820(Ex M240) + 020(Bix) od MTB

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Re: 820(Ex M240) + 020(Bix) od MTB

Příspěvekod radula63 » pát 02 srp, 2019 9:42 pm

Brejla píše: Je to klasický marketingový tah.

Naprosto souhlasím.

Avšak nezávisle na výrobce modelů a modelovou velikost:
Sám jsem TéTečkař, ale sleduji i ostatní velikosti.
Z vlastního pozorování trhu, a někdo se tu může divit, jsou prodeje ČSD i ČD verzí takřka rovnocené. U některých modelů se prodává i více ČD než ČSD. Berme to tak, že lidí co jsou zde na fóru je minimum těch, co si železniční modely kupují. Proto nemůžeme zdejší většinový názor brát jako plně relevantní. Troufám si říci, že ČSD kupují ti "starší" a ČD verze + soukromníky ti "mladší". Je to logické i v tom, že když se třeba po letech vracíme k modelařině, tak modelujeme to, co jsme znali jako děti. Mne osobně je přes 43let a modeluji přechod ČSD / ČD. Tedy se mi potkávají ČSD v třetím unifiku (s 600mm širokým pruhem) s téže vozidly už přeznačenými na ČD. Tedy já beru v potaz 90-tá léta. Končím unifikem motorových vozů červená s krémovým pruhem. Nejzmrd mi nesmí přes práh.

Můj kamarád modeluje období druhého unifiku ČSD (300mm proužek na čelech) a jeho syn našel zalíbení také v železniční modelařině, avšak ČD (např 749.039 AŽD + soukromníky + modrá je dobrá (nejzmrd nátěry).

No, to už jsem dost odbočil od tématu, ačkoli v částečné souvislosti.
Naposledy upravil radula63 dne pát 02 srp, 2019 9:54 pm, celkově upraveno 1
Raďula63
MPK - moduly plzeňského kraje
KŽM Praha 3
Psi štěkají, karavana jede dál
radula63

Příspěvekod A2C » pát 02 srp, 2019 9:52 pm

radula63 píše:...Troufám si říci, že ČSD kupují ti "starší" a ČD verze + soukromníky ti "mladší". Je to logické i v tom, že když se třeba po letech vracíme k modelařině, tak modelujeme to, co jsme znali jako děti. Mne osobně je přes 43let a modeluji přechod ČSD / ČD. Tedy se mi potkávají ČSD v třetím unifiku (s 600mm širokým pruhem) s téže vozidly už přeznačenými na ČD. Tedy já beru v potaz 90-tá léta. Končím unifikem motorových vozů červená s krémovým pruhem. Nejzmrd mi nesmí přes práh...

By si sa divil :) Veľa mladých modeluje ČSD, áno je samozrejme veľa aj takých ktorý sa zameriavajú na modernú epochu.
Ja mám 32 a modelujem primárne 50-70 roky, ČSD mi končí unifikom teda pár bordových loko mám Ylony, Sas, Raj..., žiadne výstražné pruhy mi na trať nesmú, potom sa hrám s ŽSR od počiatku do rozdelenia a rozpadu našich železníc teda mne Blonski (oslava na Poľsko) nesmie domov
A paradoxne sa mi čím ďalej tým viac páčia ČSD 2 epochy pričom ignorujem 2sv. vojnu aj keď som na 2 sv. znalec...
A samozrejme ČSD modelujú aj mladý teda od tých cca 15tich rokov primárne je to ale záležitosť klubov kde ich k tomu vedú starší členovia.
ČSD ep.IIb + III-IVa + ŽSR. H0, H0e
Z21, Profi-Boss, Multimouse
A2C

Příspěvekod radula63 » pát 02 srp, 2019 10:07 pm

A2C
Při psaní a následné editaci předchozího příspěvku jsem tušil, že se tady objeví reakce. Editoval jsem tu část, kde jsem dopisoval o svém kamarádu a při editaci jsi právě odpovídal ty. Ano, jsou i výjimky a nebo i ty mladé k ČSD vedou starší z klubu. Psal jsem to spíše i z toho důvodu, abychom nezatracovali ČD či ŽSR verze. I ony si najdou své kupce.
No, dál už reagovat v polemice na ČD versus ČSD nebudu. Nechtěl bych být přilévačem oleje do ohně. Prostě nechci stočit téma úplně jinam, což se tady na fóru často děje a buď se rozděluje téma někam jinam, třeba na plky... a našlo by se i spousta jiných témat třeba v elektronice. Tisíc lidí, tisíc názorů.
Zda-li nazná admin, že jsem už dost uhnul od tématu, ať tento příspěvek smaže. *** hawk, domluvil jsem
Raďula63
MPK - moduly plzeňského kraje
KŽM Praha 3
Psi štěkají, karavana jede dál
radula63

Příspěvekod vvitty » pon 19 srp, 2019 6:29 am

Jeden z moznych zpusobu ozvuceni... alternativne lze repro umistit i pod podlahu ale tohle mi subjektivne prijde lepsi.

