T466.2 (742) Roco

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Re: T466.2 (742) Roco

Příspěvekod Dovi » sob 10 srp, 2024 11:14 am

Původně jsem uvažoval "o červeném ČD s pruhy na čelech" a byl jsem pro něj už od zimy "najisto" rozhodnut.
Ze tří poměrně závažných věcných důvodů a 4. symbolického jsem to přehodnotil a [...]

Dva ze tří věcných důvodů pominuly - a třetí byl přebit faktem, že stará láska nerezaví.. :--)
Takže nakonec přijela i lokomotiva 742.162-1 ČD a doplnila dosavadní společenstvo Roco Kocourů.

Buchar-Kocour_742.162-01_ČD_(Skašov_18.3.2009_foto_Aleš_Krška).jpg
Buchar-Kocour_742.162-01_ČD_(Skašov_18.3.2009_foto_Aleš_Krška).jpg (47.97 KiB) Zobrazeno 4847 krát

Roco_7310014_Kocour_742.162-01_ČD_(DKV_Brno).jpg
Roco_7310014_Kocour_742.162-01_ČD_(DKV_Brno).jpg (31.98 KiB) Zobrazeno 4847 krát

Na rozdíl od svého ČSD předchůdce Roco 73x0003 (T466.2050 ČSD) má tento novější ČD Kocour Roco 73x0014 (742.162-1 ČD), samozřejmě kromě známých věcí z novějších epoch, jako např. profilované kabiny, změněného (bezpečnějšího) čelního zábradlí, drobných dalších odchylek (zejména na střeše) a předpisových krémových pruhů na čelech, sice také ještě červenou kapotu, avšak působící dojmem o trochu tmavšího odstínu. A hlavně pak má i jinou barvu střechy a podvozkových partií - už ne "čistě šedou", ale subjektivně o něco tmavší "špinavě hnědošedou" s lehce nazelenalým nádechem.

Roco_73x0003_(T466.2050_ČSD)_a_Roco_73x0014_(742.162-01_ČD).jpg
Roco_73x0003_(T466.2050_ČSD)_a_Roco_73x0014_(742.162-01_ČD).jpg (15.75 KiB) Zobrazeno 4847 krát

Jinak jako dosud vždy u zatím získaných exemplářů Roco Kocourů platí i u tohoto kusu:

Velká spokojenost a radost z modelu a jeho provedení.
Opět vše v naprostém pořádku - jak povrchová úprava, potisk a nepoškozené detaily karoserie, tak i elektronika, osvětlení*) a ozvučení modelu, a v neposlední řadě i velmi dobré jízdní vlastnosti, samotný pojezd, jeho pohon, ložiska a převody.

__

*)
Včetně správně fungujícího volitelného osvětlení kabiny ovládaného (bezchybně-spolehlivě) pomocí F10
- v dětství H0 a potom N
- teď už si jen občas hraju (nemodelařím) s H0, H0e, H0f, N a TTm, DC+DCC
Dovi

Příspěvekod Tom362 » pon 02 zář, 2024 5:48 pm

Chtěl jsem se zeptat. Mám 742.162 Roco se zvukem. Nahrál jsem si do ní zvuk od p.Jacka (nejspíše to dělala i v originálu) Mám zapnuté pozičky F0 tak mě problikává dálkové v obou směrech. Neměl by někdo radu jak se toho problikávání zbavit?
Tom362

Příspěvekod Kolbis » sob 21 pro, 2024 8:10 am

Tom362 píše:Chtěl jsem se zeptat. Mám 742.162 Roco se zvukem. Nahrál jsem si do ní zvuk od p.Jacka (nejspíše to dělala i v originálu) Mám zapnuté pozičky F0 tak mě problikává dálkové v obou směrech. Neměl by někdo radu jak se toho problikávání zbavit?

Hraji si s tím už druhý den, udělal jsem si i úplně jinak mapování světel přes swiss než má Jacek (to jeho fungovalo, ale zdálo se mi to překombinované). Zkoušel jsem i nahrát starší verzi firmware (4.237), která je v originál ROCO dekodéru.

