498.104 ČSD v H0 TRIX/MÄRKLIN

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Re: 498.104 ČSD v H0 TRIX/MÄRKLIN

Příspěvekod Matěj » pon 17 říj, 2022 8:59 am

Pánové. Mně, jako Pražákovi, se to hlášení zdá trochu podivné. Co si o tom myslí Bratislaváci? Když to prý nahrávali přímo v Bratislavě, je to hlášení autentické? Připadá mi to, že paní hlasatelka skovensky moc dobře neumí. Díky.
Matěj

Příspěvekod Dovi » pon 17 říj, 2022 9:04 am

Ledaže by ta "Slovenka" byla z Užhorodu

- v dětství H0 a potom N
- teď už si jen občas hraju (nemodelařím) s H0, H0e, H0f, N a TTm, DC+DCC
Dovi

Příspěvekod T435.0 » pon 17 říj, 2022 9:12 am

Áno to Slovenské hlásenie je strašne ako keď Maďar sa snaží hovoriť plinule slovensky. Dosť veľké sklamanie kde na internete je veľa hlásení tak mohly niečo použiť
T435.0

Příspěvekod Matěj » pon 17 říj, 2022 1:26 pm

Hlášení mě docela pobavilo. Rozuměl jsem správně? Prosím vraťtě sa na trať, jedem, vlak odchádza. Tak to se autorovi fakt povedlo, to nemá chybu.
Matěj

Příspěvekod vvitty » pon 17 říj, 2022 1:37 pm

Hmmm to je prece jasne, Sotousi nastup, pripravit fotaky, vlak odjizdi!
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod A2C » pon 17 říj, 2022 3:27 pm

Matěj píše:Pánové. Mně, jako Pražákovi, se to hlášení zdá trochu podivné. Co si o tom myslí Bratislaváci? Když to prý nahrávali přímo v Bratislavě, je to hlášení autentické? Připadá mi to, že paní hlasatelka skovensky moc dobře neumí. Díky.

Neviem čo sa divíte, hlásateľka plynule hovorí Prešpuráčtinou z roku 1917 :D Toľko Nemčiny v Slovenčine sa len tak nevidí :D Okolo maďarčiny to ani nebežalo. Toto je čisto Nemčina a teda Nemka (alebo automat) ktorý hovorí akože Slovensky. Je to otras.

A preto dúfam, že tento dekodér nebude zamknutý.
Osobne by som poprosil takto cez fórum Michala Daleckého aby sa skúsil s MäTrixom porozprávať aby nám prosím pekne prezradili ako tie dekodéry odomknúť a môcť si zmeniť to hlásenie.

Toto je zatiaľ jediné negatívum modelu (ešte ho nemám v rukách, neskôr asi pribudne ten 3 pólový motor s kartáčmi až ho v rukách mať budem, ale to je drobný problém ktorý sa dá relatívne lacno riešiť) ktorý jemne kazí radosť.

Som si celkom istý, že ak ten dekodér Trix odblokuje alebo nám teda prezradí ako na to, tak si nie len ja ale určite viacerý ten nahrávač Mätrix dekodérov kúpime, už len kvôli tomu aby sme toto hlásenie vymenili za niečo čo má úroveň a tento krásny model nedehonestuje :lol:
ČSD ep.IIb + III-IVa + ŽSR. H0, H0e
Z21, Profi-Boss, Multimouse
A2C

Příspěvekod julius.chabada » pon 17 říj, 2022 6:06 pm

Dovi píše: 
Ledaže by ta "Slovenka" byla z Užhorodu

Mne to skôr pripadá ako z blízkej Viedne. Tak poďakujem v ich jazyku, aby tomu rozumeli aj Nemci. "Takujeme Fam sa sfukovu ukasku."
Model je to pekný, vďaka autorovi Eurostar za obrázky a videá.
julius.chabada

Příspěvekod skjozefsk » pon 17 říj, 2022 6:34 pm

Niekto v Märkline si zjednodušil robotu - napísal text, vložil do prekladača a nechal prečítať apkou v mobile, kvôli nejakým Slovákom sa nepretrhne.
skjozefsk

Příspěvekod Eurostar » pon 17 říj, 2022 7:26 pm

Dovi píše:
Eurostar píše:Prikladam nejake fotky a linky na videa co som zrobil pocas vikendu.

Juraji,
děkuji za zprávu, za fotky a za videa.

Reaguji hlavně na videa číslo 1 a č. 3 - Parna masinka Trix 25498 part 1.mp4 a Parna masinka Trix 25498 part 3.mp4.

A konkrétně bych měl prosbu k průjezdu lokomotivy tou (pseudo)obloukovou výhybkou, mj. i proto, že taky jako Ty používám profilové kolejivo MATRIXu "C" s touto geometrií.

Jedná se tedy o průjezd Albatrosa obloukem - o to, jaký minimální poloměr oblouku skutečně zvládne.

Výrobce sice uvádí 437,5 mm, jenže ono se to v praxi bude pravděpodobně lišit i podle toho, jestli je loko v originálním stavu (bez úprav, jen vyndaná z krabičky a posazená na kolej) nebo jestli má dodatečně uživatelsky nainstalovány kryty pístních tyčí parních strojů (ty by měly být přiloženy v přibaleném příslušenství).
Tvůj exemplář je zcela čerstvý a ještě tam ty kryty nemáš (a možná je ani neplánuješ nainstalovat).
Ony totiž (při hodně malém poloměru oblouku) budou zřejmě ty nasazené kryty zasahovat do běhounových kol...

