Moderátor: Michal Dalecký
George V. píše:Změna číselného značení je cca od r. 1966, nejdříve ovšem u nově vyrobených vozů a vozů pro mezinárodní provoz; návalky za měchy se měnily od r. 1964 v návaznosti na dodávku nových vozů typu Y. Z čehož vyplývá dost nešťastná volba provedení modelu, které zaujme poměrně málo modelářů (tedy těch, kteří aspoň trochu dbají na to, aby jim na kolejišti nejezdily "nesmysly" z historického hlediska). Takže pokud tedy máme možnost výrobci do výroby "kecat", tak bych se velmi přimlouval za redukci variant z toho období a urychlení "vývoje" vozu z let 70-80.-tých a nebo vozu z období před r. 1964 (s měchy).
George V. píše:Myslel jsem "historický nesmysl" z pohledu řazení souprav (nikoliv konkrétní provedení modelu). Ono toto období, řekněme 1964-1970 je zatím poměrně chudé co se týká nabídky hnacích vozidel. Co tady máme: T478.1010, T679.1006, malé hektory, možná časem velký hektor, němky, páry od Albatrosu (???). What else?
Jozo_cz píše:George V.: Vězte, že všechny vozy Da měly dvojité zdrže. Lišily se však druhem brzdy. Část vozů byla vystrojena brzdou DAKO s rozvaděčem DAKO CV 1-D-2x14´ a část vozů brzdou KNORR KP s rychločinným rozvaděčem KNORR. Kolik z nás pozná rozdíl mezi těmito rozvaděči v H0?
Rozdílný počet zdrží je však u vozů Bai. První serie měla jednoduché zdrže a druhá pak dvojité. Ale já bych to zase tak nehrotil.
PS: Připojuji se k řadě kolegů, kteří kladně oceňují přístup Šikulů ke "zdrcující" kritice jejich prvotiny. Děkuji jim za odvahu formy ještě upravovat.
...za prvé: měly vozy Da dvojité zdrže už z výroby? Za druhé: Které vozy Bai máte na mysli; 8-dveře, nebo 4-dveře? Prostudoval jsem pár fotek dostupných na netu a 8-dveřák všude jednoduché zdrže, stejně tak si ze svého mládí nepamatuji, že by v provozu měly dvojité. Podle jednoho zdroje byly zkušebně vybaveny dvojitou botkou jen vozy 4-3548 až 4-3595, což zdaleka není celá II. serie. 4-dveřák je už něco jiného...
Zpět na Velikost H0 (komunita H0)
Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot] a 4 návštevníků