Mám pořád k dispozici originální dekodér od ROCO, tak jsem zkoušel jezdit s ním a různě z něho tahal nastavení. No a nakonec jsem dospěl k pocitu, že to tak ROCO má udělané schválně. On v originále ten horní světlomet svítí pořád. Jen buď víc (standardně) nebo míň (pokud se aktivuje F15). Jako kdyby si hráli na "dálkové/potkávací". Ale s projektem Jacek začne během přepínání směru jízdy "přední" horní světlo problikávat na "dálkové", pokud je v režimu "potkávací" a vypadá to blbě. Proto jsem rychlost zhasínání a rozsvěcení nastavil stejně jako to má ROCO (tedy výrazně rychleji, než to má Jacek) a zdá se mi to lepší.

CV190=12
CV191=8

Ale asi nejlepší by bylo, kdyby někdo zjistil jak je ta deska zapojena. Možná by tam šlo na výstupech 9 a 10 nějaké odpory zrušit nebo nahradit, aby to nemělo snahu svítit i když to má být zhasnuté. Neví někdo?
Kolbis

Příspěvekod horak » sob 21 pro, 2024 11:23 am

Tu je k tomu T466.0 ROCO popis od RUDOLFa.
Treba to preštudovať / porovnať.
Nejdem sa vyjadrovať k jednotlivým CV - nemám to naštudované (a momentálne ani nemám čas sa tomu venovať).
viewtopic.php?f=6&t=13002&start=300#p331835
Obsah príspevku je bez môjho súhlasu iba na NEKOMERČNÝ účel. Zásah do SW/HW je Vaše vlastné riziko!
horak

Příspěvekod Jacek » sob 21 pro, 2024 11:48 am

Někdy je třeba jev správně popsat, co je to poblikávání? Pokud je myšlen tento jev kdy na zhasnutém čele se světlo krátce rožne a zase zhasne,
https://www.youtube.com/watch?v=82YjSRyJfgw
můžou za to dvě věci:
- Zapojení dvou výstupů na jednu funkci přes tranzistor
- Spolu s tím žárovkový efekt „88“

Nevím proč si Roco libuje v mršení fungujících věcí a u každé nové série modelů je jiná deska s dalším nesmyslným zapojením. U těchto desek brejlovce a kocoura jsou některé výstupy zapojené navíc inverzně, světlo rožnu vypnutím funkce.

Kvůli tomu je pak v projektu ta překombinace CV.
Nejlepší deska je taková, kde jsou přímo výstupy dekodéru připojené na světla. Pak jde nastavit cokoliv a bez žádných problémů.

Délku žárovkového efektu jsem dlouho ladil dle videí, nastavení CV190 a 191 je bohužel společné i pro pohasnutí světel při startu.

Otázkou je co s tím dál. Když ty projekty očešu, bude to krok zpět a zas budou stížnosti.
Právě jsem měl v ruce nového sergeje H0, je tam už zas další verze desky plux22. Umí to kabiny a strojovnu a toť vše. Dálkové je natvrdo s pozičními, takže nejde zhasnout, žádný posun, nic. A stávající nastavení v projektech je samozřejmě nekompatibilní.
Pro poslední verze modelů Roco nebudu projekty zveřejňovat vůbec, bude možné je nahrát i s vyladěním jen u mě.

Mimochodem, firmware je třeba nahrát dle doporučení autora zvuků :!: Je třeba si uvědomit, že v každé verzi jsou opravy chyb a nové funkce, stejně jako ve zvukových projektech.
To, že v továrním modelu je nějaká stará verze je dáno tím, že výrobce obdržel velkou dodávku dekodérů k nějakému datu a tím jak dlouho jim to leží ve skladu. 4.237 má plno chyb a v projektech nebudou fungovat některé věci a funkce. Mnou doporučený jako nejnižší možný je 4.254, aktuální je čerstvě 5.0
Stránky o modelové železnici TT, digitál, zvuky http://www.jacek-modely.cz
Jacek

Příspěvekod Kolbis » sob 21 pro, 2024 12:18 pm

horak píše:Tu je k tomu T466.0 ROCO popis od RUDOLFa.
Treba to preštudovať / porovnať.
Nejdem sa vyjadrovať k jednotlivým CV - nemám to naštudované (a momentálne ani nemám čas sa tomu venovať).
viewtopic.php?f=6&t=13002&start=300#p331835

Ten popis od Rudolfa jsem četl. A já nepotřebuji pomoc. Odpovídám Tom362, že se s tím také trápím a že moc úspěšný nejsem :D. Ale s upravenými CV190 a 191 se mi to už zdá snesitelné.

