498.104 ČSD v H0 TRIX/MÄRKLIN

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Re: 498.104 ČSD v H0 TRIX/MÄRKLIN

Příspěvekod jipol57 » čtv 18 čer, 2026 8:27 am

vvitty píše:
apa píše:To A2C
... Jedu na zdroj 18V nastaveno i na centrále.

Proc tolik?

Tolik je taky na z21start, a u ní se nedá změnit (tuším). A že to tak je, zjistím měřením v mašince, když má v sobě usměrňovač. Např. MTB. Naměřím 17V, což přibližně odpovídá úbytku na usměrňovači. Úbytek 2 x 0,7V, tak to znamená, že centrála mi dává 18,4V.
jipol57

Příspěvekod vvitty » čtv 18 čer, 2026 11:10 am

Ja jen ze typicke napajeci napeti pro H0 doporucuje norma jako 15V. Ale samozrejme je kazdeho vec jak moc si chce modely pretezovat vyssim napetim (a z toho plynoucim napriklad vyssim proudem do motoru nebo prave do topneho odporu - dost pochybuju ze tam maji nejakou regulaci krome zapnuto / vypnuto).
On je teda ten kour v tehle masine stejne jen pro zlost - odchazi to, spini to model i okoli, smrdi to pri provozu, kour realne masiny to moc nepripomina a stejne se to ma nechat topit maximalne par minut nebo tak neco.
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

Příspěvekod Jindra Charvat » čtv 18 čer, 2026 3:28 pm

CS3 je čistě digitální zařízení a je navržena pro napájení z nových spínaných zdrojů, které mají výstupní napětí kolem 19V. Provozuje se na něm i TRIX, takže silně pochybuji, že by šlo o "přetěžování" spíše naopak. Ve vzdálenějších úsecích může být ale úbytek napětí a následné "přetížení" proudem...
Jinak u mého Albíka se v záběhu objevila porucha kouře a po odeslání na reklamaci, vyměnili nějaký pomocný tišťák na loko a od té doby fachčí a kouří. Někde jsem to zde na vlákně dříve popisoval.
p.s. ne špiní to model, ale čistí to model a okolí (nepoužívejte prosím petrolej :) )
Jindra Charvat

Příspěvekod apa » sob 20 čer, 2026 6:38 am

To vvity

Zdravím, s tím napětím nemohu souhlasit. V zásadě Trix ,Maerklin jsou výhradně nabuzeni na 18V a ameriky myslím ještě více. Kolejiště mám rozsáhlé, takže ne všude těch 18V bude to je jisté. Na 15V je slabý kouř, ale on je v Trixu i na těch 18V. Takže taková má zkušenost z párou od Trixe. Mám výhrady k jejím kouřovým generátorum navíc z "Bruselskou" pojistkou vypnutí každých 5min a také katastrofou jsou dekodéry MFX Maerklin! Jinak stroje jsou krásně propracované, detailní a líbi se mi. Zkoušel jsem druhou páru od nich 18,201 a ta naštěstí kouři bez problému. K tomu kouři, ano chápu má své zastánce i kritiky, tak to je. Nějakej ten občasnej nepořádek kolem komína mi ale nevadí. Pro mně je např. parní lokomotiva v pohybu a bez kouře nepřijatelná.
Teď nevím co s tím Albikem, má pochopitelně po záruce a nevím jestli dál zkoušet zprovoznění? Mohl odejít ten větrák a nebo málo hřeje cívka?? Na elektriku jsem jalovej, tak to budu muset nechat poměřit. Natlačil jsem tam naši klasickou vatu, tak tam snad problém není?
Nevíte jaké hodnoty by měla mít cívka, případně ten odpor?
Díky
apa

Příspěvekod jipol57 » sob 20 čer, 2026 8:01 am

Já bych s tím taky souhlasil. Nezamyšlím se tak detailně o funkci kouřového generátoru. Ale z čistě laického pohledu. U z21start, je toto napětí tak nastaveno, pokud vím pevně a nedá se měnit. To snad ROCO a FLEISHMANN, roky nedodržují normu?
jipol57

Předchozí

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)