DISKUZE-Novinky H0 2025 (komentáře)

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Re: DISKUZE-Novinky H0 2025 (komentáře)

Příspěvekod vlado.s » čtv 31 črc, 2025 7:28 pm

Aleson píše:To Jelen_Sika :
Počet klubů bohužel neznám, ale ani si nejsem jistý, jestli má jejich počet nějakou přímou souvislost s počtem modelářů ( potenciálních kupujících) na celém území ČR/SR. Ale i kdyby tomu tak bylo, absence takového nápisu na takovém univerzálně použitelném modelu by způsobila nějaký problém v prodejnosti ? To spíš naopak, ne ?

To Matěj:
A odkud tedy jsi neomezený kolego ? :)

Hodně zajímavá dedukce, já s kamarády se třeba scházíme na střídačku u nás doma a nejsme členy žádného klubu, a řekl bych že je víc modelářů mimo kluby, než v nich.

A Matěj bude nejspíš z Mumulandu :D
III-IV-V, ČSD-ČD-ŽSR, 1950-2000.
vlado.s

Příspěvekod StandaR » čtv 31 črc, 2025 8:40 pm

jirie123 píše:Myslím si, že pokud Roco neudělá dalších sedm mutací, pak výrobce obtiskových aršíků s nápisy Střední dráha, Domovská stanice Ostrava atd. atd.... bude mít skvělý kšeft :mrgreen:

Myslím si, že když teď začnou každý rok vydávat dvě varianty.. mají na 10 let bez problému připravený program, který nás ani nezrujnuje. O Ds v této kvalitě bude zájem ještě dlouho než se toho trh přejí.
H0 V Epocha osobní, VI Epocha Nákladní

Víc změněných plánů, než kdy výrobci vyrobili modelů :)
StandaR

Příspěvekod alik » pát 01 srp, 2025 8:20 am

Srovnání nového Roco s Ds 8-5252 z Peček, který slouží na mém kolejišti věrně 15 let a myslím, že na ten věk, to není tak zlé.

20250801_095125(1)(1).jpg
alik

Příspěvekod M&T » pát 01 srp, 2025 8:38 am

Podľa mňa úplne jalová diskusia ohľadom označenia na vozni Ds. Väčšina tu nerieši ani zmršené hračky MTB, lebo však z dvoch metrov to až tak nevidno, tak nejaký nápis "Severozápadní dráha" je úplne zanedbateľný detail. My máme modelovanú prevádzku v okolí Žiliny, a tiež sme si tie vozne kúpili. Keby sme to totiž mali brať reálne, tak by na našom koľajisku prakticky nemalo čo jazdiť.
M&T

Příspěvekod Matěj » pát 01 srp, 2025 12:01 pm

vlado.s píše:
Počet klubů bohužel neznám, ale ani si nejsem jistý, jestli má jejich počet nějakou přímou souvislost s počtem modelářů ( potenciálních kupujících) na celém území ČR/SR. Ale i kdyby tomu tak bylo, absence takového nápisu na takovém univerzálně použitelném modelu by způsobila nějaký problém v prodejnosti ? To spíš naopak, ne ?

To Matěj:
A odkud tedy jsi neomezený kolego ? :)

Hodně zajímavá dedukce, já s kamarády se třeba scházíme na střídačku u nás doma a nejsme členy žádného klubu, a řekl bych že je víc modelářů mimo kluby, než v nich.

A Matěj bude nejspíš z Mumulandu :D

Jseš vedle, jak ta jedle.
Matěj

Příspěvekod Jindřich Bek » sob 02 srp, 2025 1:34 am

Matěj píše:
Aleson píše:No to jsem zase unešen ! :? Vůz Ds-k Roco mám dlouho objednaný, na reálném snímku se mi i líbí víc "plastická" střecha a nějaké detaily, které na MTB nejsou, ale naprosto nechápu, proč je na voze, který jezdil ve velkých počtech všude po Československu ( takže má velmi univerzální využití ), obrovský nápis SEVEROZÁPADNÍ DRÁHA. :evil: Pro modeláře Moravy a Slovenska obzvlášť - FAKT paráda ! Pochybuju, že někdo zkoumá na kolejišti konkrétní číslo vozu, ale ten nápis bije do očí. Skoro na každé druhé lokomotivě a motoráku je domovské depo Karlovy Vary, Turnov, Děčín , max. ještě tak Praha, Plzeň. nebo něco z téhle západní oblasti ... Fakt mě to vytáčí ! .... zřejmě se všude prosazuje "Mistr Liberec" ..... Jako by zbytek Československa téměř neexistoval ..... :( ( Ostrava, Česká Třebová, Brno, Břeclav , Žilina, Bratislava, Vrůtky .............. )

Mě osobně to nijak neuráží, i když nejsem ze severozápadu. Kupuji co se mi líbí, nejsem takhle omezený.