Jacek píše:Někdy je třeba jev správně popsat, co je to poblikávání? Pokud je myšlen tento jev kdy na zhasnutém čele se světlo krátce rožne a zase zhasne,
https://www.youtube.com/watch?v=82YjSRyJfgw
můžou za to dvě věci:

Nevím proč si Roco libuje v mršení fungujících věcí a u každé nové série modelů je jiná deska s dalším nesmyslným zapojením. U těchto desek brejlovce a kocoura jsou některé výstupy zapojené navíc inverzně, světlo rožnu vypnutím funkce.

Kvůli tomu je pak v projektu ta překombinace CV.
Nejlepší deska je taková, kde jsou přímo výstupy dekodéru připojené na světla. Pak jde nastavit cokoliv a bez žádných problémů.

Délku žárovkového efektu jsem dlouho ladil dle videí, nastavení CV190 a 191 je bohužel společné i pro pohasnutí světel při startu.

Otázkou je co s tím dál. Když ty projekty očešu, bude to krok zpět a zas budou stížnosti.
Právě jsem měl v ruce nového sergeje H0, je tam už zas další verze desky plux22. Umí to kabiny a strojovnu a toť vše. Dálkové je natvrdo s pozičními, takže nejde zhasnout, žádný posun, nic. A stávající nastavení v projektech je samozřejmě nekompatibilní.
Pro poslední verze modelů Roco nebudu projekty zveřejňovat vůbec, bude možné je nahrát i s vyladěním jen u mě.

Mimochodem, firmware je třeba nahrát dle doporučení autora zvuků :!: Je třeba si uvědomit, že v každé verzi jsou opravy chyb a nové funkce, stejně jako ve zvukových projektech.
To, že v továrním modelu je nějaká stará verze je dáno tím, že výrobce obdržel velkou dodávku dekodérů k nějakému datu a tím jak dlouho jim to leží ve skladu. 4.237 má plno chyb a v projektech nebudou fungovat některé věci a funkce. Mnou doporučený jako nejnižší možný je 4.254, aktuální je čerstvě 5.0

Toto je mi jasné beze zbytku. Nijak nenaznačuji, že by to Váš projekt měl špatně. Jen jsem tomu chtěl přijít na kloub a ve výsledku jsem si to mapování docela znatelně zjednodušil. Mimo jiné tím, že jsem pro F2 nastavil invertování funkce (což swiss umí) a také používám "master key". Prostě ten swiss jde nastavit mnoha způsoby a výsledek může být nakonec stejný. Já ale teď používám 6 bloků místo Vašich původních 11-ti a mému nastavení rozumím a vím proč to tak mám, zatímco v tom Vašem originálním způsobu jsem se trošku ztratil. Ano, mám tam oproti Vám nedostatek - neřeším rozsvěcení všech 4 světel při posunu pomocí F4. Rozvěcím jen světla do kříže při F3. Výsledkem bádání ale stejně bylo, že jak je nastavené swiss na to vliv nemá.

Také píšu, že jsem zkoušel se vrátit k firmware 4.237, jestli není problém v 4.254. Nebyl, takže jsem tam dal zpět 4.254. Že je vydán nový fw.5.5 (ne 5.0) vím. I ten jsem tam chvilku měl. Ale právě proto, že je úplně nový, tak jsem se raději vrátil k Vámi doporučenému 4.254.

A čemu říkám "poblikávání"? No prostě lokomotiva jede směrem ke mně. Svítí spodní dvě bílá světla a slabounce horní světlo. A ve chvíli, kdy začne lokomotiva brzdit a hlavně těsně před zastavením začne horní světlo problikávat plným jasem. Někdy víc, někdy míň,... A ano, určitě to souvisí se vším, co jste napsal a nejlepší by bylo, kdyby ROCO přestal vymýšlet pitomosti

No a změnou těch CV190 a 191 dojde k výraznému zkrácení délky žárovkového efektu a tím se i zkrátí doba, kdy to "blbne". Že by to mělo vliv na pohasnutí během startování jsem si nevšiml. Světla při startu normálně pohasnou.