Doplneno: repro na stole je ukazka jak to repro vypada. V modelu na fotce je jeste jeden, vestaveny uvnitr.
Přílohy
FB_IMG_1566196093572.jpg
Naposledy upravil vvitty dne pon 19 srp, 2019 11:11 am, celkově upraveno 1
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod JaroHo » pon 19 srp, 2019 11:05 am

ještě asi chybí fotky, ne? Co je to za reprák a ozvučku? Docela veliké to je. to může hrát jak víno... :wink:
DR5000, Z21app,2x myš, kolejiště ve výstavbě
JaroHo

Příspěvekod loscarlos » pon 19 srp, 2019 11:12 am

zdravím všechny.
Přikládám pár fotek M 240 063 po malé úpravě:
výměna log; zeleně namalované sedačky; figurky; dekoder Lenz 22pin;
Fce - světla dle směru, solo rudá na každý směr, solo osv. kabin, solo osv int.
Logo ČD smyto lihem ( pomrmlat uchošťourem a setřít), bez následku pro žlutý pruh. Použit obtisk "stadion" od pojezdy.eu (děkuji za promptní dodání )
Jezdí skvěle, potisk se mi zdá také bez viditelných chyb
Foceno na mém zkušebním kolejišti ( a nesmějte se těm polštářům vzadu, mám ho prozatím uloženo u tchýně a jsem za to rád) :-)
Přílohy
06w.jpg
05w.jpg
04w.jpg
HO, už nemodelařím, jen si hraju ....
loscarlos

Příspěvekod loscarlos » pon 19 srp, 2019 11:13 am

A ještě jedna fotka s Balmem z odlitku
Přílohy
07w.jpg
HO, už nemodelařím, jen si hraju ....
loscarlos

Příspěvekod vvitty » pon 19 srp, 2019 11:14 am

:D tak samozrejme idealni by byl poradny basreflex pod kolejistem :D :D

... druhe repro je uz vestavene v interieru modelu, kdo si zvetsi fotku tak ho tam po chvili jiste objevi ;-), asi jsem to napsal nesrozumitelne, moje chyba.

... mam i variantu do prostoru pod podlahu. Verze dovnitr hraje lepe nizsi frekvence, verze pod vozem ma zase o neco lepsi pistaly.

... obe varianty jsou k zakoupeni napriklad u mne.
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod look23 » pon 19 srp, 2019 1:59 pm

Zajímavá poznámka k modelu Bixu

Model je vybaven osvětlením interiéru, zapinatelným koncovým osvětlením na jedné straně a konektorem NEM651. Cena je dotovaná, úsporou motorku, kusu zinku a pár ozubených koleček oproti 820kam (skoro identický model) výrobní náklady na polovinu neklesnou.

Zdroj
TT/H0, ČSD epocha IV, V - z21+MM
look23

Příspěvekod hummus » pon 19 srp, 2019 2:11 pm

:lol: vtipálek.
Jen by mě zajímalo, proč není stejná poznámka i u připojného, fiktivního vozu Bam k M275.1. U toho také úsporou motorku, kusu zinku a pár ozubených koleček výrobní náklady na polovinu neklesnou :roll:
Fakt by mě zajímalo, proč když dokáže vyrobil lokomotivu za stejnou cenu jako Roco, proč by nedokázal vyrobit i připojný vůz za stejnou cenu jako Roco.
HO - DCC, IVb
hummus

