fotky T478.3 T478.4 ČSD

Skutečná železnice, odkazy na fotografie, zajimavá místa, setkání apod.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., radekkrupka

Re: fotky T478.3 T478.4 ČSD

Příspěvekod Tomáš » čtv 15 lis, 2012 12:00 pm

_lt_ píše:
Re: POKRAČ. - Brejlovci od MTB v TT - jen konkrétní připomín

Příspěvekod Tomáš » stř 14 lis, 2012 4:41 pm
Vidím to úplně jasně :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: čísla RAL

3223
STŘECHA 6033 , BOK SKŘÍNĚ 6034 , BLESK 1023 , SPODNÍ RÁM 6033

3022
STŘECHA 6009 , BOK SKŘÍNĚ 1018 , SPODNÍ RÁM 7032 , RÁMEČEK HVĚZDY 6009

3276
STŘECHA 8011 , BOK SKŘÍNĚ 8001 , BLESK 1023 , SPODNÍ RÁM 8011 , LEMOVÁNÍ 9010

3143
STŘECHA 6009 , BOK SKŘÍNĚ 7035 , BLESK 1018 , SPODNÍ RÁM 7022 , OZDOBA 6009

4023
STŘECHA 6009 , BOK SKŘÍNĚ 9010 , BLESK 1023 , SPODNÍ RÁM 6009

Nějaké dotazy ?

No teda, kde se tyhle nápady berou.... takhle by to opravdu nešlo. Tak například rámeček hvězdy, celý vršek skříně 3.022 a vršek skříně 4.023 je vagónová zelená. Jak může někoho napadnout dávat na střechu šedou, stejně tak na 3.143, ta má barvu střechy shodnou s barvou bočnice. To samý 3.276 i 3.223. To co je na boku je i na střeše, tím bych začal.
Každopádně radím nehádat barvu z fotky za deště a zatažena navíc, desítky let staré. Tohle by dopadlo ještě hůř než zelený hektor od tiliga.
Jak nato? zajít do depa v Brně a hledat pamětníka, jinak se výsledku dobrat nedá.
Když se podíváte do sekce TT v tématu "Nový Hektor (výrobce Modellbahnmanufaktur Sebnitz) - náz", tak na předposlední stránce toto uvádí TTmili s T478.4023. Podle fotek, navíc přeskenovaných, to opravdu nepůjde.

Jak jsem psal,je to nástřel od boku :!:
barva 6009 však ale není šedá ,nýbrž jedlová zelená :D šedá by mě fakt nenapadla
http://www.urbania.cz/html/servis/vzornik-barev-ral/
S těmi pamětníky to není špatný nápad, ovšem pokud ještě budou vědět
"TT" - NYNÍ UŽ DCC - IV 1985-1995 (pád ČSD)
Tomáš

Příspěvekod _lt_ » čtv 15 lis, 2012 12:42 pm

No vidíš, to mě nenapadlo. Automaticky jsem to bral za šedou, když jsem viděl to číslo u 4.023 pro šedý rám. Každopádně ani na jedné verzi není jiná barva na střeše a na boku. Vždy jde o jednu barvu. Jak jsem pochopil, tak TTmili bude mít určitě minimálně tu 4.023 zmáknutou. Snad se ozve :)
_lt_

Příspěvekod T 478 3022 » čtv 15 lis, 2012 5:55 pm

_lt_ píše:
Re: POKRAČ. - Brejlovci od MTB v TT - jen konkrétní připomín

Příspěvekod Tomáš » stř 14 lis, 2012 4:41 pm
Vidím to úplně jasně :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: čísla RAL

3223
STŘECHA 6033 , BOK SKŘÍNĚ 6034 , BLESK 1023 , SPODNÍ RÁM 6033

3022
STŘECHA 6009 , BOK SKŘÍNĚ 1018 , SPODNÍ RÁM 7032 , RÁMEČEK HVĚZDY 6009

3276
STŘECHA 8011 , BOK SKŘÍNĚ 8001 , BLESK 1023 , SPODNÍ RÁM 8011 , LEMOVÁNÍ 9010

3143
STŘECHA 6009 , BOK SKŘÍNĚ 7035 , BLESK 1018 , SPODNÍ RÁM 7022 , OZDOBA 6009

4023
STŘECHA 6009 , BOK SKŘÍNĚ 9010 , BLESK 1023 , SPODNÍ RÁM 6009

Nějaké dotazy ?

