od up.challenger » stř 25 srp, 2010 7:35 pm
Díky, nějaké fotky jsem viděl, při návštěvě Prahy jsem si vůz prohlížel v Classic modelu v Bartolomějské, ale nenechal jsem si jej ukázat. Mladé kočky, které tam byly dříve, vystřídala nějaká nervní babka, tak jsem se moc neodvažoval ptát. K tomu ještě otvírala pozdě, prskala, že to nestíhá od doktora. Navíc na internetu se ty vozy dají sehnat o dobré dvě stovky levněji, než v Classicu. Chtěl bych dva, jeden si koupím, druhý si nechám dát k narozeninám. Mám od Railtopu vůz ÖBB druhé třídy, takže vím, že to jezdí výborně. Není divu, nápravy jsou uloženy ve frézovaných mosazných ložiskách. Formy od Roberta Dolla nemají chybu, ale čínská montáž bývá někdy lajdácká, nástřik také (u českých lůžkáčů ujíždí barva na dveřích). Rám mého rakouského rychlíkáče má vzhled čínského hračkoplastu, někde jsem se dočetl, že červená střecha propouští světlo v případě osvětlení. Na druhou stranu - vůz má i kotoučové brzdy, dokonce i kolo ruční brzdy a kliku u záchodových dveří. Pokud jde o detaily, nemohou dnes výrobci, montující v Evropě, držet krok s těmi, kteří mají výrobní závody v Číně, to je zřejmé. Nikdo by to nezaplatil. U nezkrácených rychlíkových vozů drželo dlouhá léta prim Roco, dnes je válcují A.C.M.E., L.S. a Railtop. Zajímavé je, že všechny tři firmy vyrábějí, nebo vyráběly u čínské firmy Modern Gala.