M&T píše:Ono to nie je taká nereálna myšlienka. Roco Klub v ČR/SR kedysi existoval a ak sa nemýlim, priamo s Roco aktívne spolupracoval aj na príprave modelov (vtedy ešte len mutácie už vyrábaných modelov a nie echt ČSD). Otázka je, či by sa aj potom vedeli ľudia dohodnúť, lebo aj na základe tejto diskusie sa mi zdá, že každý by chcel niečo iné ....
To muselo byť už pekne dávno

Áno, to by bol hlavný problém pre Roco či Piko klub v ČR/SR.
V Poľsku to majú relatívne jednoduché, keďže asi zatratili bývalý režim a tak sa orientujú len na epochu VI. A fakticky všetci robia PKP Cargo ako mi bolo prezentované, tak tam sa dá ľahko nájsť prienik.
U nás by to bolo veľmi zložité.
Väčšina ľudí (podľa tvrdenia Roco) v ČR/SR robí ČSD. Je to až 80% obratu nášho trhu ak si správne pamätám. Ak nie, tak ma niekto opravte.
Lenže i keď to lajkovi je jedno, tak sa u nás ČSD delí na 2ep, 3ep, 4ep. Pričom to má množstvo ešte podskupín delenia Ako všetci vieme:
IIa s vozovým parkom rôznych správ a označením podľa K.k.S.t.B.
IIb už s národným značením
IIc sa u nás prakticky nerobí.
IIIp - toto je taká špecifická doba do 1949 by som povedal, kedy tu pobehovalo veľa koristných strojov a prakticky sa nerobí, Roco to však využívalo pri množstve preznačených parných lokomotívach, ktoré u nás boli len chvíľku po vojne. Reálne nikto z ľudí ktorý by vstúpili do takéhoto klubu by to nechcel.
IIIa - epocha špecifická v používaní vozidiel v podobe ako IIb takže tu sa tieto epochy pekne prelínajú.
IIIb - žlté nápisy na osobných vozoch
IIIc - 12 miestne čísla ale ešte národné označenia
IVa - zmena národných označení
IVb - unifikovaný náter
IVc - žlté výstražné pruhy na lokomotívach
IVd - ČSD od 1989 do 1993
Potom nasledujú:
V - ŽSR, ČD
VI - ZSSK, ZSSK Cargo, CD, CDC.
Lajk kúpi čokoľvek čo má na sebe ČSD nehladiac na epochu. Mladý kupujú hlavne VI epochu, čo sa dá povedať, že je prirodzené, keďže v tom vyrástli.
Pre taký klub potom by sme museli zabudnúť na V a VI epochu, lebo tam sa líšime a pochybujem, žeby sme sa celá skupina vedeli dohodnúť na modely ŽSR alebo ČD... Sme predsa len národovci.
Takže zostáva nám ČSD. Tu väčšina robí IV epochu. Ale aj ľudí čo robia III epochu, nie je málo, veľa krát sa to prekrýva.
Vidím potom ale problém v tom, že by vznikali len predlohy ktoré vznikli v II alebo III epoche ale dožili sa až IV epochy. A aj tu by nastal problém, pretože ľudia ktorý robia primárne II epochu, by si nekúpili voz v IV epoche hoci by predloha pochádzala z II epochy, hlasovali by za svoju II epochu a čakali by kým ju Roco vyrobí. Podobne by postupovali aj ľudia ktorý robia IV epochu a model by bol z IIIa epochy.
Hovorím hlavne o vozoch. Pri lokomotívach je to našťastie trošku jednoduchšie, až teda do nástupu unifiku ktorý znemožní preznačenie.
V každom prípade skúsil som načrtnúť ako z môjho pohľadu vyzerá neriešiteľný problém výroby jednotného modelu tak ako to robia v Poľsku kde im to výborne funguje.
Ak to niekto vidí inak, kľudne nech ma opraví, môžeme prípadne o tom diskutovať

ČSD ep.IIb + III-IVa + ŽSR. H0, H0e
Z21, Profi-Boss, Multimouse