Čtyřdveřové Bai-ky od IGRA Model

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Re: Čtyřdveřové Bai-ky od IGRA Model

Příspěvekod nem.str » sob 20 srp, 2022 3:49 am

Dobrý den, prosím všechny majitele vozů Ba. Bac, Bai , aby uplatnily reklamaci na špatný výlisek dynama u svého prodejce, výrobce musí vadný díl vyměnit. U vozu Bra je výlisek v pořádku. Co se týká popisu, již jsem psal v novinkách. že se jedná o strojový potisk, nikoliv tampon - špatně nastavený rastr a k tomu všemu jako podklad pro sitější žlutou bílý podtisk - i slepý pozná prstem, kde je potisk, Pro výrobce je to díky potisku snížení počtu operací a tím i času výroby modelu, pro nás modeláře bohužel krok nazpátek.

Co se týká beden, tak ty co se liší jsou otevřené z důvodu formy - dvoudílná je na výrobu levnější (stejná cesta jako kdysi VDV) , šetří se kde se dá ...
Naposledy upravil nem.str dne sob 20 srp, 2022 9:06 am, celkově upraveno 3
nem.str

Příspěvekod Mcx » sob 20 srp, 2022 8:55 am

Od dynam ještě jednou k oknům a vnitřku vozu
- model má plnou stěnu mezi "jídelnou" a chodbičkou - mají tam být okna, které mají obdobnou "výzdobu" jako zakrytí dolní třetiny venkovních oken do jídelny, vystřídalo se tam několik vzorů, zde na fotce z AMB eshopu je vidět plná vnitřní stěna jídelny a polospouštěcí okno místo pevného
BRa_5.jpg

tady je vůz 599, je vidět, že vnitřní okna mají stejný "vzor" jak venkovní zakrytí, pevné okno přípravny je matné bez vzoru a stejně tak okno kuchyně
BRa_6.jpg

Ještě poznámka - vozy z výroby první série (550 - 594 jestli všechny ??) neměly bílý pruh pod okny, ale hliníkovou lištu (určitě vůz 556) stejně jak vozy "Aa 58"
Mcx

Příspěvekod radeksindy » sob 20 srp, 2022 4:01 pm

Přidávám fotografii spojení Da a Ba. Ba nemá ještě osazené nárazníky, ale rozdíl výšek měchů obou vozů mluí jasně

_Ba_vs_Da.jpg

Asi se budou muset udělat nové čepy podvozků a celý vůz snížit.

eště poznámka - vozy z výroby první série (550 - 594 jestli všechny ??) neměly bílý pruh pod okny, ale hliníkovou lištu (určitě vůz 556) stejně jak vozy "Aa 58"

Fotografie jiných vozů chybí a třeba na fotografi, kterou jsem vkládal, je vůz dřívějšího provedení (tj. určitě ne z poslední pětice vozů) a má také bílý pruh. Barevná fotografie má nečitelné číslo, ale vypadá to na režim 85-50 a kombinaci nápisů (nahoře stále ještě bufetové nápisy), takže se jedná nejspíše o vůz první série a má také pruh. Takže je otázka, kolik vozů hliníkovou lištu mělo, jestli BRa 556 nebyl jediný. Vůz BRa 556 ho mohl mít, protože byl na veletrhu.
radeksindy

Příspěvekod milan ferdián » sob 20 srp, 2022 5:59 pm

Milane/Mcx a Radku/radeksindy, jste nejlepší profící co znám. Nechci se vám plést do vaši debaty, no ve svém archívu jsem našel notorický známý text s obrázky. Bufetový vůz BRa 556 má jasně hliníkovou lištu o které se oba zmiňujete. Vůz BRa 550 bílý proužek. Pokusil jsem se vyňat ze stránky časopisu obrázky vozu, aby byly nápisy čitelné a text (pro čtení). Text a i obrázky o bufetových vozů určitě znáte. Jinak foto bufetového vozu BRa 550 je ve II.díle železniční modelářství,Kotnauer/Maruna, str.162 a na str. 39 lze si prohlédnou prostory bufetového vozu (dnes 3D). Snad vám to trochu pomůže. :wink:
-m-
Přílohy
BRa 550.jpg
BRa 556.jpg
Bufetový vůz BRa text výňatek.jpg
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod radeksindy » sob 20 srp, 2022 6:20 pm

Díky za připomenutí, na staré Železničáře nebo Železniční modelářství II. díl jsem zapomněl. Takže máme dvě fotky BRa 550 z obou stran s bílým pruhem. Dokonce na fotce v ŽM II je vidět, že lamely větráku kuchyně jsou původně v nerezu nebo hliníku. Později barva začíná splývat, asi špína, možná nátěr? Ze kterého Železničáře je ten článek?
radeksindy