No teda, kde se tyhle nápady berou.... takhle by to opravdu nešlo. Tak například rámeček hvězdy, celý vršek skříně 3.022 a vršek skříně 4.023 je vagónová zelená. Jak může někoho napadnout dávat na střechu šedou, stejně tak na 3.143, ta má barvu střechy shodnou s barvou bočnice. To samý 3.276 i 3.223. To co je na boku je i na střeše, tím bych začal.
Každopádně radím nehádat barvu z fotky za deště a zatažena navíc, desítky let staré. Tohle by dopadlo ještě hůř než zelený hektor od tiliga.
Jak nato? zajít do depa v Brně a hledat pamětníka, jinak se výsledku dobrat nedá.
Když se podíváte do sekce TT v tématu "Nový Hektor (výrobce Modellbahnmanufaktur Sebnitz) - náz", tak na předposlední stránce toto uvádí TTmili s T478.4023. Podle fotek, navíc přeskenovaných, to opravdu nepůjde.

No do toho depa v Brně na dolním,není problém zajít dokonce i na vrátnici nebude žádný problém,jelikož je to tam dávno zrušené.Sídlí tam LOKOMONT BRNO a provádí tam opravy a rekonstrukce loko.pro soukromé subjekty.Chodim tam občas fotit.Když má člověk štěsti,tak tam narazí i na něco,co už normálně neuvidí.Možná tam ale pracuje někdo kdo tam už dělal,ješte když to bylo depo ČSD.Ale já osobně pochybuji,že si bude pamatovat jakou barvou tam střikali před nějakými 30-lety.
Souhlasím s tebou,že co je na střeše je i na bočnici.Hádat z fotek je samozřejmě nesmysl,ale když jsem četl to vagonová zelená,tak mě něco napadlo,ale patrně to bude blbost.Když si uvědomíme,jaká to byla doba a že tenkrát nebyl takový výběr-barev a čehokoliv ostatního-tak tam dali prostě to co měli na skladě a co se používalo na dráze podle ČSN na nátěry a hotovo.
Dám příklad:
4023 zelená vagonová je jasná.
3223 tmavá modrá-modř návěstní-ČSN 4550-agamaC 66
světlá modrá-modř světlá-ČSN 4400-agama C65
NETVRDÍM,ŽE JE TO PRAVDA,DÁVÁM TO JAKO PŘÍKLAD.
Mám před sebou seznam barev agama pro ČSD a je zde například Agama C61-hnědá čokoládová ČSN 2430-doplnky k základním nátěrum vagonu a lokomotiv.Nemuže to být jedna z těch hnědých na 3143????A nebo si prostě ty světlé odstíny barev prostě naředili z těch tmavých :mrgreen:
T 478 3022

Příspěvekod Tomáš » čtv 15 lis, 2012 7:12 pm

Určitě vidím jako jedinou možnost najít někoho kdo by si vzpomněl. Vše ostatní je střelba do tmy. Pochopitelně to musí být někdo kdo tam v těch 70.letech pracoval. Já jsem se už snažil něco zjistit, ale moji kamarádi stejně jako já jsou rok výroby až 80.léta. Třeba by stálo za to dát si inzerát. Hledáme pamětníka lakovny z Depa - Brno Dolní ..teď mě napadá, že i tu je spousta lidí od fochu. Třeba MirekTT tam dělal.
Tomáš

Příspěvekod MirekTT » čtv 15 lis, 2012 9:05 pm

Tomáš píše: pamětníka lakovny z Depa - Brno Dolní ..teď mě napadá...... MirekTT tam dělal.

