"RYBÁKY" EL-HO/ROCO

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Re: "RYBÁKY" EL-HO/ROCO

Příspěvekod Jindřich Bek » stř 19 srp, 2026 8:57 pm

radeksindy píše:
Ta první fotografie z těch tří - chodbička je vůz Ce 3-3641 z roku 1947.
A tady jednožárovková bludička z roku 1948

První vozy ze Smíchova jsou ještě slovenské objednávky, který tam visely od roku 1942 a na ně byl materiál ve skladu. Kolín to samé, tam byla výroba posledních 15 vozů v roce 1943 na rozkaz zastavena a dokončována od června 1946. Proto mají ještě všechno podle původních výkresů a jsou tam originální lampy se sklem. Ale pořád to je v chodbě jen jedna žárovka, takže tak dobrý, aby se člověk nepřerazil.

Jenom by mě zajímalo, jakou barvu měl potah ve II. třídě. Na jednom z muzejních Ae jsou červené, Be 2-0368 má zase nějaký potah s květy, barva světle hnědá. Na fotkách z války vidět potah s tečkami nebo z umělé kůže, takže to asi bylo z výroby různé.

Radku k vozům Be 2-0365 a Be 2-0368 jsem se v době rekonstrukce dost silně připletl. Správa střední dráhy prostřednictvím VD Ostrava to zaštítila a já si v dílnách v Krnově "vymýšlel". Byli tam tenkrát lidé kteří už tam dnes nejsou. Vozy byly v režimu 60, tedy vojáci, kamna , chybějící sedadla. Potažené nazelenalou koženkou. Většina vyklápěcích prvků , stolky a loketní opěrky byla odebrána , výjimečně pod koženkou. Moket o který se zajímáš na sedadlech byl na spodní straně, v době oprav byl problém látku na potažení sehnat. Čalouníci vybrali látku podobnou ale méně odolnou na otěr. Dnes už je ve vozech moket jiný a u toho už jsem nebyl. Sháněli jsme sedadla po čertech ďáblech z jiných vozů a proto nejsou sedadla ve velkoprostorových oddílech stejně dlouhá. S dosazováním žebříků, toulců na koncovky jsme začali u nás v Ostravě, až potom začali i jinde. Výkresy jsem pro dílny v Krnově opatřoval v archivu Tatry v Kopřivnici za pomocí jednoho osvíceného Tatrováka. V jiných depech se starali především o lokomotivy a vozy byly trpěny z toho co ještě jezdilo. V Ostravě bylo cílem vytvořit soupravu k 423.041 z vozů vyrobených v Kopřivnici a Studénce. To se ale už nepovedlo , začali jsme zachraňovat pozdě. Ale o tom někdy osobně, čas se krátí a utíká. Světlonošům jen tolik. Zdrojem proudu u Rybáků a dalších vozů je dynamo poháněné řemenem od nápravy. Baterie dává 24 V když je v optimálním stavu a od toho se odvíjí intenzita svícení.
Jindřich Bek

Příspěvekod jipol57 » stř 19 srp, 2026 10:48 pm

Vzpomněl jsem si, k tomu svícení a regulaci nabíjení.
Neznám princip regulace, ale při snižování rychlosti klesá intenzita svícení, a v určitém okamžiku, se znovu žárovky rozzáří. Jako že za jízdy jsou napájeny přímo z dynama, a když dynamo přestane dodávat, tak se přepne na baterky. Určitě taky záleží na nastavení té regulace nabíjení, která je vedle výstupních dveří ve velkoprostoru.
jipol57

Příspěvekod Jindřich Bek » čtv 20 srp, 2026 7:19 am

jipol57 píše:Vzpomněl jsem si, k tomu svícení a regulaci nabíjení.
Neznám princip regulace, ale při snižování rychlosti klesá intenzita svícení, a v určitém okamžiku, se znovu žárovky rozzáří. Jako že za jízdy jsou napájeny přímo z dynama, a když dynamo přestane dodávat, tak se přepne na baterky. Určitě taky záleží na nastavení té regulace nabíjení, která je vedle výstupních dveří ve velkoprostoru.

Narazil jste na další záležitost a tou byla údržba elektrického zařízení vozu. Pochopitelně tam je regulátor nabíjení. Pokud posuzujete současný stav těch několika málo vozů na "nostalgických" jízdách tak si uvědomte , že sedíte ve voze starém téměř osmdesát let od výroby a v rukách uživatele. Takže radím, snižte intenzitu osvětlení modelu. Nic nevyřešíme a tady je diskuze o modelech.
Jindřich Bek

Příspěvekod jipol57 » čtv 20 srp, 2026 8:29 am

Jindřich Bek: Já nevyžaduju, aby to dělal taky model. Jen jsem si vzpomněl na jízdu v Rybácích, z mládí. A ani nevím, jestli tahle vlastnost byla u všech, a jestli je to taky v současných historických. Jistě záleží na seřízení "Křižíka". Osobně jsem v něm jel naposledy před asi 4 lety, a to ještě ve dne bez svícení. Se svícením z posledních let, už si ani nevzpomínám.
jipol57

Předchozí

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)