Novinky H0 2025

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Re: Novinky H0 2025

Příspěvekod Sandy » pon 17 lis, 2025 3:48 pm

Kerberos píše:Já budu spekulovat

Dle mě to jsou verze z 90.let, aby se to hodilo do soupravy k letošním Y. Ty mají revize z 90.let....
A v bordelu 90.let se mohl najít luzkovy ingot i bez žlutého proužku....

Mám dojem, že všechny vozy mají datum revize 1984.....
Sandy

Příspěvekod JarPi » stř 19 lis, 2025 8:07 pm

K chybějícímu žlutému pruhu na voze WLABmv:
Na tento model jsem se už dlouho těšil, a musím říct, že jsem si absence žlutého pruhu původně vůbec nevšiml. Je to asi tím, že na všech fotkách WLABmv/WLABv ve modrém zbarvení, které jsem v minulosti našel na webu, tento pruh není. Jsou to ale fotky už z doby ČD, nejstarší je asi fotka na Parostroji, kde je vůz 093 zachycen v roce 2003 už v odstaveném stavu, takže nátěr bych tipoval z počátku nebo z poloviny 90-tých let. Na německém modelářském fóru Drehscheibe-online.de se mi podařilo dohledat docela dost informací k vývoji zbarvení vozů Y dodaných a provozovaných u ČSD od 60-tých do 80-tých let. Na základě trendu, že se zbarvení vozů v průběhu let spíše zjednodušovalo (např. odpadnutí černého zbarvení podélníku po roce 1974), bych si dovolil vyslovit hypotézu, že se zavedením piktogramů místo nápisů na jídelních a lůžkových vozech kolem roku 1983 mohlo dojít při novém laku i k odstraňování žlutého pruhu pod okny. Model je právě z tohoto období, má už piktogramy... Vzhledem k tomu, že např. všechny dosud vyrobené Ypsilony od Pika barevně velmi dobře sedí s odstíny a detaily uváděnými na Drehscheibe-online.de, vč. např. tmavěmodré barvy na WLAB z výroby 1968, bych tipoval, že Piko používá pro naše modely docela správné podklady...

Na druhou stranu, k tomu, že by Piko vyrobilo tento vůz se správným podvozkem, jsem skeptický. Zatím všechny jejich Ypsilony ČSD/ČD byly pouze barevné variace modelů vycházející z typů vozů dodaných pro DR resp. v tomto případě pro SŽD, bez jakýchkoliv úprav podle odlišností pro ČSD. Ale i tak, zatím nejlepší Ypsilony, které kdo v H0 vyrobil. např. WLABmv od Tilliga pár let zpět byl o dost jiný typ vozu pro SŽD, vydávaný za náš WLABmv...
JarPi

Příspěvekod George V. » čtv 20 lis, 2025 5:29 am

Ale aspoň se správné podvozky dají objednat jako ND, na rozdíl od Tilliga...
H0/DCC - zatím sbírám co se dá... IV.-V.(i VI.) epocha,
TT - už jen zlehka sbírám, co se mi líbí....
George V.

Příspěvekod JarPi » čtv 20 lis, 2025 4:41 pm

Ano, Goerlitz VI je pod vozy Bmto a dá se objednat jako ND, nicméně je otázka, zda díl od Bmto bude bez úprav pasovat pod WLAB, podle obrázku má například "západka" pro zaskočení jinou orientaci, čep může být kratší/delší apod. Navíc by se nějak muselo přendávat dynamo. Chtělo by to odzkoušet.
JarPi

Předchozí

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)