Přepínání přestavníků Peco

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Příspěvekod Miloš_P » úte 23 pro, 2008 8:04 pm

Martin HO píše:No lepší řešení je při stavění vlakové cesty příslušnou polohou otočného přepínače, přivádět proud do přepínače pouze přes příslušně dimenzované tlačítko.
Nastavením přepínače do příslušné polohy a následním stiskem tlačítka se přestaví příslušné výhybky vlakové cesty.
Tlačítko současně zabrání eventuelnímu přestavování vlakových cest mezipoloh přepínače, ke kterému by mohlo docházet v případě, že by přepínač byl napájen trvale.
Bez ohledu na to, že je pohon výhybky vybaven koncovým vypínáním.
A koncové vypínání by v tomto případě bylo podmínkou.

Výbornej nápad... :!: :idea:
Martin HO píše:A koncové vypínání by v tomto případě bylo podmínkou.

...měl jsi asi na mysli... nebylo podmínkou.
Miloš_P

Příspěvekod Martin HO » úte 23 pro, 2008 9:04 pm

Koncové vypínání pohonů by bylo potřeba v případě, že by přepínač byl napájen trvale.
Martin HO

Příspěvekod Jenda » úte 13 led, 2009 6:00 pm

Houmr píše:Já si myslím, že to bude speciální přepínač pro Peco, protože opravdu nemohou být trvale sepnuty, ale osobně jsem ho v ruce neměl, budeš si muset asi jeden koupit, jo a taky nějaké silnější trafo bohužel přestavníky Peco berou dost ampér. Nebo aspoň koupit ty zelené pro nižší odběr, já mám ty druhé a je docela problém s dekodéry, zatím to stále řešíme, ale už to snad oživíme. Odcházejí u dekodéru Darlingtony na výstupech. :cry:

Nezkoušel jsi budit přestavníky pomocí triaků které jsou ovladatelné stejnosměrným napětím s proudem do triaku cca 10 mA, a triak by spínal střídavý proud do představníku, tak by byly přestavníky napájené i střídavým napětím v souladu s doporučením výrobce.
Osobně uvažuji tento způsob použít a triaky dokonce naletovat přímo na přestavníky a k pultu tahat jen tenonké kablíky od ovládacích elektrod triaku a do celého zhlaví tahat je dva silné dráty pro napájení všech přestavníků od trafa s proudovým jištěním pro případ proražení triaku nebo nějaké jiné závady.
Jenda

Předchozí

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)