Zatím nemám moc času se rozepisovat, ale z mého pohledu nebyl letošní Norimberk v ničem zásadním odlišný. Pokud vezmu obecné věci, tak určitě mě překvapila poměrně nízká účast návštěvníků. Loni bylo ve všední den našlapáno a dneska to bylo v pohodě

Z pohledu železničního modeláře nebylo nic moc nového na co se dívat. Kolejiště byla známá, buď z loňských ročníků nebo třeba z Lipska

Asi největší posun, zejména v kvantytě, zaznamenal Preiser. Vystavené měl snad všechny figurky, které vyrábí. byla k vidění i kapela Lufthansa. Dvě "modelky" (asi matka z dcerou) u jejich stánku pro změnu lyžovaly.
Osobně jsem byl hodně zvědavý na Mehano. Prohlédl jsem si "in-natura" modely řady Prestige, které již mám objednány. Na první i druhý pohled vypadají dobře. uvidíme co na kolejích?!
Většina firem měla ohlášené novinky 08 už vystavené. Vyjímkou bylo pár modelů, které nebyly vůbec a některé jen na fotkách. Jako fanoušek V.epochy, kontejnerové přepravy a jak zjišťuji několikátý příznivce švýcarských železnic se hodně těším na set CrossRailu od Fleischmanna s lokomotivou Re 436. K přepravci CrossRail se přiklonil také Trix s lokotivou řady 185.5 v černém (s 21 pin konektorem) a bílém (analog) provedení. Paráda, to prostě musím mít !!!
Z dalších expozic se mi docela líbilo "G-éčko" od fy. Pola. z kuframa na vlak čekající zástup jeptišek a opalující se černoška byly fakt zajímavý.
U carSystemu od Fallera jsem nic mimořádného také nezaznamenal. A to oproti jejich tvrzení, že do Norimberka přivezou nějakou "carovou" novinku. Ale neměl jsem možnost se ptát. Několik italů doslova znásilnili "obsluhu" tohoto stánku.
Na předváděném kolejišti Marklina jsem si všiml jedné novinky. V jednom z rohů přibyla výrobna cihel. Jinak na tomto kolejišti měli také mezi stromy schovaný maskovaný tank. Ten na mne působil velmi negativně

Spoustu novinek prezentovaly firmy kolem elektroniky a digitálních komponent. Jako poslední zmíním novinku fy.Heljan, která je známá portálovým kontejnerovým jeřábem. tentokrát dovezla digitální točnu.
Pokud někdo holduje V.epoše a stavebním strojům, tak kromě kibri byly v měřítku 1:87 k vidění kovové stavební stroje zn. Volvo od fy. Motorart ze Švédska. Zdáli se mi ještě o fousek kvalitnější než podobná serie od "CATu".
Tolik za mne obecně bleskem z letošního Norimberka.