Mimochodem - a teď odbočím - mně ten Kocour ROCO zklamal. A to tak, že už jsem jednu chvíli byl rozhodnutý ho zabalit a vrátit. Kromě toho problému se světly také hned nový dost rezonoval. Dělala to kastle a hrozně záleželo na tom jak moc jsou dotažené šroubky. Povedlo se mi na pár míst vložit malinké kousky molitanu, které to chvění utlumí a je to už v pohodě. Ale fakt mne to zklamalo.
Kolbis

Příspěvekod Jacek » sob 21 pro, 2024 1:07 pm

Tak samozřejmě nejde o nějaké naznačování, taky nikde netvrdím, že zrovna tak to je správně. Bez zpětné vazby by se nic nedalo vylepšit. I když by se mi přípomínky hodily ke zvukům jako takovým, světla nejsou můj obor. Je takříkajíc otravný doplněk, který stále častěji způsobuje problémy. Pro svoje TT modely si ty projekty dokážu udržet v aktuální podobě, ale v H0 nemám s těmi světly a různými deskami šanci.

Rezonance u modelů Roco jsou bohužel častý jev, ten molitan by k tomu měli dodávat
Jacek

Příspěvekod Kolbis » sob 21 pro, 2024 1:15 pm

Jacek píše:můžou za to dvě věci:

No teda pane Smutek, Vy jste na to káp :D (asi :D ).

Ono se to chovalo jinak než na tom videu s Brejlovcem. Ale to už jsem snad popsal.

Zkusil jsem ale vypnout všechny žárovkové efekty a opravdu to přestane "problikávat". Pak mne napadlo všechny efekty zase vrátit a nechat ho vypnutý jen u funkcí F9 a F10. A to bylo naopak úplně blbě, protože to při každé změně směru naplno krátce rozsvítilo dálkové světlo. Přesně tak, jak to máte u Brejlovce na tom videu. No jasně, protože to dálkové světlo zhasne bez aplikovaného efektu hned a hlavní světla zhasínají pomalu a tím se vlastně dálkové rožne a pomalu zhasne zaráz s hlavními.

No prostě ať to nenatahuji.

CV195=89 - efekt žárovky, ale jen při jízdě dopředu
CV196=90 - efekt žárovky, ale jen při jízdě dozadu

Samozřejmě ponechat původní CV190=40 a CV191=90.

Zůstává efekt (asi chtěný), že při zhasnutém dálkovém světle to světlo stejně lehce svítí.
Kolbis

Příspěvekod Jacek » sob 21 pro, 2024 2:03 pm

Kolbis píše:CV195=89 - efekt žárovky, ale jen při jízdě dopředu
CV196=90 - efekt žárovky, ale jen při jízdě dozadu

Samozřejmě ponechat původní CV190=40 a CV191=90.

Zůstává efekt (asi chtěný), že při zhasnutém dálkovém světle to světlo stejně lehce svítí.

A k tomu je důležitá ta zpětná vazba, aby se to dalo vylepšit, opravit :)

Stejný problém je i při zapnutí/vypnutí posunu F3, který zhasíná koncovky a dálkové. Když jsou dvě světla na jednom výstupu a přepínají se změnou směru. Typicky všechny modely MTB, kde jsou obě dálkové na FA3. Hned jsem to zkusil, ale funguje to buď jen vpředu nebo jen vzadu. To asi nepůjde.

Jinak lehce svítit by to nemělo, to bude asi další problém.
Jacek

Příspěvekod Kolbis » sob 21 pro, 2024 3:59 pm

Jacek píše:Hned jsem to zkusil, ale funguje to buď jen vpředu nebo jen vzadu. To asi nepůjde.

Ano, máte pravdu. Radost byla předčasná. Při normálním ježdění to bylo super, ale při posunu se mi pak rozsvěcelo dálkové světlo na "zadní straně" (tam co by normálně svítila červená světla). Asi ten jednostranný efekt žárovky funguje jinak, než jsem myslel.

Ale - už bych to moc nerad zakřikl, ale možná přeci jen řešení je. Kocour mi tu už asi 30 minut jezdí jak normálně, tak v posunu a zdá se mi to dobrý.

