od hank » ned 20 úno, 2011 11:04 am
Tak já to tedy zkusím. Podotýkám, že jsem ročník 1955, takže úplné začátky provozu M 131.1 taky nepamatuju. Domnívám se, že nejlepší způsob, jak dodržet historickou věrohodnost, je vybrat si konkrétní datovanou provozní fotografii z konkrétní služebny a model stavět podle ní.
Všechny vozy byly z výroby vínově červené (prý se tomu odstínu někdy říkalo taky červeň JAWA, ale to nemám spolehlivě potvrzeno) a měly pod okny béžový (ne bílý) pruh - v provozu vypadal spíš jako umazaně bílý nebo zašedlý. Výnos z roku 1976 uvádí výslovně i pro M 131.1 višňovou červeň 8300 (ČSN 67 3067, podle modelářských škál RAL 3004, Humbrol 20 gloss, Agama C54). Rám, pojezd, hnací a pomocné agregáty pod rámem a táhlové a narážecí ústrojí byly černé, střecha - podle stavu péče o nátěr - v nejrůznějších odstínech šedé, často - zejména ke konci provozu - byla zašedlá až do černa a mohla být otřískaná až do rezava. V r. 1976 byla pro střechy předepsána šeď střední (1100, RAL 7005, Humbrol 79 matt, Agama C 52), v r. 1987 byla pro střechy upřesněna barva 2179 hnědošedá (RAL 7002, Humbrol 45 matt, Agama C60), což platilo až do rozpadu ČSD v r. 1993, ale to už hurvínci byli nanejvýš v muzejním provozu nebo u "dráteníků" (M 131.2). Černá byla vždy odstínu 1999 (RAL 9105, Humbrol 58 satin, Agama C50).
Vozy z Kopřivnice (001 - 340, 1948 - 51) měly na střeše větrací kanál, plastické odlévané tabulky s označením řady a ozdobné podvěsy pod skříní, které se za provozu odstraňovaly (takže spodní hrana čelníků je níž než spodní hrana skříně). Na čelech nebyla koncová světla, která se dosazovala nad reflektory až za provozu. Vozy ze Studénky (341 - 549, 1954 - 56) měly střechu rovnou a z ní vystupovaly 4 větrače. Tabulky byly smaltované s inverzním provedením písma - červeným na bílém podkladě. Koncová návěstní světla byla montována už ve výrobě. Podvěsy nebyly, hrany skříně a čelníků jsou po celém obvodu rovné.
Žluté písmo se zavedlo v roce 1950, 3. třída byla zrušena v r. 1956.
Státní znak ("lvíčka") dostaly z výroby všechny vozy. Odebírat se začaly až začátkem 60. let, kdy je nahradily nápisy ČSD. (Kdybys potřeboval, mohu vyhrabat příslušné výkresy.) Bohužel přesně nevím, zda to bylo po politicko-propagandistickém vyhlášení ČSSR v r. 1960 nebo až po změně organizace ČSD - vytvoření 4 správ drah - v r. 1963. Na přelomu 50. a 60. let se mohly objevit i vozy s nápisem ČSD nad logem Tatra - logo bylo na obou bočnicích při bočním pohledu vlevo - které ještě měly i lvíčka.
Stejně tak přesně nevím a nikde jsem nedohledal, odkdy přesně byla předepsána velká hvězda, která plnila i návěstní úlohu - do r. 1960 byly v návěstních předpisech návěsti pro posun vpřed a vzad (ano, až tak pozdě se zavedly návěsti vzdálit a přiblížit, i když, pravda, za protektorátu se podle německých vzorů dočasně také používaly - ale to už jsem OT) a hvězda označovala přední stranu vozu. Zásadně se umísťovala na stranu hnací nápravy. (U starších motorových vozů ČSD bylo P a Z na horních čelních svítilnách a/nebo na čelech. Mám fotku čela vozu M 131.152 z výroby - vyroben v prosinci 1948 - kde má P na čele pod oknem na straně strojvedoucího i průsvitku na střešní svítilně, lze tedy dovodit, že úplně první kopřivnické vozy hvězdy neměly. Studénské je naopak už určitě všechny měly.) Velké hvězdy byly nahrazovány malými od konce 60. let, přičemž na některých vozech byly po srpnu 1968 zatřeny červenou barvou, ale nejpozději od r. 1971 se znovu důsledně malovaly a už jen malé.
Do stejného období (první polovina 70. let) spadá i zatření mírně plastické poprsnice červenou barvou.
Na základě těchto údajů si např. můžeš sám odvodit, které muzejní vozy nejsou popsány správně.
Čerpal jsem - kromě vlastní dědkovské a tudíž nespolehlivé paměti - především z publikace autorů Reiser, Svoboda, Caska, Čížek: Motorové vozy M 131.1, vydala Lokálka Group Rokycany v r. 1995, a z článku Tomáše Rezka Motorový vůz M 131.1, který vyšel v časopise Modelář, č. 3/1988, str. 27-28 a 4/1988, str. 26-27.
zdraví
hank
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.