T466.2 (742) Roco

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Re: T466.2 (742) Roco

Příspěvekod petr.klems » ned 25 led, 2026 2:38 pm

Děkuji za pomoc. Věci se mají však následovně. Roco spřáhlo je naprosto v pořádku. Nikde žádný otřep, ani nic podobného. Ve vagóncích i na jiných lokomotivách drží v naprostém pořádku. Pouze na 742 nedrží. A ještě jsem zjistil jednu věc. Sice jsem psal to, že očkové spřáhlo drží, ale opak je pravdou. Když jej chytnu do prstů a trochu větší silou (né moc přehnanou) zatáhnu, vytahuje se ze šachty společně s kostkou. A to na obou stranách. A teď babo raď :?
petr.klems

Příspěvekod Aleson » ned 25 led, 2026 5:47 pm

Teď nevím, jak to na konkrétním typu mašiny vypadá, ale z toho co píšeš bych typoval, že když je spřáhlo v pořádku, pak tedy buď jeho zpětné háčky ani při úplném zasunutí nezapadají za konec šachty, nebo by musela být zadní hrana té šachty nějak špatně vylisovaná (šikmé zadní hrany s úkosem směrem dovnitř). Pokud jsou hrany šachty v pořádku, pak bych zkusil velmi lehce zbrušovat tu prodlužovací kostku na spřáhle (po desetinách milimetru), až se ty háčky spolehlivě zaklesnou za konec šachty.
Aleson

Příspěvekod JarPi » ned 25 led, 2026 6:53 pm

Mám 4 ks 742 ve sbírce, "vitrinované", spřáhla jsem jim ponechal, ale pokud si vzpomínám, tak u 742 tam ta spřáhla moc nedrží obecně. Roco spřáhla mají konce poměrně "měkké" - dost pruží, je to výhoda při demontáži, na druhou stranu to může být i nevýhoda. Předpokládám, že u 742 bude nějaká dovnitř sražená hrana na šachtě, a ve spojení s "měkkým" koncem to vede k nedržení....
JarPi

Příspěvekod Michal Šuhajda » pon 26 led, 2026 8:34 am

Ahoj,
U spřáhel se mi osvědčilo zakápnutí disperzním lepidlem (Herkules, Duvilax apod.). Spřáhlo drží na místě, ale při případné demontáži lepidlo nedrží na plastu nijak pevně, takže spřáhlo lze opětovně snadno demontovat. Lepidlo na plastu příliš nedrží, Při vyjmutí spřáhla se "odloupne". Šachta i spřáhlo zůstanou bez poškození.
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Předchozí

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)