Takže CV195 a CV196 jsem vrátil na 88. A pak jsem CV201 nastavil na 11. Podle návodu je CV201 nějaké novější ovládání SUSI výstupů a zmíněným nastavením by se výstupy F9 a F10 měly přepnout do klasické logiky. U nových projektů prý je to doporučováno (dřív se používal CV124).
Kolbis

Příspěvekod jipol57 » sob 21 pro, 2024 7:20 pm

Kolbis píše:Zůstává efekt (asi chtěný), že při zhasnutém dálkovém světle to světlo stejně lehce svítí.

To asi nebude efekt chtěný, ale parazitní. Něco podobného popisuje pan Horák, při ladění Piko Hektora. Přidal odpor navíc (kondenzátor nahradil odporem). Asi by to chtělo si s tím taky podobně pohrát.
viewtopic.php?f=6&t=13002&start=120#p301576

Zmíněného ROCO Kocoura nemám, tak nemůžu experimentovat. Mám 2 MTB, s maximální spokojeností, s posunovými pozičkami do kříže. A hlavně nerezonují :lol: Pojezd dokonale tichý s perfektními zvuky pana Smutka.
jipol57

Příspěvekod Kolbis » ned 22 pro, 2024 7:28 am

jipol57 píše:To asi nebude efekt chtěný, ale parazitní. Něco podobného popisuje pan Horák, při ladění Piko Hektora. Přidal odpor navíc (kondenzátor nahradil odporem). Asi by to chtělo si s tím taky podobně pohrát.
viewtopic.php?f=6&t=13002&start=120#p301576

Asi ano. Vysvětluji si to laicky tak, že SUSI výstupy se chovají jinak než standardní funkční výstupy (nemají třeba jen 3,3V logiku?) a v ROCO nad tím nepřemýšleli a on se jim pak ten tranzistor, který by měl tu LED zhasnout málo otevře.

Já tak trošku důvod, proč to tak ROCO má chápu. Oni potřebují, aby to fungovalo i s analogovou propojkou i s dekodérem s Plux16 (pak ty dálky prostě svítí s hlavními světly), přitom chtějí, aby ty dálky šlo zhasnout, pokud se osadí dekodér s Plux22. MTB toto řeší jednoduše přepínačem. A do toho všeho si v ROCO rezervovali funkční výstupy F4 a F6 na elektricky ovládaná spřáhla. Nicméně když už touto cestou ROCO chce jít, tak by dle mne šlo desku navrhnout tak, aby se OBĚ levá bílá světla zhasínala pomocí F3 a OBĚ dálková světla aby se zhasínala pomocí F5. F4 a F6 by jim zbyly na spřáhla a F9 a F10 (Susi) by nebylo potřeba.

Ale abych to uzavřel. Aplikoval jsem CV201=11 přímo na projekt Jacek a to blikání při přepínání směru jízdy tam pořád je. Možná už menší, ale je. Takže jsem se vrátil k "mé úpravě" přemapování swiss a s výsledkem "jsem spokojen".

Všechny úpravy (není jich v podstatě zas tak moc) a poznatky jsem poslal panu Smutkovi. Třeba z toho něco použije.
Naposledy upravil Kolbis dne ned 22 pro, 2024 1:19 pm, celkově upraveno 1
Kolbis

Příspěvekod Jacek » ned 22 pro, 2024 10:34 am

Z pohledu autora zvuků bych to uzavřel. Jak jsem psal výše, jsem téčkař. Není v mých možnostech se něčím inspirovat a něco zkoušet, protože nemám na čem. Zvuk je jeden, ale pro modely více výrobců je třeba ten jeden soubor naklonovat jen kvůli jinému nastavení světel.
Potřebuji zachovat „standardní mapování Jacek“.
F0 světla poziční
F1 světla koncová
F2 světla dálková
F3 poloviční rychlost, světla pro posun *) F3 vypne F1 a F2
F4 vypnutí křivek rozjezd/brždění *) F4 vypne F1 a F2
F5 světlo v kabině jen při stání

*) F3 dvě poziční na obou čelech, F4 jedno poziční na obou čelech. Uživatel si prohodí v CV dle potřeby

Když někdo dokáže toto nastavení s menším počtem CV a zároveň zachová žárovkový efekt bez nějakého blikání, velmi rád to pak jako celek implementuji. Ale musí to být stoprocentní. Každá taková změna pro mě znamená upravit všechny soubory, všechny návody, texty.