Hehe, ty brďo. Lakovna. Kdybyste to viděli, chichi.
Prostě se zašlo do skladu pro barel červené industrolky, kterou tam zrovna měli. Stejně měli jen tu jednu středně červenou (přirozeně, že číslo neznám, ale mám ji dodneška nastříkanou na starém kole) a pak to borec nabral šufanem do kýblu, naředil ředilem a nalíval druhýmu borcovi do pistole. Ten v motoráně (to je ta hala hned za těma mašinama na té fotce, cos mi poslal Tomáši) chodil kolem brejlovce po štaflích a stříkal tu mašinu.
Před tím to údajně bylo někde na nějaké čistící lince pro mytí osobních vagonů, kde se to stříkalo buď jen wapkou, nebo roztokem louhu, ale to už bych kecal. No a my co jsme tam byli mlaďoši, tak jsme mašinu oškrábali špachtlí, kde se to loupalo, trochu celé ojeli šmirglem, někdo to ještě dotmelil, kde bylo nutno, pak jsme to den olepovali papírem a páskou a pak se to stříklo. Jo a před stříkáním se to poutíralo hadrou namočenou v kýblu s technickým benzínem. Tehdy se to tak nebralo, jen nědo hlídal, aby se tam někdo zbytečně nemotal se zapálenou cigaretou.
Až to bylo hotové, tak kolem toho chodil písmomalíř s plechovkou bílé a štětcem a retušoval či obnovoval nápisy.
Toť lakovna na Dolním v roce 1988/89 :lol:
Upozornění! Toto je diskuzní fórum, a ne vševědopedie absolutních pravd!
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod Myšpulín » čtv 15 lis, 2012 9:24 pm

MirekTT píše:... Prostě se zašlo do skladu pro barel červené industrolky, kterou tam zrovna měli. Stejně měli jen tu jednu středně červenou ...

Tak Tome, teď abys scháněl skladníka, co že za odstíny měl ve skladu. :lol:
H0, III až IV, ČSD, nemodelář
Myšpulín

Příspěvekod MirekTT » čtv 15 lis, 2012 9:34 pm

Myšpulín píše:... ...scháněl skladníka :lol:

To mu pude dost blbě, páč za mně ve skladu dělaly jen ženský :D

A teď doopravdy: opravdu jsou na modelech továrních výrobků zcela autentické odstíny? Třeba letadýlkáři se dost perou o to, jak moc odstín zesvětlit vůči měřítku.
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod Patrik Novák » čtv 15 lis, 2012 9:46 pm

k těm odstínům , byly dle ČSN , prostě těch pár základních odstínů barev , a jak jsem již psal , odstíny se měnily podle toho jak se jim to podařilo namíchat , někde ve starším (více než 2-3roky) žel mag , byl konkrétní příklad barvy červenohnědé (na vagony) kdy tato barva měla odstín od červené až po hnědou , ale stále to byla jedna a ta samá barva s konkrétním číslem ,
Patrik Novák

Příspěvekod Tomáš » pát 16 lis, 2012 6:11 am

Dobře,tak jsme se shodli,že sehnat pamětníky bude problém.Barvy se tedy používaly "co depo dalo".
Můžeme to teda nějak sladit? Dokáže tedy někdo líp ,jak já, přiřadit čísla RAL k jednotlivým lokomotivám z obrázku?
Tomáš

Příspěvekod Jeff Hopper » pát 16 lis, 2012 6:39 am

No a je tu neřešitelný problém - buď se spolehnout na barvy dle ČSN a fotografie a risknout to - nebo se na to vyprdnout a výslednou práci jiných - viz. Hektor Tillig řádně zkritizovat.

Jinak další zajímavou bleskovku 753279-9 s podkladem alá prototyp 714 jsem objevil v knize - motrové lokomotivy řady 478.3 - vydavatel galerie světa železnice - strana 115.
Jeff Hopper

Příspěvekod Tomáš » pát 16 lis, 2012 7:34 am

Jeff Hopper píše:No a je tu neřešitelný problém - buď se spolehnout na barvy dle ČSN a fotografie a risknout to - nebo se na to vyprdnout a výslednou práci jiných - viz. Hektor Tillig řádně zkritizovat.

Tak tohle není můj styl,na to jsou tu jiní :D Pokud se v dohledné době neobjeví žádná odpověď typu použij to.to to.
tak to přiřadím dle uvážení a názorů ostatních
Tomáš

Příspěvekod Jeff Hopper » pát 16 lis, 2012 8:14 am

Tome určitě to není mířeno proti tobě - obdobný problém s odstínem barvy totiž řeším u svého veterána - Jeep Willys - barva je jasně daná - olivová zelená - její aplikace je již úplně něco jiného - přijedu na sraz kde mají být všechna auta jednobarevná a ejhle je tu 10 různých odstínů s tím, že každý tvrdí, že ten jeho je origo a když už se sejde několik sejně barevných aut tak je to většinou tím, že jsou stříkána najednou - ono totiž stačí barvu jinak rozředit a odstín je úplně jinde a to neřeším mat a lesk - další roli hraje délka od nánosu a její opečování.