Příspěvekod milan ferdián » sob 20 srp, 2022 6:27 pm

Železničář 78/číslo 22, str.345 (11) a vnitřní zadní obálka. O těchto vozech psal Ing.Zdeněk Maruna v seriálu "Ve stínu linií psaných mědí" díl 11.
-m-
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod milan ferdián » ned 21 srp, 2022 11:10 am

Bádal jsem dále a mám informaci pro Milana/Mcx. Koukal jsem na parostroj/katalog osobních vozů, jídelní vozy. U jídelního vozu WR 498 máš napsáno značení s otazníkem. Našel jsem tu stejnou fotografii, zvětšil jsem si a provedl výřez. Ve výřezu jde přečíst řadu WR 498.

Zpátky k bufetovému vozu od Igry. Opět jsem našel původní fotografii, z které si provedl výřez. Zkusil jsem větší. Provedl jsem totéž jak u WR 498. Předně na výkresu p.Frolíka je chyba. Okno je nakreslené jako spouštěcí a nesedí podle foto ani rozměrově. Igra se inspirovala, podle této předlohy/foto od wagonWeb, ale nevšimla si při zpracování podkladů, že okno není spouštěcí. Já jsem našel foto v jiném zdroji a není ani z parostroje.

Jako laika mě překvapil nápis na voze. Dole velkým písmem nápis RESTAURAČNÝ VOZEŇ a když se podíváte na nápisy nad okny, tak čteme BUFFET. Že jde o vůz bufetový je zcela zřejmé z celkového pohledu na vůz, kde vidíme napravo 4 oddíly na sezení. Proč rozdílné nápisy? Kvůli přechodu na dvanáctimístné číslování?
-m-
Přílohy
WR 498.PNG
Výřez restauračný vozeň.PNG
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod jipol57 » ned 21 srp, 2022 11:17 am

Mohl bych mít dotaz, ohledně té hliníkové lišty?
Vzpomínám si na podobný vagon, z té doby, který měl taky hliníkovou lištu pod okny až přes dveře, ale na dveřích ta lišta plnila funkci jakési zarážky a myslím aretace v otevřené poloze. Při otevírání se prostředek té lišty oddělil, a po jakési lyžině ta prostřední část dojela až na kraj vozu. Vytvořil se takový trojůhelník, o které se dveře zarazily.
Pamatuje si ho někdo? Ví někdo podrobnosti, jestli to byl kupák, nebo čtverky, z jaké byl doby a jakou má příbuznost k modelu Igry? Googlil jsem a nenašel jsem ho.
jipol57

Příspěvekod radeksindy » ned 21 srp, 2022 12:16 pm

milan ferdián: Jako laika mě překvapil nápis na voze. Dole velkým písmem nápis RESTAURAČNÝ VOZEŇ a když se podíváte na nápisy nad okny, tak čteme BUFFET. Že jde o vůz bufetový je zcela zřejmé z celkového pohledu na vůz, kde vidíme napravo 4 oddíly na sezení. Proč rozdílné nápisy? Kvůli přechodu na dvanáctimístné číslování?

Ty si pořádně nečetl, co jsem napsal výše. :) Vozy BRa 550 až 589, dodané na přelomu let 1959 a 1960, a zřejmě i 5 vozů z roku 1961, měly na bočnici nápis "BUFETOVÝ VŮZ" ozdobným skloněným písmem, tentýž nápis jednoduším fontem nad okny ve 4 jazycích. Prohlédni si fototgrafie, které si sem vložil. Od roku 1961 (možná 1962, teď nejsem schopen rychle dohledat změnu), se ozdobné nápisy přestaly dávat, zrušil se nápis "BUFETOVÝ VŮZ", stejně tak se přestal používat nápis "JÍDELNÍ VŮZ"" a oboje bylo nahrazeno nápisem "RESTAURAČNÍ VŮZ". Vozy BRa z roku 1962 už to tak mají z výroby , hlavní nápis i nápisy nad okny jsou restaurační (proto je model blbě). Starším vozům byl nápis na bočnici v dílnách opraven, ale malé nápisy nad okny odkazující na původní bufetový vůz po určitou dobu zůstaly. To třeba reprezentuje vůz na barevné fotografii.

