422.0 ČSD /178 KkStB/ od Brawa

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Re: 422.0 ČSD /178 KkStB/ od Brawa

Příspěvekod Petr_J » ned 14 říj, 2012 12:26 pm

Nemá někdo fotky skutečného Bejčka ve správě ČSD, který má dlouhou vanu na pravé straně a kompresor na levé?
Petr_J

Příspěvekod Michal Dalecký » ned 14 říj, 2012 1:02 pm

Obrázek

Obrázek
Vymenil jsem dynamo (Muras mosaz), odstranil dily k saci brzde (po tomto dilu zustane mala ploska na kotli) a dosadil doplňky. Odstranit přilepené díly na kovovém kotli (lepeno vterinakem) chce trochu trpelivosti. Vsude kolem jsou male nyty. Vse je prebarveno polomatnou syntetikou a na cerno i madla na cele a na kabine. Ty cervene se mi moc nelibi. Jeste by to chtelo kovovy vzhled cástí kol a rozvodu a budu spokojeny. Zkoušel jsem také vyjmout zasklení na svetlech abych vnitrek vybarvil bile (SMD by se ztratily), ale jsou take zalepene :) Zitra to nafotim líp v praci.
:: H0, DCC, III-IV :: http://www.ambmodely.cz :: http://diskuze.modely.biz
Michal Dalecký

Příspěvekod Rudolf » ned 14 říj, 2012 3:22 pm

Petr_J píše:Nemá někdo fotky skutečného Bejčka ve správě ČSD, který má dlouhou vanu na pravé straně a kompresor na levé?

Přímo toho 422.031 ?
Rudolf

Příspěvekod ReichenbergW » ned 14 říj, 2012 3:56 pm

lepší kopie není zrovna teď po ruce. Ještě byly takhle asi dvě další... Jinak zbylé s kompresory po "našem" :-)
Přílohy
422.031 CSD_vorbild für Brawa modell.jpg
ReichenbergW

Příspěvekod Rudolf » ned 14 říj, 2012 4:48 pm

Díky, Ruda
Rudolf

Příspěvekod ReichenbergW » ned 14 říj, 2012 5:03 pm

Není zač. Jinak jak už jsem psal někdy před rokem, tahle fotka zobrazuje lokomotivu už ve stavu depa Praha střed někdy v polovině padesátých let. Šipka je pohrobkem upozornění na tu Ropu... Tak jen aby se někdo nedivil že tam není ten Uštěk...
ReichenbergW

Příspěvekod greenery » ned 14 říj, 2012 6:08 pm

.... jen se zeptám, vidím dobře, že v budce není podlaha, tedy že interier končí s horní hranou dvířek do budky? Nebo ty fotky od p. Daleckého klamou?
greenery

Příspěvekod Michal Dalecký » ned 14 říj, 2012 6:21 pm

Ano, "podlaha" je pod okny. V tomto mistě se dělí o místo DCC rozhraní a dekodér a motor. Po rozebrání modelu musím říct že konstruktéři odvedli dobrou práci. Do takto malého modelu vtěsnat motor se setrvačníkem, kouřový generátor (u DCC verze), místo pro reproduktor a místo pro elektroniku a dekodér, při zachování průhledu pod kotlem je super.
:: H0, DCC, III-IV :: http://www.ambmodely.cz :: http://diskuze.modely.biz
Michal Dalecký

Příspěvekod t6791225 » ned 14 říj, 2012 7:02 pm

No vida, s těma drobnýma úpravama a hlavně až se vnitřek luceren natře na bílo, tak to bude OK. Ale ještě bych asi vyměnil i uzávěr dýmních dvířek za nějaký schopnější a dle pěkné historické fotky dosadil i hvězdu. Nechápu proč ji tam výrobce nedosadil, vždyť by to model krásně oživilo...
Jen ještě otázka pokud to tu někdo ví. Kdy tato loko byla vyřazena z provozu u ČSD? Nebyla náhodou na konci 50. let prodána také do cukrovaru a jiných podobných podniků, jako lokomotivy téže řady?
ČSD III./IV. epocha (1956-1975)
t6791225

Příspěvekod modzel » ned 14 říj, 2012 7:39 pm

Ahojte , aké sú jazdné vlastnosti 422 na digi?
Rozhranie dekodera je next18? Alebo sa da použiť aj iné?
modzel

Příspěvekod Petr Zatrepalek » ned 14 říj, 2012 8:26 pm

t6791225 píše:No vida, s těma drobnýma úpravama a hlavně až se vnitřek luceren natře na bílo, tak to bude OK. Ale ještě bych asi vyměnil i uzávěr dýmních dvířek za nějaký schopnější a dle pěkné historické fotky dosadil i hvězdu. Nechápu proč ji tam výrobce nedosadil, vždyť by to model krásně oživilo...
Jen ještě otázka pokud to tu někdo ví. Kdy tato loko byla vyřazena z provozu u ČSD? Nebyla náhodou na konci 50. let prodána také do cukrovaru a jiných podobných podniků, jako lokomotivy téže řady?

