od 362.001 » pát 19 úno, 2016 11:45 am
K tej recenzii si dovolím pár slov, keďže sa v nej objavila kritika na moje porovnávacie fotografie.
V prvom rade som si vonkoncom nenárokoval na to, aby tie zrovnávacie obrázky makety (dovolím si nepoužívať slovo model) a predlohy boli absolútne platnou mernou mincou. Sám som upozornil, že aj napriek snahe uhol ani ohnisko nie je úplne totožné, preto k určitému skresleniu dôjsť mohlo.
Nie však k takému, žeby sa do oka bijúce rozdiely boli pre trochu súdneho človeka bezpredmetné a neprikladal im žiaden význam. Predpokladám, že pán recenzent nie je šotouš a nezaoberá sa zákonmi optiky, ale ubezpečujem ho, že to, čo vidí na mojich fotkách, viac-menej presne odzrkadľuje tvarové a proporčné nedostatky modelu. Pán recenzent možno nie je ani modelár, ale dávam mu na vedomie, že ako napísal aj predrečník Mikinko, milimetrová nepresnosť u trojmilimetrového dielu je 30 percentná chyba. Ak je to pre niekoho akceptovateľné, potom OK, len neviem, či sme v správnom fóre...
Nech si myslí kto chce čo chce, model je u mňa modelom vtedy, keď v mierke je proporčnou zmenšeninou skutočnej predlohy alebo sa k tomu aspoň čo najviac blíži. Väčšina prvkov rušňovej skrine MTB viac alebo menej uteká od predlohy a skúsim sem zhrnúť pár údajov, ktoré si môže pomerať každý sám. Údaje v milimetroch sú vyzískané z výkresovej dokumentácie ktorú vlastním, údaje v centimetroch z mojich vlastných dávnejších meraní.
Bočnica:
-rozloženie prelisov je nesprávne. Ich rozostupy majú byť väčšie, spodná hrana prvého prelisu má byť 39,5 cm od spodku rámu rušňa.
-bočnicový plech spodných štyroch prelisov má byť vystúpený nad úroveň plechu nad ním z dôvodu oplechovania výstuh a horného L-profilu hlavného rámu, ktorý je skrytý pod nim (tento detail správne vystihol iba výrobca Piko), vrch 4. prelisu má byť 1800 mm nad TK.
-Žalúzie chladenia strojovne majú mať rozmer 11054 mm x 830 mm bez odkvapu.
-Dĺžka bočnicového prelisovaného plechu ma byť 11160 mm. Vrch bočnice 3450 mm nad TK.
-Výška plechu rámu pod stanovišťom má byť 34,5 cm, jeho spodná hrana kvôli zaobleniu opticky nemá byť v jednej rovine so spodnou hranou pozdlžniku rámu.
Rám sa pod stanovišťom od strojovne k čelám zužuje zo šírky 2940 na 2700 mm.
Tu poznamenávam, že zúženie rámu na makete pod stanovišťom je nesprávne, má byť rovnobežné so zúžením oplechovania kabíny. Dôsledkom toho je, že čelník je u makety nemodelovo užší ako samotná skriňa ktoré majú mať na čele jednotný rozmer 2700 mm. Pre všetkých, ktorí obhajujú nutnosť rozširenia skrine kvôli natáčaniu podvozkov, dávam do pozornosti túto absurditu. Výrobca na jednu stranu urobil v rozpore s realitou rám užší ako je stanovište, aby potom mohol celú skriňu nemodelovo rozšíriť kvôli natáčaniu podvozkov!!
-prelisy na stanovišti majú nesprávne rozostupy, vzdialenosť medzi vrchom horného prelisu a lichobežníkovým oknom má byť 16 cm.
-neprávne proporcie lichobežníkového okienka, dverí a dverového okna, schodíkov pod dverami som popisoval skôr, vzdialenosť osi schodíkov od čelnej roviny hl. rámu 1200 mm. Rozmer otvoru schodíka - 40x13 cm, hlbka 13 cm. Šírka kabíny od hrany šípu po koniec pôdorysného skosenia má byť 2015 mm.
Čelo:
Spodná hrana rámu čelných okien od zlomovej priamky čela - 41 cm, stred reflektorového svietidla od zlomovej priamky čela - 22 cm
Rozmer stieračových krytov 32x23 cm, rozmer krytu reflektorového svietidla 56x35 cm, rozmer reflektorového okienka 43x22 cm.
Vzdialenosť stredov nárazníkov 1750 mm +-3 mm.
Pluhy: ľavý 1050x400 mm, pravý 975x400 mm. Chýba posunovačský schodík.
Strecha:
Bočné strechy majú mať šikmú dĺžku 480 mm. Šírka prednej a zadnej strechy (dekľa) je 2280 mm. Výška stredu strechy (dekľa) je 3985 mm nad TK.
Dĺžka odporovej skrine je 3884 mm, bez vybratia je to 3750 mm. Výška stredu odporovej skrine nad TK - 4265 mm. Dĺžka šikmej časti odporovej skrine (diel so žalúziami) na stane okien - 80 cm, na strane žalúzií 94 cm. odporová skriňa je uložená šikmo, od ľavej k pravej bočnici klesá pod uhlom 5 stupňov. Žalúzie odporovej skrine makety sú oproti konkurenčným výrobcom stvárnené veľmi zjednodušene. Prelisovanie krycích plechov odporovej skrine..?
Podvozok:
-šírka čela podvlečeného priečniku - 605 mm. Autor recenzie kritizujúci moje pripomienky a spochybňujúci fundovanosť rušňovodiča tento podvlečený priečnik sám veľmi odbore nazýva "Závěsy podvozků (nebo co je to)".
Podvlečený priečnik a konzola na ráme má oproti predlohe odlišný tvar.
-brzdová jednotka má odlišný tvar (namiesto prelisu má byť tlačidlo vyradenia stavača odľahlosti zdrží atď). Konzola brzdovej jednotky má úplne nesprávny tvar, na makete je to čistý výmysel (to čosi polkruhové nad brzdovou jednotkou).
-náliatky ložiskových skríň majú nesprávny tvar, majú byť voči ložiskovému domcu vyššie, to platí aj o stvárnení podchytných závesov.
-pružiny primárneho aj sekundárneho stupňa majú nesprávny počet závitov.
Toto sú podstatné veci, ktoré sa stvárniť dali relatívne verne (viď ACME), detaily, s ktorými by sa vedel popasovať špičkový výrobca, ako káble, hadičky a podobne samozrejme u MTB neriešim.
Pane, nevyznám sa zďaleka do všetkého (keď ste si všimli, modely iných radov mašin, do ktorých sa až tak nevyznám som nekritizoval, nie som teda nejaký paranoidny kritik), ale uisťujem vás, že v peršingoch som celkom nadupaný, tak ak dačo napíšem, tak to tak je. Ja sa tu neriadim dojmami.
Môžte merať, máločo z týchto údajov vám bude na MTB makete pasovať.
Bol som ochotný spolupracovať, bol som ochotný tieto a ďalšie údaje poskytnuť každému serióznemu výrobcovi, ktorý by sa do peršinga pustil. MTB na moju vôľu a ochotu nezištne spolupracovať nereagoval, tak si dnes vyhradzujem plné právo na kritiku toho paškvilu, čo teraz splodil.