ROCO 477.0 HO

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Re: ROCO 477.0 HO

Příspěvekod Dovi » pon 14 zář, 2026 9:01 am

Jindřich Bek píše:Otázka: Jak se staráte o modely především parních lokomotiv?

Odpověď:
Starám se o ně hezky, tj. jak je třeba, s úctou a pečlivostí.
Udržuji a skladuji je v čistotě, bez prachu, bez přístupu světla atd., a pro jízdu je posadím vždy jen na čistou kolej, bez modelářského "šmíru" - bez prachu, bez nachytaných ojetin z bandáží apod. Kolejnice proto čistím (neabrazivně, nepoužívám tu brusnou gumu) také i bezprostředně po skončení jízd - dokud není špína z bandáží do kolejnic zažraná.

Jindřich Bek píše:Čistíte a mažete po určité době na místech doporučených výrobcem?

Odpověď:
Samozřejmě že ano, dle potřeby, po určitých naježděných "motohodinách", případně i dle času, pokud daný model třeba několik let nebyl v pohybu..

Když jsem byl malý, používal jsem na to maminčin olej na šicí stroje. Teď, když už jsem velký kluk, tak pro dobrý pocit, a taky abych dal vydělat obchodníkovi, zainvestoval jsem před pár lety do speciálního mazacího oleje na žel. modely. Konkrétně se dívám, že je to PIKO Lok-Ol (s přehlasovaným O), Art.-Nr. 56301. Je mi sice jasný, že je to zbytečnost, protože stejnou službu udělá i ten olejíček na šicí stroje, ale nešť.

Ten olej je dobrý třeba právě na vnější rozvody a spol. u parních lokomotiv, právě na ty zmiňované čepy ojnic a spojnic, na křižáky atd. Stačí malá kapička na každé potřebné místo a je na delší dobu vystaráno - já moc nejezdím, a navíc při tom množství modelů se některé nedostanou na koleje jak je rok dlouhý.

Na ozubená převodová kola je samozřejmě víc než olej vhodnější takové to tužší mazadlo - lépe drží a nerozstřikuje se odstředivou silou a neodkapává dolů; většinou je bílé barvy (a bývá tuším na bázi molybdenu).

__

Víření bludů?
Jakých bludů?
A kdo je tady víří?

Řekl bych, že jste reagoval na něco, co v textu vůbec nebylo, a že jste nepochopil text, na který jste se rozhodl reagovat.

Já přece nerozporuju, že je zapotřebí průběžně se o modely co nejlépe starat a mj. jim vždy po čase (periodicky) dle potřeby dopřát i olej na třecí plochy a mazadla na převody. To je snad pro každého modeláře samozřejmost.

Rozzlobilo mě ale to, že výrobce má u drahého Papouška v plánu pustit na trh model de jure nezpůsobilý k jízdě !!

Vizte: "Aby se předešlo špatným jízdním vlastnostem nebo poškození, je nutné před prvním uvedením do provozu namazat ložiska spojovacích tyčí na vašem modelu"

Jako modeláře a jako platícího zákazníka mě irituje, s jakou skoro až neúctou se k nám a k modelům výrobce chová - že se neobtěžuje drahý model s jemnými rozvody před jeho uvedením do provozu (a před továrními jízdními zkouškami před expedicí modelu) zakápnout těma pár kapkama oleje na dotčená místa...

Přitom ale tuto standardní minimální nezbytnou prvopočáteční péči věnují svým modelům zcela běžně prakticky všichni výrobci (včetně firmy Roco), a to již desítky let. Často je tam naopak toho oleje a maziva dokonce víc, než je potřebné (a je vhodné ty přebytky utřít).

Jenže ausgerechnet u drahého modelu Papouška ty čepy olejem nezakápnou a nechají to dřít na sucho?
To mě sr, pardon, štve.

