Jak zprovoznit H0 kolejiště odstavené cca 35 let

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Jak zprovoznit H0 kolejiště odstavené cca 35 let

Příspěvekod Bruttus H0 » úte 27 črc, 2010 8:44 pm

Dobrý den, zdědil jsem kolejiště H0 na panelu 2 x 1,5 metru, které je staré odhadem 35 let. Na krabičkách lokomotiv a vagonů je ještě označení DDR.
Kolejiště částečně funguje, ale koleje jsou mírně zrezlé a hlavně velká část spojů je nevodivá. Koleje jsou ještě na pražcích z tvrzeného papíru.
Jakým způsobem bez rozebírání kolejí opravit nevodivé spoje a odstranit z povrchu rez?
Některé výhybky fungují dobře ale některé přesmykávají úplně jen na jednu stranu a na druhou jen částečně.Cívky a kontakty jsou v pořádku.
Jsou to výhybky Pico na plastovém podkladu.Jak je opravit ?
Je vůbec reálná šance kolejiště v takovém stavu zprovoznit? Nejde mi o perfektní vzhled kolejiště, tak jak je vidět na některých fotografiích z různých fór ale spíše o funkčnost pro pobavení vnoučat.
Podotýkám že jsem vláčky nikdy nedělal ale považuji se za přiměřeně manuálně zručného.
Děkuji za případné rady a náměty.
Bruttus H0

Re: Jak zprovoznit H0 kolejiště odstavené cca 35 let

Příspěvekod radeksindy » úte 27 črc, 2010 10:59 pm

Je vůbec reálná šance kolejiště v takovém stavu zprovoznit?

Není. Asi před rokem mě kamarád požádal v podstatě o totéž, takže to mám prakticky vyzkoušeno. Celý víkend trvalo než jsme to pochopili. Pokud koupíte vnoučatům nový startset třeba od ROCO, tak si jej užijí mnohem víc. Ať si ze starého kolejiště vezmou domečky a podobné díly, ale kolejivo musí být nové. Koroze je svinstvo. Starou lokomotivu se podařilo rozjezdit, ale proti novým nemá šanci, takže odpočívá v pokoji na dně krabice.
radeksindy

Příspěvekod George V. » čtv 29 črc, 2010 5:54 am

Pokud je to kolejiště jinak zachovalé a zajimavé, zkusil bych vyměnit kolejivo. Tady by určitě za úvahu stálo použít třeba kolejivo PECO řady Setrack CODE100, které svými poloměry zatáček (438 a 371mm) zhruba odpovídá původnímu kolejivu PIKO, stejně tak i výhybky díky velkému úhlu a malému poloměru odbočení půjdou použít místo původních...
H0/DCC - zatím sbírám co se dá... IV.-V.(i VI.) epocha,
TT - už jen zlehka sbírám, co se mi líbí....
George V.

Příspěvekod Bruttus H0 » sob 31 črc, 2010 9:15 pm

Děkuji za názory a rady. Moc jste mne nepotěšili. Ještě jsem zapomněl dodat že některé kolejnice jsou cínovou pájkou již pospájené. Zřejmě můj předchůdce se snažil o totéž. Zkusím pospájet zbytek. V současné době se snažím o vytvoření schéma zapojení kolejiště,výhybek, závor a jiného zařízení, abych věděl které úseky mají být vodivě spojeny a které ne. Myslíte si že by to pospájení pomohlo? Jakou pájku a činidlo použít?
Děkuji za další názory a rady.
Bruttus H0

Příspěvekod Charlie » pon 02 srp, 2010 5:19 pm

Pospájení trochu pomůže, ovšem jen v tom, že bude celý úsek lépe napájen. Špatné trakční vlastnosti starého kolejiva zůstanou, navíc při použití agresivnějšího pájedla dojde ke korozi v okolí pájeného místa. Měl jsem 30 let staré kolejiště a chtěl jsem ho zachraňovat stejně jako ty, ale nakonec jsem se s tím jen pořád zlobil... spousta vynaložené práce a času a pořád to nebylo ono. Staré koleje rychle oxidují a zanášejí se špínou, která se potom rychle nabaluje i na kolečka vozidel, a ta potom zastavují na výhybkách a těch nejnepřístupnějších místech. Potom následuje klepání do panelu, pokud zastaví na špatně přístupném místě tak i šťourání do tunelu a s tím spojené i nechtěné vykolejení soupravy které znamená vyproštění "zauzlovaného" vlaku. Je to prostě samá radost. Víc než jezdit budeš čistit, čistit a čistit... a to je pěkná otrava. Nakonec jsem chtěl kolejivo vyměnit, ale když jsem posoudil celkový stav kolejiště, který za 30 let provozu nastal, rozhodl jsem se postavit nové, na tom teď pracuju. Neříkám, že musíš to kolejiště postavit znovu, ale pokud z něj a jeho provozu chceš mít radost, tak to kolejivo vyměň...
ČSD, H0, H0e, DCC LENZ LZV200 z ovládacího pultu a ještě trochu BTTB
Charlie

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)