Točna

Skutečná železnice, odkazy na fotografie, zajimavá místa, setkání apod.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., radekkrupka

Re: Točna

Příspěvekod TTmili » úte 14 led, 2025 4:25 pm

Pokud se dá předpokládat, že některé 14,5m točny mohly místy přežít alespoň 2.sv.v. tak mám víc jak z poloviny vyhráno. Vzhledově si musely být všechny točny dost podobné (11, 12, 14,5 a 16,2 možná i 18 metrů), neboť všechny byly zřejmě vahadlové s ručním pohonem.
Jinak výkresy k 11m točně rád uvítám, dají určitou představu co všechno na mostu modelovat. Úprava délky už nebude až tak náročná.
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
TTmili

Příspěvekod tomkanka » úte 14 led, 2025 5:32 pm

TTmili píše: ... Jinak výkresy k 11m točně rád uvítám, ...

Pošli mi email
tomkanka

Příspěvekod TTmili » úte 14 led, 2025 6:16 pm

Zlámalík píše:Marian:
Rotační kabelová spojka třeba zde čtyřpólová.
.....

Ještě bych měl "blbý" dotaz k rotační kabelové spojce, byť už se to netýká úplně podkladů, jako spíš stavby jako takové. Nestačil by úplně obyčejný dvoupólový jack 3,5mm? Otáčí se vpohodě, pokud se vybere vhodný protikus ani nebude docházet k nějakému velkému poškrábání, a hlavně se zachovává možnost vyjmutí mostu.
TT
DIGITÁL
TTmili

Příspěvekod rawen » úte 14 led, 2025 6:56 pm

TTmili píše:
.....

Ještě bych měl "blbý" dotaz k rotační kabelové spojce, byť už se to netýká úplně podkladů, jako spíš stavby jako takové. Nestačil by úplně obyčejný dvoupólový jack 3,5mm? Otáčí se vpohodě, pokud se vybere vhodný protikus ani nebude docházet k nějakému velkému poškrábání, a hlavně se zachovává možnost vyjmutí mostu.

Osobně jsem použil tu rotační spojku (6i pólovou, do foroty).
Proti Jacku mluví, že: 1.) není mechanicky určen pro otáčivý pohyb, přinejmenším musíš dobastlit, aby se točil spoj a nenamáhaly vodiče. 2.) není určen k přenosu a spojování nebo rozpojování vyšších proudů v zátěži - porovnej, co teče 3,5kou do sluchátek a co by teklo do nazvučené mašiny.
Jinak je to samozřejmě jedna z možností a po ošetření uvedených připomínek to musí fungovat :)

Radek
rawen

Příspěvekod hank » úte 14 led, 2025 7:30 pm

TTmili píše:Pokud se dá předpokládat, že některé 14,5m točny mohly místy přežít alespoň 2.sv.v. tak mám víc jak z poloviny vyhráno.

V Dolní Lipce existuje dodnes. Je to vahadlová točna.
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod Zlámalík » stř 15 led, 2025 8:23 am

TTmili píše:Nestačil by úplně obyčejný dvoupólový jack 3,5mm?

Myslím, že jack nebude úplně souosý, resp. ty kontaktní pružinky tlačí každá jedním směrem a málokterá zásuvka je tak robustní, aby jack udržela v ose. Na samotném jacku to budou setinky, desetinky, na konci mostu točny už milimetr dva. Jo, ale dal bych most na ložisko, které udrží točnu rovně (ale půjde vyjmout), pod něj do osy jack. Zásuvku na nějaký držák v panelu, ale tak, aby nebyla nosným prvkem točny a v případě drobné nesouososti se mohla trochu přizpůsobit (chytit zboku, na ohnutý pásek plechu či co). Jen nápad.

Edit: oprava citace.
Naposledy upravil Zlámalík dne stř 15 led, 2025 10:41 am, celkově upraveno 2
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod Zdenek Valter » stř 15 led, 2025 9:11 am

Zlámalík píše:
rawen píše:Nestačil by úplně obyčejný dvoupólový jack 3,5mm?