Protože jsem si toho sdělení v návodu všiml, tak se podle toho hodlám taky zachovat. A nový model si teda holt namažu já jako majitel, když už toho není schopen výrobce. Jenže ne všichni zákazníci i obchodníci čtou pečlivě návody ke všem modelům (spíš jen menšina).
- v dětství H0 a potom N
- teď už si jen občas hraju (nemodelařím) s H0, H0e, H0f, N a TTm, DC+DCC
Dovi

Příspěvekod Aleson » pon 14 zář, 2026 3:17 pm

Omlouvám se, že trochu zaplevelím toto vlákno dotazem k promazávání modelů, ale už se to tady nakouslo a trochu to s tímto tématem souvisí ( a v případě Papouška určitě i souviset bude ). Dovi hezky a podrobně popsal, jak se stará o modely ( a hlavně o ty, které se třeba i několik let nedostaly na koleje ). V souvislosti s promazáváním pohyblivých částí mě zajímá, jak řešíte mazání ložisek motorů. Promazat uložení ( ložiska ) hřídelí kol, popř. rozvodů u parních lokomotiv pár kapkami oleje není až takový problém. Ale dostat se k motorům , to často obnáší rozborku celého modelu. Děláte to ? Spoléháte na samomaznost ložisek ? Když to výrobce výslovně neuvádí v návodu (že je potřeba mazat i motor), důvěřujete tomu, že se po dlouhé době stání ta ložiska nebudou přidírat, zahřívat, víc opotřebovávat, zvyšovat proudy tekoucí do motoru, přetěžovat dekodér ... ? :?:
Myslím, že i ložiska motorů by bylo dobré čas od času promazat, ovšem představa rozebírání každého déle stojícího modelu (a obzvlášť tendrovek, jako je Papoušek ), není zrovna příjemná .... Co si o tom myslíte ?
Aleson

Příspěvekod Ivan » pon 14 zář, 2026 8:27 pm

Dovi, model v ruce ještě nikdo neměl, tak bych se hned nečertil, že se musí něco mazat. Spíš to bude nějaký šotek v návodu.

Takže klíd a brzy se jistě hánulkaři dočkáte. Věřím, že od Roco to bude pěkný model.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod Dovi » úte 15 zář, 2026 7:18 am

Aleson píše:Spoléháte na samomaznost ložisek ?

Ano, např. já na ni víceméně spoléhám, a nejsem jediný. Pokud se nejedná o vyloženě hračkoidní šmejdový elektromotorek za čtvrt dolaru, což v mašinkách nebývá, tak to spoléhání se na samomaznost a dlouhodobou funkčnost a stabilitu jejich kluzných ložisek funguje. A to ať je ocelová hřídel vedena v kvalitně provedených plastových ložiscích (silon, teflon atd.) nebo zejména v "bronzovém" uložení.

Jinak třeba motorek s vymletými ložisky (buďto už extrémně opotřebovanými po enormní době provozu anebo již hned od počátku nekvalitními) se zpravidla pozná už po zvuku. I bez změny zátěže kvílí, kvičí - mění frekvenci, hlasitost a charakter zvukového spektra.

U ss elektromotorků se ale projevují větší známky opotřebení (víc než u ložisek) postupem času spíš u kolektorů. Proto bývají kvalitnější elektromotorky určené pro velké nájezdy konstruovány s výměnnými a měkkými uhlíky, které obrušují sběrný kolektor jen minimálně.

Ivan píše:Věřím, že od Roco to bude pěkný model.

Cožpak o to.
To si myslíme asi všichni, že to bude VELMI pěkný model.
Nádherný!

Škoda té poznámky v zatím dostupné verzi návodu. Ale když už nyní o tom v předstihu víme, tak s tím můžeme ve vlastním zájmu počítat. A zařídíme se podle toho..
- v dětství H0 a potom N
Dovi

Příspěvekod Jindřich Bek » úte 15 zář, 2026 7:55 am

Dovi píše:
Jindřich Bek píše:Otázka: Jak se staráte o modely především parních lokomotiv?

Odpověď:
Starám se o ně hezky, tj. jak je třeba, s úctou a pečlivostí.
Udržuji a skladuji je v čistotě, bez prachu, bez přístupu světla atd., a pro jízdu je posadím vždy jen na čistou kolej, bez modelářského "šmíru" - bez prachu, bez nachytaných ojetin z bandáží apod. Kolejnice proto čistím (neabrazivně, nepoužívám tu brusnou gumu) také i bezprostředně po skončení jízd - dokud není špína z bandáží do kolejnic zažraná.

Jindřich Bek píše:Čistíte a mažete po určité době na místech doporučených výrobcem?