Náčrtky z knihy je potřeba brát z nadhledem, kniha byla určena pro jiné účely než stavba modelů :lol:
radeksindy

Příspěvekod milan ferdián » ned 21 srp, 2022 1:49 pm

radeksindy píše:Ty si pořádně nečetl, co jsem napsal výše. :) Vozy BRa 550 až 589, dodané na přelomu let 1959 a 1960, a zřejmě i 5 vozů z roku 1961, měly na bočnici nápis "BUFETOVÝ VŮZ" ozdobným skloněným písmem, tentýž nápis jednoduším fontem nad okny ve 4 jazycích. Prohlédni si fototgrafie, které si sem vložil. Od roku 1961 (možná 1962, teď nejsem schopen rychle dohledat změnu), se ozdobné nápisy přestaly dávat, zrušil se nápis "BUFETOVÝ VŮZ", stejně tak se přestal používat nápis "JÍDELNÍ VŮZ"" a oboje bylo nahrazeno nápisem "RESTAURAČNÍ VŮZ". Vozy BRa z roku 1962 už to tak mají z výroby , hlavní nápis i nápisy nad okny jsou restaurační (proto je model blbě). Starším vozům byl nápis na bočnici v dílnách opraven, ale malé nápisy nad okny odkazující na původní bufetový vůz po určitou dobu zůstaly. To třeba reprezentuje vůz na barevné fotografii.

Díky za vysvětlení :wink: . Prosím tě, můžeš pro ostatní modeláře ten vůz BRa v H0 co máš doma vyfotit? Protože -
IGRA - foto wagoWeb a v TT verzi
AMB - fota v TT verzi
Mcx - foto od AMB, tedy v TT verzi
-m-
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod radeksindy » ned 21 srp, 2022 4:40 pm

Tady je máš.

BRa ze strany kuchyně

_BRa_kuchyn.jpg

ze strany chodby

_BRa_chodba.jpg

a detail nápisů

_detail_napisy.jpg

Bílý pruh vypadá spíše jako mléčná dráha, rozmazání nahoru je patrné i zvětší dálky. Nápisy s vozovým depem by měly být v originále velikostí 50 mm, ty jsou na modelu rozmazané, ale ještě se dá vyluštit obsah. Menší nápisy, jako data revizí a podobné jsou nečitelné.
radeksindy

Příspěvekod milan ferdián » pon 22 srp, 2022 6:56 am

Radku, děkuji za snímky. Tak si mohou všichni modeláři udělat svůj pohled na model vozu. Ale i přesto si musím přisadit :wink: , jako N-kař vám ty vozy všech řad přejeme ale i tiše závidíme :wink: .
-m-
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod takymotorkar » pon 22 srp, 2022 6:28 pm

Zdravím všechny, zdá se mi to nebo chybí u restauračního vozu nápis ČSD?
takymotorkar

Příspěvekod radeksindy » pon 22 srp, 2022 8:14 pm

Nezdá, chybí. Ale to už tady padlo někdy dříve, takže se to tu nerozmazávalo. BRa se hodně nepovedlo, pokud se při kvalitě potisku vozů dá vůbec mluvit o povedených vozech.

Tak si mohou všichni modeláři udělat svůj pohled na model vozu. Ale i přesto si musím přisadit :wink: , jako N-kař vám ty vozy všech řad přejeme ale i tiše závidíme :wink:

Milane, ačkoli dělám spíše starší věci, na vozy jsem se těšil a koupil. Chtěl jsem s nimi přispět do mezinárodního provozu v III.epoše ve FREMO:87. Ba byly směrem na západ ve své době standardem, BRa tam také chvíli jezdil. S Da, které už mám lehce upravené, by to krásně vypadalo. Jenomže se bude muset vyřešit nové uložení podvozků a snížení vozu, a samozřejmě se budou muset dát nové popisy. Když se na to podíváš správně, je to vlastně jenom stavebnice, stejně drahá jako Balm od MTB, ale tvarově dobře udělaná. Takže ve výsledku dobrý :lol:
radeksindy

Příspěvekod Aleson » úte 23 srp, 2022 7:18 am

Omlouvám se, že "skočím" trochu zpátky - někde dříve v tomto vlákně se naťukla otázka výšky různých osobních vozů včetně Bai. Byl jsem nedávno v Bratislavě na Rendez a zrovna se tam sešly v jednom vlaku různě vysoké osobní vozy, tak jsem pro srovnání udělal nějakou fotku. Třeba to bude pro někoho užitečné ( fotky jsou záměrně trochu zesvětlené, aby bylo lépe vidět podvozky ve stínu pod skříněmi vozů) :

Porovnani-vysky-vozu-1.jpg

Porovnani-vysky-vozu-2.jpg
Aleson

PředchozíDalší

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)