No dle fotky a popisu viz příspěvky výše se mašina už vyskytovala jinde než v Úštěku /mimochodem, na modelu je pod lupou čitelný nápis Depo Č. Lípa/, tj podle mě na modelu skutečna hvězda nemá co dělat...

Jinak jsem od pátku majitelem téhle mašinky a abych jím byl, musel jsem narychlo do Práglu... Musím potvrdit co napsal Michal a kolegové výše - má to nedostatky co holt Brawa odflákla a budu to muset opravit a za ty prachy je to fakt škoda že to je "zprasený". Na druhou stranu je tahle lokotka pro mě dlouholetý absolutní mus a já dlouho rozvažoval zda do ní jít (zvukovka) a šílený peníz vypláznout. Na prodejně u Michala jsem jí ale viděl a hlavně slyšel - a to rozhodlo! Má to dokonce i klapot kol na kolejích, skřípání v oblouku, o brzdách odfucích a jiných pro tuhle mašinu typických zvucích nemluvě. Fukncí je snad 16 či 18! Z hlavy už nevím - prostě dostal mě ten zvuk a jízdní vlastnosti, navíc při pohledu do návodu i naprosto geniálně vymyšlená konstrukce takhle malýho modelu. Zvuk je tak hlasitý že to při nejbližší příležitosti budu stahovat nejmín o třetinu. Přijde mi to hlasitější než Bardotka MTB ZIMO!!

Jinak jsem tajně doufal že foto na 422.031 nebude, a ejhle, mašina je fakt bez baňatýho komínu na foto... Já sám si na ní dám ale baňatý komín stejně a just bude z Úštěka, takže ve finále už je mi jedno jestli tam jsou čsd lucerny a dynama nebo ne :wink:
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod Petr Zatrepalek » ned 14 říj, 2012 8:33 pm

Jo a je tam Loksound 4, rozborku jsem nedělal - mašinka je zatím dočasně na čestným místě ve vitríně
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod t6791225 » ned 14 říj, 2012 8:33 pm

No zpočátku se mi tado mašinka moc nezamlovala, ale v průběhu víkendu si to jaksi sedlo a začínám tak tošku o ní i uvažovat :D Možná by mému rozhodování pomohlo video s tím popisovaným zvukem, protože mě to docela láká :P
ČSD III./IV. epocha (1956-1975)
t6791225

Příspěvekod radeksindy » ned 14 říj, 2012 8:49 pm

Alkman:
Ještě pozor na rozdílnou výšku nárazníku vpředu a vzadu...

Je to vidět i na továrních fotkách některých lokomotiv s krátkými vanami (viz třeba známý Arcivévoda), i u některých typáků to lze bez problémů vidět nebo naměřit. Nevím jestli existuje hodnověrný podklad, ale zdá se že přinejmenším u některých sérií to tak být mohlo. Teď je otázka jaké podklady měla BRAWA.

Drobné odchylky od předlohy nemá cenu řešit, protože mašina se vyráběla přes 25let a i z výroby doznala spousty změn. Během provozu došlo k další spoustě individuálních úprav. Podle mě skoro nemožné udělat model za rozumné peníze tak, aby odpovídal ve všech podstatných detailech. Na jednu stranu mají ex k.k. lokomotivy potenciál v mnoha verzích, ale zase to znamená příliš mnoho rozdílných detailů v osvětlení, brzdách, úpravy, nástavby atd. S tím se musíme smířit, jako modeláři mě to nevadí, rád si to vylepším. Sice BRAWA slibovala více českých dílů, snad prodejnost tohoto modelu udělá to nejlepší doporučení a příští modely už budou lepší.

Co znamená MMC? Obvykle tuto zkratku vidím jako Moddellbahn Manufaktur Crottendorf, ale 524.0 teď udělal MM (Micro-Metakit). Jenom abych věděl s kým spolupracuje BRAWA :)

Pokud by se i tak někomu zdálo asi 260 Euro moc, doporučuji vzít do ruky nějakou novou lokomotivu jiného výrobce. Třeba bavorskou DVI nebo pruskou T9.3 od Fleischmanna. Stojí 180, resp. 200Eur a na maxon motor zapomeňte, RP25 taky nemají, diskutovat detaily taky nemá moc smysl.
radeksindy

Příspěvekod Petr Zatrepalek » ned 14 říj, 2012 8:50 pm

t6791225 píše:No zpočátku se mi tado mašinka moc nezamlovala, ale v průběhu víkendu si to jaksi sedlo a začínám tak tošku o ní i uvažovat :D Možná by mému rozhodování pomohlo video s tím popisovaným zvukem, protože mě to docela láká :P

No já ti to bohužel natočit nemohu, mám nyní všechno DCC a kolejivo v krabicích neb doma brousíme a obkládáme schody... Zkus poptat Michala D. zda by video nedal na web...
Petr Zatrepalek

PředchozíDalší

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)