Odpověď:
Samozřejmě že ano, dle potřeby, po určitých naježděných "motohodinách", případně i dle času, pokud daný model třeba několik let nebyl v pohybu..

Když jsem byl malý, používal jsem na to maminčin olej na šicí stroje. Teď, když už jsem velký kluk, tak pro dobrý pocit, a taky abych dal vydělat obchodníkovi, zainvestoval jsem před pár lety do speciálního mazacího oleje na žel. modely. Konkrétně se dívám, že je to PIKO Lok-Ol (s přehlasovaným O), Art.-Nr. 56301. Je mi sice jasný, že je to zbytečnost, protože stejnou službu udělá i ten olejíček na šicí stroje, ale nešť.

Ten olej je dobrý třeba právě na vnější rozvody a spol. u parních lokomotiv, právě na ty zmiňované čepy ojnic a spojnic, na křižáky atd. Stačí malá kapička na každé potřebné místo a je na delší dobu vystaráno - já moc nejezdím, a navíc při tom množství modelů se některé nedostanou na koleje jak je rok dlouhý.

Na ozubená převodová kola je samozřejmě víc než olej vhodnější takové to tužší mazadlo - lépe drží a nerozstřikuje se odstředivou silou a neodkapává dolů; většinou je bílé barvy (a bývá tuším na bázi molybdenu).

__

Víření bludů?
Jakých bludů?
A kdo je tady víří?

Řekl bych, že jste reagoval na něco, co v textu vůbec nebylo, a že jste nepochopil text, na který jste se rozhodl reagovat.

Já přece nerozporuju, že je zapotřebí průběžně se o modely co nejlépe starat a mj. jim vždy po čase (periodicky) dle potřeby dopřát i olej na třecí plochy a mazadla na převody. To je snad pro každého modeláře samozřejmost.

Rozzlobilo mě ale to, že výrobce má u drahého Papouška v plánu pustit na trh model de jure nezpůsobilý k jízdě !!

Vizte: "Aby se předešlo špatným jízdním vlastnostem nebo poškození, je nutné před prvním uvedením do provozu namazat ložiska spojovacích tyčí na vašem modelu"

Jako modeláře a jako platícího zákazníka mě irituje, s jakou skoro až neúctou se k nám a k modelům výrobce chová - že se neobtěžuje drahý model s jemnými rozvody před jeho uvedením do provozu (a před továrními jízdními zkouškami před expedicí modelu) zakápnout těma pár kapkama oleje na dotčená místa...

Přitom ale tuto standardní minimální nezbytnou prvopočáteční péči věnují svým modelům zcela běžně prakticky všichni výrobci (včetně firmy Roco), a to již desítky let. Často je tam naopak toho oleje a maziva dokonce víc, než je potřebné (a je vhodné ty přebytky utřít).

Jenže ausgerechnet u drahého modelu Papouška ty čepy olejem nezakápnou a nechají to dřít na sucho?
To mě sr, pardon, štve.

Protože jsem si toho sdělení v návodu všiml, tak se podle toho hodlám taky zachovat. A nový model si teda holt namažu já jako majitel, když už toho není schopen výrobce. Jenže ne všichni zákazníci i obchodníci čtou pečlivě návody ke všem modelům (spíš jen menšina).

Takže v péči o modely přistupujeme podobně. Mazací plán modelu 477.0 je přesný a nemáme, nebudeme, s ním mít problém. Určitě lepší než čistění a mazání modelu Hrbouna 375.0. Používám hodinářský olej ještě z dob dávno minulých. Pracoval jsem roky v organizaci ve které bylo třeba ošetřovat rychloměry do lokomotiv, takže jsem byl obdarován lahvičkou Uhrenöl(DDR) a tubou vazelíny na ozubení. Ale zpátky k modelům. Olej na šicí stroje myslím není nejhodnější protože je hustší než zmiňované oleje a časem tuhne. Nikdy jsem nepoužíval díky varování zkušenějších kolegů. Jako alternativa ke zmiňované vazelíně se nabízí např. vazelína, kterou používají letečtí modeláři k mazání servopohonů. Na výrobce bych nebyl tak přísný pokud jde o "suchý" model. V dobách existence fy. Fleischmann ve velikosti H0 byl každý nový model v podstatě uložen v oleji a bylo nutno provést odolejování, takže opačný extrém daný konstrukcí převodů. Pokud jde o bludy, popudila mne přirovnání a zmínka o dolívání oleje do převodovky. A neúcta k zákazníkovi? Opravdu to tak vidíte? Prožil jsem dobu od příchodu prvních modelů ČSD, Gützold BN 150, 365.4 a T679.1 na přelomu desetiletí 1960/70 a vozů od firmy Schicht atd. a jsem rád, že jsou dnes, po více než padesáti letech nabídka a výběr takové. Tím nechci říct, že je jedno co za svoje peníze kupuji. Vybírám si, dnes už málo a těším se na Papouška s velkými vanami, kterého si rád naolejuji sám. A možná na 434.2 od Piko. Teď se kochám sadou "Rybáků" od EL-HO a jsem rád , že se modely chlapcům tak vydařily. Přeji pěkný den.
Jindřich Bek