Příspěvekod Vojtěch Vorel » pon 19 srp, 2019 2:52 pm

Popravdě zajímalo by mě, co to vlastně znamená ta "dotovaná cena"... Jakože z prodeje těch modelů mají ztrátu? Nebo že koupí modelu kromě zisku z prodeje ještě firmu dotujeme?
Minule mi tu někdo říkal, že když si připočítám k ceně vozu osvětlení a rozhraní pro dekodér, tak se na takovouto cenu skutečně dostanu... No budiž, ale tyhle přívěšáky si může koupit hromada modelářů v několika různejch variantách, a může to tahat i po 3-4 kusech kocourem, někdy třeba i pilštykem a já nevím čím ještě, na rozdíl od fiktivních Bam za Ganzy, tak jak to, že ten velkej fiktivní Bam stojí míň než menší a podle mě minimálně u nás použitelnější Btx? (samozřejmě chápu, že ty Bamy můžou prodávat i jinde, ale stejně mi to nejde na rozum.)
Vojtěch Vorel

Příspěvekod Colonel32 » pon 19 srp, 2019 2:54 pm

hummus píše:Fakt by mě zajímalo, proč když dokáže vyrobil lokomotivu za stejnou cenu jako Roco, proč by nedokázal vyrobit i připojný vůz za stejnou cenu jako Roco.

Fixní náklady na rozjetí výroby (výroba forem) se rozpočítávají na počet prodaných kusů.
Colonel32

Příspěvekod viky » pon 19 srp, 2019 3:58 pm

look23 píše:Zajímavá poznámka k modelu Bixu

Model je vybaven osvětlením interiéru, zapinatelným koncovým osvětlením na jedné straně a konektorem NEM651. Cena je dotovaná, úsporou motorku, kusu zinku a pár ozubených koleček oproti 820kam (skoro identický model) výrobní náklady na polovinu neklesnou.

Zdroj

Sohlasím.
Absence motorku za pár desítek korun, kousku zinku a ozubených koleček také za pár desítek korun nesníží cenu modelu na polovinu.
Ale na druhou stranu mléčná nepotištěná čelní okna, chybějící záslepka na kulisu, velké spáry formy okolo hlavního reflektoru u motoráku, špatné tvary a proporce modelu, nešťastny plux 651 atd mohou zvýšit cenu prodávaného modelu až o několik stokorun díky nižší prodejnosti.
viky

Příspěvekod Brejla » pon 19 srp, 2019 5:17 pm

viky píše:
look23 píše:Zajímavá poznámka k modelu Bixu

Zdroj

Sohlasím.
Absence motorku za pár desítek korun, kousku zinku a ozubených koleček také za pár desítek korun nesníží cenu modelu na polovinu.
Ale na druhou stranu mléčná nepotištěná čelní okna, chybějící záslepka na kulisu, velké spáry formy okolo hlavního reflektoru u motoráku, špatné tvary a proporce modelu, nešťastny plux 651 atd mohou zvýšit cenu prodávaného modelu až o několik stokorun díky nižší prodejnosti.

Ono se na tu poznámku dá dívat i opačně. Že by byl Báňa takový lidumil a něco nám prodával se ztrátou, tomu snad nevěří ani největší optimista. A z toho plyne, že když podíl ceny motorku, pár koleček a trochu zinku je minimální, tak nás na motoráku pěkně okrádá. Ceny kvalitnější konkurence taky něco naznačují.......
Brejla

Příspěvekod hummus » pon 19 srp, 2019 5:29 pm

Colonel32 píše:
hummus píše:Fakt by mě zajímalo, proč když dokáže vyrobil lokomotivu za stejnou cenu jako Roco, proč by nedokázal vyrobit i připojný vůz za stejnou cenu jako Roco.

Fixní náklady na rozjetí výroby (výroba forem) se rozpočítávají na počet prodaných kusů.

Ano, ale mám to tedy chápat tak, že lokomotiv prodá stejný počet jako Roco a přípojných vozů polovinu toho co Roco? Nebo jak?
Brejla píše:Ono se na tu poznámku dá dívat i opačně. Že by byl Báňa takový lidumil a něco nám prodával se ztrátou, tomu snad nevěří ani největší optimista. A z toho plyne, že když podíl ceny motorku, pár koleček a trochu zinku je minimální, tak nás na motoráku pěkně okrádá. Ceny kvalitnější konkurence taky něco naznačují.......

Okrádá asi těžko. Každý dopředu ví, kolik model stojí a cenu buď akceptuje nebo ne. Cenu si může výrobce/prodejce určit jakou chce.

Jako rozumím tomu, že cena toho Btx může být na hraně rentability, ale ta poznámka na strankách výrobce je trapná.
HO - DCC, IVb
hummus

PředchozíDalší

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)