dotaz

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

dotaz

Příspěvekod libor69 » ned 19 říj, 2008 10:34 am

Chtěl bych se zeptat, zdali by se mohly krajiny a tunely modelovat z papíru a na to sádra,dříve to prý dělali modeláři.
libor69

Příspěvekod kubulak » pon 20 říj, 2008 11:36 am

Samozrejme, co slo driv, jde porad i dnes :) Neexistuje zadny jediny spravny material a postup na tvorbu krajiny, kazdy to dela jinak :)

Staci se tady na portale podivat na web Shimiho ktery svuj Shimiland dela z kartonu, nebo na web Houmra ktery jede na polystyrenu... inspirace je u obou vic nez dost...
HO, CSD epocha IV, DCC
kubulak

Příspěvekod Houmr » pon 20 říj, 2008 1:24 pm

"HO" - DCC - III - IV
Houmr

Příspěvekod libor69 » pon 20 říj, 2008 5:58 pm

Díval jsem se na stránky Shimiland a jsem rád že se touto technikou někdo zaobírá .Je to pro mně a pro syna věc za odzkoušení.
libor69

Re: dotaz

Příspěvekod Sandy » pon 20 říj, 2008 6:53 pm

libor69 píše:Chtěl bych se zeptat, zdali by se mohly krajiny a tunely modelovat z papíru a na to sádra,dříve to prý dělali modeláři.

Když jsem stavěl své první kolejiště (to bylo těsně po druhý světový :lol: ), tak jsem používal na krajinu útržky plátna, které jsem namáčel do řídké sádry.
Postup byl následující : po položení kolejí jsem ze zmuchlaných novin vytvořil velmi hrubý tvar krajiny, pak jsem vystřihl plátno v potřebné velikosti a položil jsem ho na zmuchlané noviny. Podle potřeby jsem pak plátno zastřihl, namočil do velmi řídké sádry a znovu položil na noviny. Tvar jsem upravil přidáním nebo ubráním novin.
Po zaschnutí základu jsem na něj pokládal křížem pruhy plátna ( např. ze starých prostěradel), máčené v řídké sádře.
Po úplném zaschnutí jsem odstranil zmuchlaný papír a po doladění řídkou sádrou následoval nátěr Latexem.
Že bych si tento postup chtěl v plném rozsahu ještě někdy zopakovat, tak to ani náhodou. :roll:
Sandy

Příspěvekod libor69 » úte 21 říj, 2008 2:13 pm

Dnes začneme s touto technikou pracovat,jsem sám zvědavý jak to půjde a hlavně jestli u ní se synem zůstaneme.
libor69

Příspěvekod Dusan » úte 21 říj, 2008 2:44 pm

Já jsem dělal vše z reklamních novin.Válela se jich v domě celá kupa,nejlepší byl Globus,pěkně saje.Z namačkaných "koulí" sem vytvořil prvotní tvar terénu,který sem překrýval pásy ze stejných novin namočených předem v naředěné disperzi.Když to zaschlo,překryl sem gázou a širším štětcem přetřel hodně rozředěnou sádrou s trochou disperze.Pak natřeno nějakou hnědou malířskou tónovačkou a zasypáno nastrouhanou hrnčířskou hlínou.Povrch je ve finále hliněný jako podklad.Asi trochu hůře do toho půjdou píchat stromky,ale tak daleko ještě nejsem :D
HO(N),DCC,ep.II.-III.
Dusan

Příspěvekod libor69 » úte 21 říj, 2008 4:05 pm

Právě to zkoušíme z kartounu dle nápadu Shimiland je trochu pracnejší ale dá se to dělat.Ale teď mne napadlo že by to šlo udělat z krabiček od léků a potom ta překýt gázou nebo páskou na sádrokarton.
libor69

Příspěvekod libor69 » úte 21 říj, 2008 6:37 pm

Právě jsem se synen dokončily kus kartonového modelování a podle mého mínění je ještě lepší spoj přelepit kouskem kancelářského papíru.Zvýší se tím pevnost modelu.
libor69

Příspěvekod libor69 » čtv 23 říj, 2008 6:11 pm

Mohu doporučit od Shimilandu jeho kartounový modelování ale trochu jsem ho vylepšil a tak že ještě spoj přelepím kancelářským papírem a přetřu lepidlem Herkules a tím zvýším jeho pevnost.
libor69

Příspěvekod jv66 » ned 09 lis, 2008 8:23 am

Můžu porovnat dvě technologie - spodek krajiny z polystyrénu a na to skořepina ze a, sádrového obvazu (dá se koupit ve zdravotnickém zásobování) b, z toaleťáku, paplaného řídkým hodně) lepidlem - Duvilax apod. Doporučuji toaleťák, protože na rozdíl od sádry je pružnější, jeho barva po namočení a uschnutí není tak řvavá, jako sádra a práce s ním je PODSTATNĚ čistější a přesnější. P.S. nejlepší je jednovrtsvý toaleťák za cca 3 Kč rulička, což je nejlacinější materiál, co znám. A navíc lze natrhaný toaleťák nechat rozustit ve vodě s trochu lepidla a získáš perfektní kašírovací hmotu pro spáry, díry apod.

Polystryrénový podklad vzniká nalepením kvantlíků PPS (duvilax, herkules) a oďobáváním buď očkem trafopáječky nebo mechanicky plátkem pilky na železo apod. První varianta smrdí a druhá dělá děsný bordel.
Podklad pro krajinu je tedy kompatkní (ne mřížka ) sice trochu pracnější, ale zato píchneš stromek kam chceš, vyřízneš nožíkem místečko pro domek čí opěrnou zídku v pohodě. Do zmačkanejch koupí papíru neukotvíš ani nevyřízneš nic. (vlastní zkušenost)
jv66

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)