Ja síce na 350 v najbližšej dobe nebudem, ale ak nejaký kolega rušňovodič má možnosť, nech odmerá zvinovacím metrom výšku hrany čelného úkosu od spodnej hrany rámu a potom výšku vrchu šiesteho prelisu od spodku rámu. Rám sa snáď dá a po 40 rokoch prevádzky považovať za rovný.

Prípadne to nemusí robiť ani rušňovodič.. vybehnite niekto na stanicu k 350, alebo 150(1), máte to pomerané za 20 sekúnd a nemusíme tu dve strany polemizovať, či spojnica čelnej úkosovej podokennej hrany a konca vrchu šiesteho prelisu na bočnici je vodorovná alebo nie je. Podľa mňa určite nie je.
Pozrite sa na tie výrobné fotky, už tam je rozpor; niektorým ES499.0 sklesala modrá po vrch šiesteho prelisu, niektoré ju majú nejaké dva-tri centrimetriky nad ním, teda za cenu vodorovnosti prechádza deliaca čiara medzi modrou a krémovou na bočnici vyššie, až niekde medzi 6. a 7. prelisom, bližšie k šiestemu.
Ono keď už sme takí počítači nitov, aj ten náš slávny retrohujo to mal pri prvom retronátere vodorovné ale vytiahnuté medzi 6. a 7. prelis, viď foto:
http://www.vlaky.net/upload/galeria/004175/104754.jpg
kým pri poslednej EH ho spustili dolu iba po vrch šiesteho prelisu:
http://www.zeleznicny.net/modules/AMS/a ... oryid=1672
Nechcem teraz zastavať ACME. Tiež som si modrú ČSDčku objednal a tiež som trošku nešťastlivý predovšetkým zo zle umiestnených tlmičov primáru a taktiež toho "krivého" náteru, nakoľko si myslím, že im to došikma uteká až trochu primoc, ale predsa len sa lepšie bude zaspávať s vedomím, že viac alebo menej prehnuté to mala aj samotná predloha.
Preto skôr, než začnete pranierovať výrobcu modelov za to, že niečo spravil nafigu, skúste si dôkladne naštudovať skutočné stroje a premerajte ich, ako som radil na začiatku príspevku. Keď budem mať v šichte 350, premerám si to aj ja. Lebo kritikou toho, čo si myslíme, že je nafigu a pritom je to správne, sa pred ACME akurát tak strápnime my.
A keď už od výrobcu chcete, aby ten pás vyrovnal podľa mikinkovej pripomienky, teda dvihnúť "čiaru ponoru" na bočnici medzi 6. a 7. prelis, tak potom Talianovi napíšte aj to, že boli dve verzie náteru už z výroby, nech tomu potom prispôsobi aj inventárne číslo. ACME tie mašiny nepozná, oni ich nemajú v oku tak ako my, oni tie veci nevedia.
Tak ako (bohužiaľ, čo tu čítam) ani väčšina z vás.
A pri všetkej úcte, aj keď chlapcom od ACME ten predok modelu trochu uteká a je možné, že tá čelná hrana na modeli je skutočne pár desatín mm vyššie ako má byť, vy ich tu kritizujete aj za niečo, čo nie je ich vina, čo dovrzgala už škodovka v 1975. roku.