Regionova MTB H0

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Re: Regionova MTB H0

Příspěvekod Miloš_P » ned 22 úno, 2026 12:38 pm

jipol57 píše:Tak napřed bych vyvrátil pojmenování horního světla jako reflektor. Není to reflektor, ale horní poziční světlo, pro tříbodové označení čela vlaku. Reflektory, jsou dole, pod dolními pozičními světly.
A osvětlení Regionovy, jsem řešil už před časem. Nelíbilo se mně ani to propojení káblíky, mezi vozy. Osadil jsem nejezdící vozy funkčním dekodérem. A celé osvětlení překopal, včetně doplnění ledek pro reflektory (spodní).
Mám dvou i tří vozové varianty.

Popisoval jsem to tady: viewtopic.php?f=7&t=12756&p=332684&hilit=m%C4%9Bchy#p332628

Díky za upřesnění terminologie a odkaz. Ná tvůj příspěvek jsem si pamatoval, ale nenašel :( . Vyhledávání na fóru ho nenašlo. Pokud zadám Regionova, tak to najde všechno možný, ale tohle ne.
Miloš_P

Příspěvekod Zlámalík » ned 22 úno, 2026 1:43 pm

Podle toho, jak je to zapojené a jestli chceš horní pozičku vypínat pro posun, zkus ji jen zkratovat, já to tak vyřešil už u několika strojů a úspěšně. Chce to jen pozjišťovat schéma.
Dvě varianty zapojení podle toho, kde je v trase omezovací odpor - když je LED jedním koncem na plusu a když je jedním koncem na výstupu dekodéru.
Kdyžtak pošli schéma, vymyslíme.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod jipol57 » ned 22 úno, 2026 1:49 pm

Tvoje zapojení zkratování nechtěných ledek se mně líbí, ale u Regionovy by byl problém s propojovacím káblíkem mezi vozy. Pokud tedy zachová původní zapojení. Musel by se asi doplnit další drátek mezi vozy.
jipol57

Příspěvekod Miloš_P » ned 22 úno, 2026 2:02 pm

Díky za nápady. Do nějakých větších úprav se zatím nechystám. Asi nejjednodušší řešení by bylo použití funkčního dekodéru v druhém voze. Propojovaci kablík by pak nebyl problém a předpokládám, že by ve voze s motorem stačilo někde přerušit spoj na desce.
Miloš_P

Příspěvekod jipol57 » ned 22 úno, 2026 4:53 pm

V případě funkčního dekodéru ve vlečeném voze, by už bylo dostatek výstupů, a už by se nemusely nechtěné ledky zkratovat. V hnacím voze by odpadly zadní koncovky a stanoviště, a můžou se použít k jednotlivým ledkám na předku. U dvouvozové.
A u třivozové, v prostředním hnacím vozu pak zbývá jen osvětlení interiéru.
Přesně takhle jsem si to udělal. Já jsem si přestavěl obě.
Kdyby jsi se do toho pustil, a nebylo něco jasné, tak bych dal podrobnější popis jak jsem to dělal já. Včetně CVček.
Řekl bych ře je to docela zdařilý model od MTB, tak je škoda těch odfláknutých světýlek.
jipol57

Příspěvekod Miloš_P » ned 22 úno, 2026 4:55 pm

Díky :D
Miloš_P

Předchozí

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)