale je to fakt. Stačí se dojít podívat do kteréhokoliv kamenného obchodu, kterého že to výrobce je tam plno, občas i přeplněno. A prodává a vyrábí. Podívejte se na nabídku MTB: ČSD tvoří asi 1/3... a MTB dobře ví, proč to dělá...
2.) 6. ep. jsou barvy. A barvy prodávají, jak známo. Zatímco modely 3. a 4. ep. si vystačí s mutacemi laků na prstech jedné ruky, u 6. ep. má každý model opravdu velký počet vizuálních variant. Vemte si naší bobinu. A vemte si Vectron v ČR a zahraničí. Vemte si kocoura ve 4.ep. a vemte si kocoury dnes. To je neporovnatelné. Vemte si počet předloh v roce 1975 nebo 1985 na kolejišti a proveďte totéž v roce 2015 nebo 2020. Je třeba rozvádět?
3.) aukční ceny modelů. Ceny modelů, které jsou nejhůře dostupné, po kterých je největší hlad, jsou nejvyšší. Takové modely byly logicky komerčně nejúspěšnější. Je to originální rudý lak 754? Ne... Je to Najbrt II. Je to CDC. Proč? Protože: barvy... prodávají. Modeláři a vláčkaři pro radost chtějí hezké modely na kolejišti a s miléniem dorazil na koleje i povrchový design... V 70 kách byla z tohoto pohledu křečovitá uniformita.
xmatejx

Příspěvekod Brejla » pon 08 bře, 2021 5:14 am

xmatejx píše:
A2C píše:Podľa toho čo som dostal info tak ČSD predstavuje cca 70% predaja. ČSD je u nás top. Na to sa nechytá ani ZSSK, ZSSKC, CD, CDC, ŽSR...

Taková informace je doslovné obracení reality vzhůru nohama. Roco láduje na trh odhadem (v objemu modelů) 2/3 ČSD, divit se, že následně tvoří ČSD 2/3 prodeje je slušná schíza. Vidím to takto, mnoho čtenářů tohoto fóra mne za to nebude mít rádo, ale:

1.) skalní modeláři, pánové trochu již odrostlí, z důvodu vlastní historie (dětství bla bla) preferují historii modelovou. Takže od páry až po osmdesátky. Tito modeláři jsou nejlépe organizovaní a jsou nejvíce slyšet. Tím pádem si jsou schopni leccos vyřvat. Část z nich je aktivní i obchodně, zlomek této části tvoří prodejci. NETVOŘÍ ale rozhodující segment trhu = mají jen okrajovou kupní sílu. Perfektně je to možné doložit pomocí MTB. MTB udržuje naše prodejce při životě. Nebýt MTB, nemají moc během roku co prodávat. Je to smutné, ale je to fakt. Stačí se dojít podívat do kteréhokoliv kamenného obchodu, kterého že to výrobce je tam plno, občas i přeplněno. A prodává a vyrábí. Podívejte se na nabídku MTB: ČSD tvoří asi 1/3... a MTB dobře ví, proč to dělá...
2.) 6. ep. jsou barvy. A barvy prodávají, jak známo. Zatímco modely 3. a 4. ep. si vystačí s mutacemi laků na prstech jedné ruky, u 6. ep. má každý model opravdu velký počet vizuálních variant. Vemte si naší bobinu. A vemte si Vectron v ČR a zahraničí. Vemte si kocoura ve 4.ep. a vemte si kocoury dnes. To je neporovnatelné. Vemte si počet předloh v roce 1975 nebo 1985 na kolejišti a proveďte totéž v roce 2015 nebo 2020. Je třeba rozvádět?
3.) aukční ceny modelů. Ceny modelů, které jsou nejhůře dostupné, po kterých je největší hlad, jsou nejvyšší. Takové modely byly logicky komerčně nejúspěšnější. Je to originální rudý lak 754? Ne... Je to Najbrt II. Je to CDC. Proč? Protože: barvy... prodávají. Modeláři a vláčkaři pro radost chtějí hezké modely na kolejišti a s miléniem dorazil na koleje i povrchový design... V 70 kách byla z tohoto pohledu křečovitá uniformita.

Toto https://www.roco.cc/de/profile/requestmodell/index.html znáš :?: Už jsi tam psal :?:
Brejla

Příspěvekod JaroHo » pon 08 bře, 2021 5:26 am

S těma barvama to je pravda. Jinak za mě, Brejlovce najbrt dva, jsem kdysi sehnal a předtím i kastli, ale tahle kombinace mu podle mě nesluší, jemu sluší rudá :mrgreen: . Tu já bych bral všema deseti než žsr alá čsd! Ale na aukro házím bobek protože tam se dějou nesmysly. Počkám si. Na tu stránku roco napíšu, měli bychom se domluvit a napsat na konkrétní varianty
DR5000, Z21app,2x myš, kolejiště ve výstavbě
JaroHo

Příspěvekod sidlo » pon 08 bře, 2021 7:40 am

Brejla píše:Toto https://www.roco.cc/de/profile/requestmodell/index.html znáš :?: Už jsi tam psal :?:

Znám. Před mnoha lety jsem jim tam napsal dotaz, kdy bude zeleno-šedý Brejlovec ČSD. Slušně mi odepsali, že není v plánu. Tak jsem si loni koupil MTB.
sidlo

Příspěvekod F. Placheta » pon 08 bře, 2021 9:31 am

xmatejx píše:

Mohu se zeptat, pro toto máte nějaké podklady, zdroje, nebo jen píšete, jak si myslíte, že to je?
Mám totiž za to, že "okrajová kupní síla" sbírající ČSD je naopak ta hlavní kupní síla. Mladých kluků ( a holek?) chytajících se na barvičky bude spíš minimum. Neb jak známo, současná mladá generace má úplně jiné zájmy a koníčky a modelářství (a železniční především) jde postupně do kopru. Aspoň já v obchodech potkám vždy muže 40+. Nikdy ženy a nidky mladší cca 30 let.
To že MTB chrlí hlavně ČD je podle mě obchodní strategie - nedočkavce uspokojit a ČSD se pak stejně ve velkém prodá.
Ale samozřemě možná se mýlím.
HO - Digital - CSD IV

www.kolejiste.wbs.cz
F. Placheta

Příspěvekod Kulsud » pon 08 bře, 2021 9:35 am

F. Placheta píše:
xmatejx píše:

Mohu se zeptat, pro toto máte nějaké podklady, zdroje, nebo jen píšete, jak si myslíte, že to je?
Mám totiž za to, že "okrajová kupní síla" sbírající ČSD je naopak ta hlavní kupní síla. Mladých kluků ( a holek?) chytajících se na barvičky bude spíš minimum. Neb jak známo, současná mladá generace má úplně jiné zájmy a koníčky a modelářství (a železniční především) jde postupně do kopru. Aspoň já v obchodech potkám vždy muže 40+. Nikdy ženy a nidky mladší cca 30 let.
To že MTB chrlí hlavně ČD je podle mě obchodní strategie - nedočkavce uspokojit a ČSD se pak stejně ve velkém prodá.
Ale samozřemě možná se mýlím.

Nemám pro to žádné důkazy, ale nepodceňujte sílu mladších modelářů, kteří nakupují přes eshopy a nikdy v žádném kamenném obchodě ani nebyli. Nesuďte podle toho, koho potkávám v obchodě, nebo podle svých představ, jak by to asi mohlo fungovat. Kdyby člověk, u kterého nakupuji, měl žít jen z těch, co mu přijdou do obchodu, tak by myslím dávno pošel hlady.
Kulsud

PředchozíDalší

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)