Příspěvekod jirie123 » úte 15 zář, 2026 8:27 am

Zkuste olej INTERFLON na kola je k dostání jak ve spreji, tak v lahvičce.
Je to přeci jen technologie pro 21. století :mrgreen:
www.interflon.com
jirie123

Příspěvekod Dovi » úte 15 zář, 2026 8:29 am

Jindřich Bek >

Zdravím Vás a jsem rád, že nyní mohu poděkovat za nekonfrontační tón.
S Vaším posledním nekonfrontačním příspěvkem tedy souhlas téměř ve všem.

__

A k tomu přirovnání - k nutnosti dejme tomu nalít si sám (dle závazného provozního návodu výrobce) po zakoupení nového automobilu olej do převodovky, z výroby zatím bohužel prázdné...

Ano, skoro každé podobenství nebo přirovnání je ze své podstaty nepřesné a bývá také pro větší názornost záměrně přehnané.

Výrobce (Roco) se totiž vyjádřil v návodu zcela jednoznačně - že je nutno namazat před uvedením modelu do provozu ložiska spojovacích tyčí, aby se předešlo poškození modelu.
To je jistě technicky správný názor. Plně ho sdílím.

Škoda jen, že se tím oni sami zřejmě vůbec nehodlají řídit, když plánují testovací jízdy každého Papouška (po montáži, před expedicí) s nenamazanými ložisky.

Vím, že to model přežije - ty jízdy každého vyrobeného kusu nebudou trvat desítky minut, natož hodiny...
Mohou se zadrhnout a prodloužit asi jen občas, při nějakých jízdních problémech.

Ale když se nad tím člověk zamyslí, je to z principu prasárna dřít tak jemnou mechaniku nasucho, a zároveň je to arogance.
Nebo, jak jsem to v rychlosti psaní nazval, neúcta k modelu a k je ho uživateli, k zákazníkovi.
Zvlášť, když si je výrobce té nutnosti namazat ložiska velmi dobře vědom a uživatele před tím dokonce sám varuje.
Proto ten můj povzdech.

Více už se k tomu tedy nebudu vyjadřovat.
Jinak s Vaším příspěvkem souhlasím.
- v dětství H0 a potom N
Dovi

Příspěvekod M&T » úte 15 zář, 2026 8:30 am

Sorry chlapi, ale mne už zostáva rozum stáť nad touto diskusiou. Načo je to dobré ? Ako písal Jindra Bek - však si to tak či tak každý namaže. Aspoň každý normálny. Keď som si kúpil nový elektrobicykel za 5000 € (čo je teda sakra rozdiel oproti papouchovi za desatinu), tak som si ho tiež pred prvou jazdou namazal ....
A keď to niekomu vadí tak nech sa na ten model vykašle a kúpi si od iného výrobcu .... ale hlavne nech tu neplevelí vlákno nezmyslami ...
Lebo potom prídu reálne otázky a rady k modelu a človek to bude hľadať v tej "burine" pol dňa ....
Admin, prosím o vymazanie všetkého plevelu, ktorý má NULOVÚ úžitkovú hodnotu pre modelárov, kupujúcich ...
M&T

Příspěvekod JaroHo » úte 15 zář, 2026 11:08 am

miliarda stránek a já myslel že už máte někdo fotky reálnýho finálního produktu...ach jo
DR5000, Z21app,2x myš, kolejiště ve výstavbě
JaroHo

Předchozí

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)