U těch mašin to bude úplně stejné - proto vzít tu nejostřejší a nejkvalitnější fotku(schovat ji pro případné kritiky) odvodit barvy dle tehdy platného vzorníku a nebát se riskovat - pokus omyl - plastová destička moc nestojí popř. to dohodnout z výrobcem a pokusně to nechat stříknout na nějaký zmetkyboudy a až budeš spokojený tak to poslat do světa - a pak tady tiše trpět.
Držím palce. 8)
Jeff Hopper

Příspěvekod Pavel Čáp » pát 16 lis, 2012 8:37 am

Chlapci, nemůžete mašiny z osmdesátých let posuzovat dnešními měřítky a tehdejší lak poměřovat s kvalitou soudobých nátěrových hmot. Jednak už to tady padlo, pod stejným číslem odstínu se ve skutečnosti vyskytovaly barvy s odstíny velmi různorodými, prostě jak se to namíchalo a hlavně ty nátěry měnily odstín s časem, jak lak stárl. Jen když si vzpomenu, jak různorodé byly odstíny červené na motorových lokomotivách. Když měl člověk konkrétní stroje trochu v paměti, tak jen podle odstínu je mohl identifikovat zdáli. Prostě, červeň višňová byla ve skutečnosti pestrou paletou jdoucí od téměř oranžové po sytě rudou až karmín. A když byla mašina leťačka, nenalítala rychle kilometry, takže měla lak starý a neudržovaný, byla černá jak briketa.
Pavel Čáp

Příspěvekod MirekTT » pát 16 lis, 2012 8:55 am

Jo a tuningově založení fírové si z nádrže napustili kýbl nafty a namočeným hadrem leštili lokomotivu ze žebříku. Tím bylo například docíleno poměrně ostrého přechodu mezi špinavou střechou a lesklými bočnicemi, které díky naftě časem získávali patinu jakoby po přírodní sieně. Hodně patrné to bývalo na šedém rámu. Normálně to člověk nevnímal, ale najít tam dvě mašiny s identickým odstínem by bylo hodně pracné. Taky záleželo, jak rychle se do čerstvě nalakovaného stroje opřelo slunce. Nějaký UV filtr se v barvách tehdy nenosil a tak si každý lak na slunci zrál dle svého uvážení.
Těžké to mají výrobci modelů vozidel. Buďto mají přesný odstín z výroby, který byl přesný i v reálu, nebo hold udělají nějaký zlatý střed, který přesáhne nejvyšší procento kritiků na pozitivní hodnocení.
www.ModulyBrno.cz
MirekTT

Příspěvekod vvitty » pát 16 lis, 2012 9:12 am

Jeff Hopper píše:Tome určitě to není mířeno proti tobě - obdobný problém s odstínem barvy totiž řeším u svého veterána - Jeep Willys - barva je jasně daná - olivová zelená - její aplikace je již úplně něco jiného - přijedu na sraz kde mají být všechna auta jednobarevná a ejhle je tu 10 různých odstínů s tím, že každý tvrdí, že ten jeho je origo a když už se sejde několik sejně barevných aut tak je to většinou tím, že jsou stříkána najednou - ono totiž stačí barvu jinak rozředit a odstín je úplně jinde a to neřeším mat a lesk - další roli hraje délka od nánosu a její opečování.

Coz treba u nemecke tezke techniky je jeste vyrazne vylepseno tim, ze se na frontu dodavala v zakladu a nater se dokoncoval az v polni dilne z toho, co bylo v zasobach :lol:

A ted vazne - vzdy je potreba brat ohled na to, ze masina nekde jezdila, stala na slunci, takze barvy starnuly. Staci vzit za priklad 10 let stare auto - u nej se da nechat presne namichat puvodni barva pro nastrik, jenze po aplikaci zjistite, ze odstin uz nesedi, protoze ta na aute vybledla... a to se kvalita i presnost michani dost posunuly od let 80..
Stavebnice, díly, nářadí pro modeláře, - [url]https://www.pojezdy.eu/eshop[/url]
vvitty

PředchozíDalší

Zpět na Podklady ke stavbě