Jakého výrobce kolejiva doporučíte?

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Jakého výrobce kolejiva doporučujete?

Fleischmann
26
14%
Roco
20
11%
Tillig
49
27%
Peco
70
39%
Jiný
16
9%

Celkem hlasů : 181

Re: Jakého výrobce kolejiva doporučíte?

Příspěvekod milan3791 » pát 26 pro, 2014 10:58 pm

dobre tak Pilz radsi vyradim uplne, je pravda, že jsem se s nim natrapil dost. Hned kdyz bylo novy tak na nem vlaky zastavovaly a vykolejovaly dokud se neudelalo par uprav. Stale vice se priklanim k tillig 83. snad to bude dobra volba. Jeste bych se rad zeptal, mam pouze archivni trafo FZ1, jestli se nemusim ho bat pouzivat, nebo mam radsi koupit novy. Nerad bych si hned znicil vanocni darecek :lol:
milan3791

Příspěvekod Barbucha » pát 26 pro, 2014 11:22 pm

Trafa bych se nebál, je nesmrtelné, mám tři nebo čtyři. Jen pokud jde o analog, tak bych si vybral nějakou pulsní regulaci.
DR, H0, epocha III c, v neplánované pauze.
Barbucha

Příspěvekod michal_n_cz » pát 26 pro, 2014 11:44 pm

radeksindy píše:To není pravda. Důležité je, kolik prostoru je mezi temenem kolejnice a horní hranou drobného kolejiva. PECO code 75 je sjízdné i pro kola podle NEM. Kolejivo Tillig Elite (code 83) také, až na flexi kolej. Pokud se navléká prut do podloží, tak to funguje bez problémů, flexi kolej má jiné podloží a už to nějaké mašině dělá problémy.

Upřesním - pokud je profil NEM (okolek max 1,2mm) pak i současné Elite Flexi je bez problémů. Definice starší modely je příliš široký pojem. Tady spíš je problém, že jsou macatější i pražce a vedle origo Elite vyhýbek to je trochu vidět - proto flexi nebrat a používat samostatné rošty a kolejnice. Původní Elite Flexi s konce 90-tých let ale byla OK - Tilig to změnil až časem. OK jsou i ty flexi kolejové splitky H0/H0m a H0/H0e. I některé PIKO modely z NDR mají okolek do 1,2 tedy dle NEM, některé 1,4 některé 1,6 prostě do každého kolejového systému se vejde určitá výška okolku a do některých s code 83 se vejdou i ty 1,6mm. Ty nové hračkové koleje od Roco (Geoline) nebo Mearklin/TRIX (C-Gleis) jsou taky code 83 a stará BR110 od PIKO/Guetzold má tendenci se právě dotknout i když má 1,6mm, ale na Rocoline to už jednoznačně drncá...
michal_n_cz

Příspěvekod George V. » sob 27 pro, 2014 9:36 am

Barbucha píše:Trafa bych se nebál, je nesmrtelné, mám tři nebo čtyři....

No jak které, ty první s "ostrými" rohy asi ano (mám jedno r.v. 1974 a fachá dodnes), ale ty novější stojí za ho... Lámou se tam přepínací kontakty...
H0/DCC - zatím sbírám co se dá... IV.-V.(i VI.) epocha,
TT - už jen zlehka sbírám, co se mi líbí....
George V.

Příspěvekod Barbucha » sob 27 pro, 2014 10:04 am

George V. píše:
Barbucha píše:Trafa bych se nebál, je nesmrtelné, mám tři nebo čtyři....

No jak které, ty první s "ostrými" rohy asi ano (mám jedno r.v. 1974 a fachá dodnes), ale ty novější stojí za ho... Lámou se tam přepínací kontakty...

S použitím pulsní regulace jsou přepínací kontakty k ničemu. U jednoho mi taky nefungujou a "na funkci to nemá vliv". Traf mám hromadu z různých zařízení, tak si můžu vybírat, ale pro jízdu přece jen používám dvě prastarý FZ1 a dvě jako zálohu. To mě přežije.
DR, H0, epocha III c, v neplánované pauze.
Barbucha

Příspěvekod milan3791 » sob 27 pro, 2014 12:09 pm

máte někdo zkušenost s tímto?

http://www.handlaidtrack.com/
milan3791

Příspěvekod sidlo » sob 27 pro, 2014 12:50 pm

radeksindy píše:Kolejivo Tillig Elite (code 83) také, až na flexi kolej. Pokud se navléká prut do podloží, tak to funguje bez problémů, flexi kolej má jiné podloží a už to nějaké mašině dělá problémy.

Mám tomu rozumět tak, že toto podloží http://www.hobby-shop.cz/masinky/elite- ... 5018-11%29 je OK
a toto podloží http://www.hobby-shop.cz/masinky/elite- ... 5025-11%29 je problematické? To se mi nechce věřit.
sidlo

Příspěvekod George V. » sob 27 pro, 2014 1:25 pm

No ani bych se nedivil. Co mám zkušenosti s flexi od Tilliga v TT, tak je to podloží docela háklivé. Kolejové pásy se rády vytrhávají, často s úplnou destrukcí toho úchytu, tak si docela dokážu představit, že ty "úpony" udělali bytelnější a tudíž vyšší.
H0/DCC - zatím sbírám co se dá... IV.-V.(i VI.) epocha,
TT - už jen zlehka sbírám, co se mi líbí....
George V.