Máte geografickou představu o pojmu Severozápadní dráha? Pokud jde o posuzování prodeje modelů podle počtu modelářských klubů tak tento parametr nemá v současné době výpovědní hodnotu.
Jindřich Bek

Příspěvekod Martin70 » sob 02 srp, 2025 2:53 pm

Zdravím, tak jsem si vyhledal, která depa patřily pod tu probíranou Severozápadní dráhu. Třeba pro info ostatním i když to zřejmě znáte, nebo si to taky umíte vyhledat. Takže je to takto :
https://seznam-autobusu.cz/dopravce/ces ... atni-drahy
Mé srdce a zájem patří hlavně Střední dráze ČSD (Olomoucká oblast). :D Přeji krásný modelářský zbytek víkendu. Martin
Začátečník a obdivovatel H0, nyní bez kolejiště. Hledám informace a uvidím zda se pustím do stavby.
Martin70

Příspěvekod Jelen_Sika » sob 02 srp, 2025 6:44 pm

Měl jsem na mysli ta domovská depa. Co se týká nápisu Severozápadní dráha, tak mě osobně nevadí ale asi by bylo lepší kdyby tam nebyl, právě kvůli tomu že hytláky jezdily snad po celém Československu.

vlado.s píše:Hodně zajímavá dedukce, já s kamarády se třeba scházíme na střídačku u nás doma a nejsme členy žádného klubu, a řekl bych že je víc modelářů mimo kluby, než v nich.

Je to možný, ale neorganizovaný modelář není vidět nepořádá výstavy, nevede dětský kroužek atd. Alespoň já na nikoho takového nenarazil. Jak se výrobce dozví o modelářích (potencionálních kupcích) kteří se schází na pokec v hospodě nebo doma. Tím nechci nějak kritizovat neorganizované modeláře „jen uvažuju nahlas“
Jelen_Sika

Příspěvekod Jindřich Bek » sob 02 srp, 2025 9:23 pm

Martin70 píše:Zdravím, tak jsem si vyhledal, která depa patřily pod tu probíranou Severozápadní dráhu. Třeba pro info ostatním i když to zřejmě znáte, nebo si to taky umíte vyhledat. Takže je to takto :
https://seznam-autobusu.cz/dopravce/ces ... atni-drahy
Mé srdce a zájem patří hlavně Střední dráze ČSD (Olomoucká oblast). :D Přeji krásný modelářský zbytek víkendu. Martin

Nechci kazit radost ze studia, to vám chválím. Jestli jste dobře přečetl nalezený seznam , tak jste musel zjistit, že se jedná o depa lokomotivní a nikoli depa vozová. Vagony ale pod správu lok. dep nespadaly, patřily vozovým depům VD. Ve Střední dráze byla tři Vozová depa, Brno, Přerov a Ostrava. Organizačně bylo lokomotivní hospodářství (služba 12) a hospodářství vozové(služba 15) odděleny. Z té doby pochází popis modelu. Hranice mezi Severozápadní a Střední dráhou byla tuším v Krasíkově nebo Hoštejně.
Jindřich Bek

Příspěvekod Martin70 » ned 03 srp, 2025 4:36 am

Pane Beku, děkuji Vám za informace, které jsou známy zasvěcenějším. Takže ta oblast je výrazně jiná pro lokomotivy a vozy. To jsem netušil a je to zvláštní.
Začátečník a obdivovatel H0, nyní bez kolejiště. Hledám informace a uvidím zda se pustím do stavby.
Martin70

Příspěvekod Jindra Charvat » ned 03 srp, 2025 8:10 am

Možná by stálo za pokus zadat "Severozápadní dráha v kontextu ČSD" do UI. Možná budou někteří překvapeni... :)
Jindra Charvat

Příspěvekod Jindřich Bek » pon 04 srp, 2025 7:53 pm

Martin70 píše:Pane Beku, děkuji Vám za informace, které jsou známy zasvěcenějším. Takže ta oblast je výrazně jiná pro lokomotivy a vozy. To jsem netušil a je to zvláštní.

Vy se ve svém zaměstnání také orientujete na rozdíl od zbytku nezasvěcených. Každá Správa dráhy měla své geografické hranice, lokomotivních dep bylo vždy více než dep vozových. Např. ve Střední dráze/ zjednodušeně na Moravě byla tři vozová depa, Ostrava,Brno a Přerov. Lokomotivních dep bylo více, Bohumín,Ostrava, Val.Mez. Přerov, Olomouc, Brno Malomeřice, Brno dolní, Veselí n.M., Břeclav a Jihlava. Ale diskuze je o modelech a ne o ČSD. Po mnoha reorganizacích je dnes stav úplně jiný a to co jsem popsal je dávno minulostí.
Jindřich Bek

Příspěvekod Milan.D. » úte 05 srp, 2025 1:43 pm

Jenom rychlé fotografické porovnání nového Ds-k Roco s mými dalšími vozy stejného typu. Jeden jsem postavil ze stavebnice ES Pečky a druhý koupil před lety jako hotovku, je to postaveno z leptů, patrně Kuber.
Přílohy
DSCN2654.JPG
DSCN2653.JPG
DSCN2649.JPG
Milan.D.

Příspěvekod JaroHo » úte 05 srp, 2025 3:28 pm

od ES Pečky mám taky a líbí se mě. Roco je dobrý, ne že ne.Také proto už je na cestě
DR5000, Z21app,2x myš, kolejiště ve výstavbě
JaroHo

Příspěvekod Rudolf » úte 05 srp, 2025 5:16 pm

Mě dorazily dnes. Zaujalo mě spřáhlo - má jinou pohyblivou část.

Ruda
Rudolf

PředchozíDalší

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)