Myslím, že jack nebude úplně souosý, resp. ty kontaktní pružinky tlačí každá jedním směrem a málokterá zásuvka je tak robustní, aby jack udržela v ose. Na samotném jacku to budou setinky, desetinky, na konci mostu točny už milimetr dva. Jo, ale dal bych most na ložisko, které udrží točnu rovně (ale půjde vyjmout), pod něj do osy jack. Zásuvku na nějaký držák v panelu, ale tak, aby nebyla nosným prvkem točny a v případě drobné nesouososti se mohla trochu přizpůsobit (chytit zboku, na ohnutý pásek plechu či co). Jen nápad.

Pozor cituješ Radka (rawen) ale dotaz položil TTmili. ;-)
Zdenek Valter

Příspěvekod Zlámalík » stř 15 led, 2025 10:40 am

Ááááá, chyba, opraveno. Dík.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod TTmili » čtv 16 led, 2025 5:13 pm

Zlámalík píše:
TTmili píše:Nestačil by úplně obyčejný dvoupólový jack 3,5mm?

Edit: oprava citace.

Jasné, tak nějak jsem s tím počítal, ložisko ponese veškeré síly, jack bude jen přenášet proud. Vzhledek k "ruční" točně, neosazené návěstidly a podobně bude bohatě dostačovat i mono jack. Pokud bych chtěl osvětlení točny (nevím jestli se vůbec u menších a ručních točen instalovalo), tak bych stereo jack taky postačil. Myslím že kolem proud 0,5A pro tenhle konektor nemůže být nějak destruktivní, kontaktní plochy v těhle konektorech nejsou až tak malé. A nebo do doby realizace ještě plány přehodnotím.
Ještě mě napadlo, viděl jsem pár točen s vrátkem s převodem pro pohon, ale předpokládám, že jde spíš o rekonstrukce nebo točny zbudované němci během války a že na území rakouska-uherska bylo běžnější otáčení břevny.
TT
DIGITÁL
TTmili

Příspěvekod hank » čtv 16 led, 2025 5:30 pm

Klikami se točí v Tanvaldě, točna s břevnem bývala v Čerčanech. Pokud jde o Dolní Lipku, tak nevím; web sdružení Moravská pohraniční dráha, kde byla spousta podkladů včetně těch k točně, je už nějakou dobu nedostupný a spolek Výtopna Dolní Lipka komunikuje se světem - jak jinak - přes fejsbůk. :x :evil:
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod TTmili » čtv 16 led, 2025 6:10 pm

Právě na točnu v Tanvaldě jsem hanku narážel, a tuším že jsem kliky viděl ještě někde. Jinak mě známé ruční točny točny jsou/byly s břevny, konkréntě tu Čerčanskou znám osobně velice z blízka, několikrát jsem si tam 810 otáčel, takže mohu potvrdit, že točna má stále pouze břevna 8) .
TT
DIGITÁL
TTmili

Příspěvekod Vysočina » čtv 16 led, 2025 8:47 pm

Kliku má i naše na Vysočině - - 758029 HCV :mrgreen: :mrgreen:
(.) P R U D Í Č
Vysočina

Příspěvekod BohousP » pát 17 led, 2025 8:24 am

Já jsem použil
€16.66 | Through-hole electric slip ring Conductive ring brush Hollow shaft with hole Dia.7mm 220v 2A 2/4/6 channels SRT007-22-04U
https://a.aliexpress.com/_EyeNMJA
Je sice dražší, výhodou je otvor pro osu, která pak může nést zátěž.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
BohousP

Příspěvekod TTmili » pát 17 led, 2025 9:27 am

Vysočina píše:Kliku má i naše na Vysočině - - 758029 HCV :mrgreen: :mrgreen:

Má, tam si ji pamatuji zcela jistě, ale už se jedná o 22m kloubovou točnu primárně poháněnou elektricky. Šlo mi především o ruční točny menších poloměrů které se později už nerozšiřovaly na větší poloměr.
TT
DIGITÁL
TTmili

Příspěvekod fulda » pát 17 led, 2025 2:22 pm

TTmili píše:Jasné, tak nějak jsem s tím počítal,....

Komentoval jsem ve SPRÁVNÉM VLÁKNĚ.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
fulda

PředchozíDalší

Zpět na Podklady ke stavbě