Příspěvekod Myšpulín » sob 27 pro, 2014 2:02 pm

sidlo píše:
radeksindy píše:Kolejivo Tillig Elite (code 83) také, až na flexi kolej. Pokud se navléká prut do podloží, tak to funguje bez problémů, flexi kolej má jiné podloží a už to nějaké mašině dělá problémy.

Mám tomu rozumět tak, že toto podloží http://www.hobby-shop.cz/masinky/elite- ... 5018-11%29 je OK
a toto podloží http://www.hobby-shop.cz/masinky/elite- ... 5025-11%29 je problematické? To se mi nechce věřit.

George V. píše:No ani bych se nedivil. Co mám zkušenosti s flexi od Tilliga v TT, tak je to podloží docela háklivé. Kolejové pásy se rády vytrhávají, často s úplnou destrukcí toho úchytu, tak si docela dokážu představit, že ty "úpony" udělali bytelnější a tudíž vyšší.

Pokud jde o H0 a kvalitu upevnění, pak jsou tato podloží naprosto rovnocenná. Zatím se mi nestalo, že bych to jen tak vytrhl (nepočítám kolejnici ve třech pražcích). A když jsem jednou pražec promáčkl a vyskočil, dalo mi dost práce jej dostat zpět a to jen za použití hrubé síly a destrukce vnějšího upevňovadla. Samo nepovolilo. Jen si již nepamatuji, jestli plně odpovídají katalogová čísla. Může to být nějaká inovace oproti tomu, co bylo na trhu cca. 5 let zpět.
A pokud jde o výšku, mám pruty CODE 100 a i s prastarými plastovými kolečky nehrozí škrtání po drobném kolejivu (v podloží od MZ při těchto prutech problém byl). CODE 83 nemám, nemohu vyzkoušet.
H0, III až IV, ČSD, nemodelář
Myšpulín

Příspěvekod milan3791 » ned 28 pro, 2014 9:34 am

dá se nekde najít podrobný postup, jak si sám vyrobit vexle? nejlepe v cestině. Nějaky postupy jsem objevil ale treba mi poradite jeste neco lepsiho. diky
milan3791

Příspěvekod milan3791 » ned 28 pro, 2014 6:19 pm

a jeste bych se rad zeptal, jaky jsou rozdily u tillig ellite u jednotlivych EW. diky
milan3791

Příspěvekod radeksindy » ned 28 pro, 2014 8:22 pm

milan3791: Přímo s výrobky "handlaid track" zkušenosti nemám, ale stavěl jsem výhybky třeba od tohtoto výrobce http://www.proto87.com/

V principu je to stejné u všech podobných výrobců, téměř všechny výhybky tzv. H0pur nebo PROTO jsou stavěny z podobných stavebnic nebo samo domo postupem. Pražce jsou buď vylaserované jako celek z překližky nebo se jednotlivě vyskládají na plán z dřevěných profilů (příp. s využitím šablony). Pruty se lepí nebo zasouvají do odlévaných podkladnic. Podle typu výhybky se srdcovka buď dělá jako odlitek, lept nebo se sestaví z kolejových prutů. Pro výhybku XXIVa, tedy lokálkovou klasiku, si třeba dělám svoje skládané z leptu

_DSCF1684.JPG

Není to ani nijak náročné na vybavení, měrka se hodí, ale člověk si vystačí i jen s šuplerou. Stavět vlastní výhybky má smysl, pokud se chce dosáhnout modelovějšího vzhledu. Jinak to význam nemá.
radeksindy

porovnání Tillig Elite

Příspěvekod sidlo » pát 23 led, 2015 11:19 am

Je nějaký rozdíl v použití kolejiva Tillig Elite H0
?
Prosím o vaše zkušenosti.
sidlo

Příspěvekod Bucky_z_Kentucky » pon 16 úno, 2015 12:37 pm

Zdravím, řeším geometrii kolejiva PECO Code 100, údaje na stránce Peco jsou pro plánování poněkud nepoužitelné, nepokoušel jste se náhodou někdo v reálu oměřit obloukovou výhybku PECO SL-E86/87? Potřebuji hlavně oba úhly - tj. úhel svíraný oběma kolejemi na konci výhybky (ten by měl být nějakých 12 stupňů), ale také úhel odklonu koleje s větším poloměrem od roviny začátku výhybky.
A další dotaz - máte někdo podklady o reálném používání jednostranné křižovatkové výhybky (tj. odbočný oblouk pouze na jedné straně) u ČSD ve 4. epoše - ani ne tak na velkých seřaďovacích nádražích, ale spíš možnost použití v koncové stanici vedlejší, až lokálkové tratě?
Bucky_z_Kentucky

Příspěvekod Vladimír Marek » úte 17 úno, 2015 4:50 pm

Tyto výhybky jsem opravoval v 1990 na nádraží Žatec hlavní nádraží , směr na Žatec západ a směr Březno u Chomutova . Rovný směr do Žatec západ a odbočka na Březno ,(poloviční angličan). v.Marek
Vladimír Marek

PředchozíDalší

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)