Takže moje prosba, a výsledek asi bude zajímat hodně lidí:

Prosím Tě, až se zase dostaneš ke svému kolejišti, mohl bys lokomotivu posadit na kolej nejbližší nádražní budově, aby pak mašina mohla projet tou vnitřní větví obloukové výhybky s R = 360 mm?

Příloha Albatros_prujezd_obloukem.jpg je dlouhodobě nedostupná.

Nakreslil jsem tu trasu žlutou čarou do snímku z Tvého videa - čili otázkou je, zdy by mašina projela tou "žlutou vnitřní větví"...?
Není vyloučené, že to mašina bez nasazených krytů pístních tyčí zvládne, a to by bylo moc fajn zjištění pro spoustu zájemců.

Díky moc, Dovi

Zdravim Dovi,

Prikladam video z prveho nastupiste Uhersky Brod :-)

https://ulozto.cz/file/TMtx0KdLchL7/mas ... E6MSWsZzZ3

Na objasnenie, moje obluky vratane vyhybiek maju minimalny polomer 438 mm, samozrejme aj vratane tej oblukovej vo vnutri. Vyhybky mam mechanicke od Hornby vsetky 438 mm (kvoli cene, mnozstvu a rozmerom bytoveho kolajiska asi najvyhodnejsia moznost). A teraz pozor ! Mal som jeden obluk poslednych cca 15 cm flexi kolaje a pri zaciatku oblukovej vyhybky podstatne menej ako 438 mm a Albatros mal problem, prve velke koleso vykolajilo aj s celym prednym behunom, ALE iba z jedneho smeru. Nastastie kolaje nemam na pevno nalepene ale zaklicovane, takze po miernom narovnani tohto obluku uz je vsetko v poriadku a Albatros moze frcat aj 120 kmh :-) Ono to na videu videa vyzera ze ta oblukova vyhybka ma vnutornu kolaj s mensim polomerom ale nie je tomu tak.. vsimni si zvrchu ked je prehodena na vonkajsiu kolaj, ze tych prvych 7-8 cm je rovnych (vonkajsia kolaj je vlastne rovinka a potom obluk tiez 438 mm).

Pozdravujem
Juraj
Přílohy
IMG-20221017-WA0002.jpg
Oblukova vyhybka
Eurostar

Příspěvekod Dovi » pon 17 říj, 2022 8:11 pm

Eurostar píše:Na objasnenie, moje obluky vratane vyhybiek maju minimalny polomer 438 mm, samozrejme aj vratane tej oblukovej vo vnutri [...]

Děkuji Ti, tím se to vyjasnilo. Já si, nevím proč, myslel, že máš i firemní kolejivo. Na videu jsem to v rychlosti krátké pauzy mezi dvěma prac. poradami už nezkoumal. To spíš naopak mě k té rychlodomněnce asi svedl pohled na tu výměnu s úvodním kouskem přímé koleje patrné i na původním videu - takto to má i kolejivo MATRIXu, a proto jsem psal o (pseudo)obloukové výhybce...

No nic, nezbývá než se smířit, že zázraky se nedějí a že ten cca 438mm poloměr asi s mírnou rezervou platí.

Ještě jednou díky moc za Tvoji ochotu, a ať to jezdí a dělá radost :-)
- v dětství H0 a potom N
- teď už si jen občas hraju (nemodelařím) s H0, H0e, H0f, N a TTm, DC+DCC
Dovi

Příspěvekod Jirka Rubín » úte 18 říj, 2022 12:46 pm

Jirka Rubín

Příspěvekod MAXSUPERCARS » úte 18 říj, 2022 2:13 pm

Díky za foto. Je krásny! :)
Snáď môj dorazí ďalší týždeň... :)
MAXSUPERCARS
Youtube: http://youtube.com/maxsupercars

Vlaky: HO, Spur 1, Z
RC lietadlá a heli
MAXSUPERCARS

Příspěvekod Michal Dalecký » čtv 20 říj, 2022 11:56 am

První test průjezdu. GeoLine R2 358mm. Model projede bez problémů a zpomalení. Nastavena větší vzdálenost mezi loko a tendrem.

IMG_4071.jpg

Teď je otázka co takovému poloměru řeknou rozvody v dlouhodobém provozu. Nicméně 400 - 420mm by mělo být ok. Už na videu marklin verze bylo vidět že projede vnitřní oblouk jejich obloukovky, která má taky kolem 360mm.
:: H0, DCC, III-IV :: http://www.ambmodely.cz :: http://diskuze.modely.biz
Michal Dalecký

Příspěvekod Michal Dalecký » čtv 20 říj, 2022 11:57 am

IMG_4073.jpg

IMG_4072.jpg
:: H0, DCC, III-IV :: http://www.ambmodely.cz :: http://diskuze.modely.biz
Michal Dalecký

Příspěvekod Kulsud » čtv 20 říj, 2022 12:34 pm

To jsou skvělé zprávy. Mohl bych poprosit o detaily boudy?
Kulsud

PředchozíDalší

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)