T466.2 (742) Roco

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Re: T466.2 (742) Roco

Příspěvekod Dovi » sob 12 dub, 2025 11:02 am

Ale souběžně jsem "zajížděl" i 371.003, což je "velká mašina", takže předpokládám stejný motor jako v brejlovcích/bardotách a výsledky s novým kocourem srovnatelné...

Ne ne, ty elektromotorky jsou jiné.

Pro jistotu jsem to ještě zpětně dohledal a vytvořil jsem obrázek dokumentující elektromotorky
- v Roco Kocourech
- v Roco Bastardech
- v Roco Bardotkách+Brejlovcích z posledních let:

Roco_typová_čísla_elektromotorků_vybraných_H0_modelů.jpg
Roco_typová_čísla_elektromotorků_vybraných_H0_modelů.jpg (8 KiB) Zobrazeno 1643 krát

Poznámka do budoucna pro ostatní kolegy modeláře:

Asi nejspolehlivějším zdrojem informací (samozřejmě kromě vlastní přímé rekognoskace modelů) bývá průvodní firemní dokumentace na stránkách výrobce.

Na stránce http://www.roco.cc tak lze podle typového čísla zájmového modelu vyhledat stránku popisující daný model, a na samotné stránce s tímto konkrétním modelem pak bývá zpravidla i odkaz na PDF soubor obsahující detailní rozpis náhradních dílů k tomuto modelu...

Jazyková mutace Roco stránek je volitelná (po rozbalení nabídky pod šipkou) v pravém horním rohu stránky; kromě němčiny a angličtiny bývá k dispozici ještě i francouzština, italština a španělština, proto se podle aktuálně zobrazovaného jazyka mění i název příslušného odkazu na PDF soubor s náhradními díly:

- např. Spare part list (event. Replacement Parts)
- nebo Ersatzteilblatt

(příklady názvů PDF odkazů v angličtině a němčině)
- v dětství H0 a potom N
- teď už si jen občas hraju (nemodelařím) s H0, H0e, H0f, N a TTm, DC+DCC
Dovi

Příspěvekod George V. » sob 12 dub, 2025 1:43 pm

Tak samozřejmě se ty motorky mohou lišit v konkrétním provedení jako konstrukční díl - provedení setrvačníků a uložení kardanky, případně délky osičky. Ale motory jako takové mohou být vnitřní konstrukcí shodné, což je ostatně patrné i z těch obrázků (bastard, bardota). Motorek do kocoura (a čmeláka) bude asi jiný - menší.
H0/DCC - zatím sbírám co se dá... IV.-V.(i VI.) epocha,
TT - už jen zlehka sbírám, co se mi líbí....
George V.

Příspěvekod Dovi » sob 12 dub, 2025 5:06 pm

"motory jako takové mohou být vnitřní konstrukcí shodné, což je ostatně patrné i z těch obrázků (bastard, bardotka)"

Ahoj, můj pohled na věc je takový, že bez detailních znalostí vnitřních technických provedení nelze domněnku o shodnosti ani vyvrátit, ani potvrdit.

Poznamenávám jen, že z podobného nebo i shodného vzhledu pláště dvou elektromotorů (ba dokonce ani z jejich event. naprosto stejných vnějších rozměrů) není možno usuzovat na identicky shodnou vnitřní konstrukci ani na stejné elektromechanické charakteristiky.

Krom jiného se mohou lišit výrobci a/nebo dodavatelé výrobních materiálů, dále např. statory mohou mít trochu jiné rozměry, jejich permanentní magnety mohou být z jiného (jinak magnetického) materiálu, kotvy rotorů mohou být seskládány z odlišných plechů, mohou být navinuty jinými počty závitů drátů jiných průměrů, i kvalita jejich navinutí může být jiná, rovněž tak provedení komutátorů a jejich "krmení" (plíšky nebo uhlíky jiného průřezu, tvaru a materiálu) se může poměrně dramaticky lišit atd. atd. Těch možností a jejich kombinací je mnoho.

Zkrátka a dobře, jeden typ elektromotorku se může vyznačovat nízkou zmetkovitostí a stabilními parametry napříč výrobními sériemi, druhý třeba naopak dlouhodobými porodními bolestmi a kolísavou kvalitou.

----

Přidám na toto téma v dohledné době příspěvek*) do vlákna "ROCO bardotka, ceckáč, zamračená..." podložený menší osobní "statistikou" čítající celkem 12 Roco Bardotek a Brejlovců, z toho 6 ks DC a 6 ks DCCs, 3 ks s kvalitním 5pólem a 9 ks s těmi 3pólovými motorky (občas/někdy/někde problematickými).

EDIT:
Je to tento příspěvek*) z 23. dubna 2025: viewtopic.php?f=15&t=4755&start=495#p345956

__

P. S.

"Motorek do kocoura (a čmeláka) bude asi jiný - menší."

Ne ne, ve všech H0 Roco Čmelácích vždycky byly
a dosud stále jsou pětipólové polootevřené elmoty.

5pólový_polootevřený_motor_typu_136206_v_Roco_Čmelácích.jpg
5pólový_polootevřený_motor_typu_136206_v_Roco_Čmelácích.jpg (7.97 KiB) Zobrazeno 1370 krát
- v dětství H0 a potom N
Dovi

Příspěvekod Dovi » úte 03 čer, 2025 4:22 pm

George V. v úte 08 dub, 2025 píše:Stal jsem se spokojeným majitelem novinky Roco 742.007. [...] Aniž bych jej musel nějak zvlášť zajíždět, model jede krásně krokem a velice plynule se rozjíždí; taktéž mi "hlučnost" přijde velmi nízká a projevuje se až ve vyšších rychlostech. Zhruba tak do poloviny rychlostního rozsahu (vytočení ovladače) je takřka nehlučný. Model mám ozvučený, čili digitál...