Každý uživatel má jinou představu, ale to už si musí upravit dle sebe, se zvukem to nesouvisí. Opravdu není nic horšího než dotaz „mám vaše zvuky, nejde mi světlo“. Na zvuk se ale nezeptá nikdo.

Tyto zmršené desky Roco jsou hozenou rukavicí pro naše tvůrce desek
Jacek

Příspěvekod Kolbis » ned 12 led, 2025 7:48 am

Dnes jsem se vrátil ke Kocourovi a jeho problikávajícímu a ne zcela zhasínajícímu dálkovému světlometu. Zdá se mi, že jsem na to konečně přišel. Dálkový světlomet je zhasnutý opravdu zhasnutý (parazitně ani trochu nesvítí) a při zhasnutých dálkových světlech a posunu při změně směru jízdy na "červené straně" dálkové světlo neproblikne. Také jsem dle originálu ROCO trošku stáhl osvětlení v kabině.

Světla se chovají "Jacek kompatibilně", ale nastavení je předělané komplet a používá kromě standardního ovládání 7 definičních swiss bloků (stačilo by 6, pokud budou světla v kabině svítit naplno).

Tedy
F0 světla poziční
F1 světla koncová
F2 světla dálková
F3 poloviční rychlost, světla pro posun (svítí křížem) a vypne F1 a F2
F4 vypnutí křivek rozjezd/brždění (svítí 4 bílé) a vypne F1 a F2
Pokud je aktivní F3 i F4, pak svítí světla křížem - a samozřejmě není problém chování F3 a F4 prohodit.

Pokud by měl někdo zájem, tak se ozvěte. Vyčetl bych nastavení CV a zvěřejnil ho. Jen napovím - docela zásadní jsou CV114 a CV152.

Panu Smutkovi jsem posílal už částečné řešení (tehdy už dálkový světlomet neproblikl, ale pořád parazitně svítil) a v podstatě mi bylo tehdy v dobrém naznačeno, že bez modelu v ruce a vlastního ověření to do projektů nezapracuje.
Kolbis

Příspěvekod M&T » ned 12 led, 2025 9:09 am

Kolbis píše:Dnes jsem se vrátil ke Kocourovi a jeho problikávajícímu a ne zcela zhasínajícímu dálkovému světlometu. Zdá se mi, že jsem na to konečně přišel. Dálkový světlomet je zhasnutý opravdu zhasnutý (parazitně ani trochu nesvítí) a při zhasnutých dálkových světlech a posunu při změně směru jízdy na "červené straně" dálkové světlo neproblikne. Také jsem dle originálu ROCO trošku stáhl osvětlení v kabině.

Světla se chovají "Jacek kompatibilně", ale nastavení je předělané komplet a používá kromě standardního ovládání 7 definičních swiss bloků (stačilo by 6, pokud budou světla v kabině svítit naplno).

Tedy
F0 světla poziční
F1 světla koncová
F2 světla dálková
F3 poloviční rychlost, světla pro posun (svítí křížem) a vypne F1 a F2
F4 vypnutí křivek rozjezd/brždění (svítí 4 bílé) a vypne F1 a F2
Pokud je aktivní F3 i F4, pak svítí světla křížem - a samozřejmě není problém chování F3 a F4 prohodit.

Pokud by měl někdo zájem, tak se ozvěte. Vyčetl bych nastavení CV a zvěřejnil ho. Jen napovím - docela zásadní jsou CV114 a CV152.

Panu Smutkovi jsem posílal už částečné řešení (tehdy už dálkový světlomet neproblikl, ale pořád parazitně svítil) a v podstatě mi bylo tehdy v dobrém naznačeno, že bez modelu v ruce a vlastního ověření to do projektů nezapracuje.

No, myslím, že by som tie nastavenia privítal .. kľudne to zverejni. Len otázka - sú to nastavenia pre originál zvuk Roco alebo je to zvuk od Jaceka ?
M&T

PředchozíDalší

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)