od JarPi » stř 19 lis, 2025 8:07 pm
K chybějícímu žlutému pruhu na voze WLABmv:
Na tento model jsem se už dlouho těšil, a musím říct, že jsem si absence žlutého pruhu původně vůbec nevšiml. Je to asi tím, že na všech fotkách WLABmv/WLABv ve modrém zbarvení, které jsem v minulosti našel na webu, tento pruh není. Jsou to ale fotky už z doby ČD, nejstarší je asi fotka na Parostroji, kde je vůz 093 zachycen v roce 2003 už v odstaveném stavu, takže nátěr bych tipoval z počátku nebo z poloviny 90-tých let. Na německém modelářském fóru Drehscheibe-online.de se mi podařilo dohledat docela dost informací k vývoji zbarvení vozů Y dodaných a provozovaných u ČSD od 60-tých do 80-tých let. Na základě trendu, že se zbarvení vozů v průběhu let spíše zjednodušovalo (např. odpadnutí černého zbarvení podélníku po roce 1974), bych si dovolil vyslovit hypotézu, že se zavedením piktogramů místo nápisů na jídelních a lůžkových vozech kolem roku 1983 mohlo dojít při novém laku i k odstraňování žlutého pruhu pod okny. Model je právě z tohoto období, má už piktogramy... Vzhledem k tomu, že např. všechny dosud vyrobené Ypsilony od Pika barevně velmi dobře sedí s odstíny a detaily uváděnými na Drehscheibe-online.de, vč. např. tmavěmodré barvy na WLAB z výroby 1968, bych tipoval, že Piko používá pro naše modely docela správné podklady...
Na druhou stranu, k tomu, že by Piko vyrobilo tento vůz se správným podvozkem, jsem skeptický. Zatím všechny jejich Ypsilony ČSD/ČD byly pouze barevné variace modelů vycházející z typů vozů dodaných pro DR resp. v tomto případě pro SŽD, bez jakýchkoliv úprav podle odlišností pro ČSD. Ale i tak, zatím nejlepší Ypsilony, které kdo v H0 vyrobil. např. WLABmv od Tilliga pár let zpět byl o dost jiný typ vozu pro SŽD, vydávaný za náš WLABmv...