K této dobré zprávě se rád připojuji s další podobnou... :-)
Třeba i jako s event. motivaci pro dosud váhající zájemce.

Taky jsem se teď stal takovýmto spokojeným majitelem letošní novinky z čeledi šelem kočkovitých. Akorát ale ne té tmavomodré 742.007-8 čD, anobrž červené T466.2129 ČSD - vyšší verze (pozdější série výroby předlohy v ČKD) se zpevňujícími prolisy kabiny a její střechy, v barevném provedení s krátkými úzkými žlutými pruhy na čelech a se žlutě orámovanou pěticípou hvězdou.

Vše ostatní je již jako u Tvého stroje - plynulá klidná tichá jízda modelu atd. a velká spokojenost majitele (stejně jako u ostatních Roco Kocourů).

--

Ještě zároveň jsem k tomu ze dvou důvodů přibral i levnější analogovou verzi Roco Kocoura (paralelně k jednomu ze svých loňských digitálních). A protože jsem si vzpomněl na tu zde diskutovanou spokojenost s tichostí modelu v malých a středních rychlostech, obětoval jsem trochu času a vzájemně porovnal svoje Roco Kocoury, aktuálně 4 digi a 2 analogové (v případě DCC modelů jsem pochopitelně vypnul jejich ozvučení).

Výsledek:

Při maximální snaze o stejné testovací podmínky konstatuji, že všichni 4 digitální Kocouři jsou subjektivně stejně hlasití, respektive stejně tiší, a se stejným charakterem svého zvukového projevu.
Rovněž mezi oběma analogovými Kocoury nejsem schopen zjistit žádný jejich vzájemný rozdíl v hlučnosti a spol.

Jediné, čeho si snad lze při (velmi) nízkých rychlostech povšimnout, je ještě o trochu menší hlučnost a hlavně jiné, příjemnější a sametovější zvukové spektrum analogových verzí Roco Kocourů oproti verzím digitálním.

To je ale logické - Roco Kocouři se řadí k oněm zástupcům digitálních modelů různých typů i různých výrobců, u kterých se více či méně slyšitelně uplatňuje takové to známé "pobzukování" dekodérů plus vrnění a povrzávání až "skřípání" jimi pulzně krmených elektromotorů.

Čím pomalejší jízda, tím snadněji je to rozpoznatelné. Při vyšších rychlostech to už pak zaniká v celkovém zvětšujícím se hluku pojezdu modelu (motorek, převody, ložiska a odvalování kol po kolejnicích).

___

Barevné srovnání všech tří "celočervených" Roco Kocourů (r. v. 2023, 2024 a 2025):
(obrázky možno zvětšit jejich rozkliknutím)

Roco_Kocouři_T466.0050_ČSD+742.162-1_čD+T466.2129_ČSD.jpg
Roco Kocouři T466.0050 ČSD + 742.162-1 čD + T466.2129 ČSD

H0_Kocouři_Roco_73x0003_+_73x0014_+_73x0062.jpg
Kocouři Roco 73x0003 + Roco 73x0014 + Roco 73x0062

Pár poznámek:

- Foceno v interiéru za denního světla osvětlujícího fotografovanou scénu velkými okny.

- Bleděmodré fleky na bílých typových štítcích krabiček jsou zrcadlící se odlesky oken místnosti (modrá obloha).

- První (úvodní) předloňský model Kocoura (konec roku 2023) a všechny následující loňské (2024) byly kompletovány v Rumunsku, avšak letošní model (2025) je již "MADE IN VN" (opět starý dobrý Vietnam).

- Tento letošní model byl, a to jako jediný z mých Kocourů, expedován preventivně s přepravní ochranou zábradlí ochozu (2 delší + 2 kratší kousky tenkých proužků černého molitanu vložené mezi zábradlí a kapotáž stroje).

___

Také i u analogového přírůstku (Roco Kocour) jsem prověřil odběry proudu a hodnoty naměřené po cca 15minutovém citlivém záběhu nového modelu zde sdílím:

4,0 V       0,10 - 0,11 A
  5,0 V       0,11 - 0,13 A
  6,0 V       0,12 - 0,14 A
  7,0 V       0,13 - 0,15 A
  8,0 V       0,14 - 0,16 A
  9,0 V       0,15 - 0,17 A
10,0 V       0,16 - 0,18 A
11,0 V       0,17 - 0,20 A
12,0 V       0,19 - 0,22 A

Žádné nepříjemné překvapení se nekonalo - absolutně žádné anomálie nebo nějaké zvýšené skokové (mžikové) proudové odběry. Vše OK.

Přesto jsem však ještě ne z nutnosti, ale spíš jen pro formu, pro zajímavost a pro srovnání zkontroloval i chování konkurenčního stroje, zrovna teď čerstvě získaného fungl nového exempláře dalšího analogového PIKO Hektora.

Přikládám jeho proudovou charakteristiku; tyto zjištěné konzistentní hodnoty (dle očekávání tradičně velmi příznivé) byly naměřeny rovněž po 15minutovém záběhu modelu:

4,0 V       0,04 - 0,05 A
  5,0 V       0,05 - 0,06 A
  6,0 V       0,05 - 0,07 A
  7,0 V       0,06 - 0,07 A
  8,0 V       0,07 - 0,08 A
  9,0 V       0,08 - 0,09 A
10,0 V       0,08 - 0,10 A
11,0 V       0,09 - 0,11 A
12,0 V       0,10 - 0,11 A
- v dětství H0 a potom N
Dovi