JanoHOe byl rychlejší, i když nemusí mít pravdu zcela.
Není mi známo, že by v rakouském Slezsku byla jiná situace než v jiných zemích Koruny české, pokud jde o schvalování drážních normálií. Vposledku stejně všechno muselo jít přes vídeňské ministerstvo železnic, kde to zařadili do sbírky schválených normálií a následně to mohl použít kdekoli kdokoli pro svoji stavbu. Na spoustě tratí ve Slezsku najdeš typizované budovy podle normáli použitých i jinde, viz slezské úseky KFNB a MSCB, javornická lokálka, osoblažka nebo slezská část ramzovské dráhy budované OeLEG. Na druhé straně by vlastník MDOK určitě nebyl v Předlitavsku jediný, kdo obvyklé sbírky normálií zavedených společností ignoroval a nechal si všechno schválit ad hoc. Viz třeba FOD, úštěcká lokálka nebo trať Liberec - Žitava vlastněná 100% saskou společností. (Hlučínsko do tohoto výčtu nepatří, to bylo připojeno k ČSR až v r. 1920.)
Můžeš sice zkusit Slezský zemský archiv v Opavě nebo i místně příslušné archívy na Ostravsku (nevím, jak teď je státní a regionální archivnictví přesně organizováno a pod co dnes spadají bývalé okresní a městské archívy...), něco podkladů ke schvalování projektů ve stavebním řízení by tam mohlo být, ale bez záruky. Jediná jistota je Vídeň a pokud je mi známo, rakouské drážní archívy jsou veřejnosti z ČR stále nepřístupné.
Otázce moc nerozumím.Štít vypadá takto.Karvinná - Pivovar.
No přece hlavní na první pohled patrný rozdíl mezi budovami LVII/H a 15/H bylo právě okno v té štítové stěně. Jinak měly obě podélné křídlo na 4 okna. Ale je zřejmé, že to skutečně není ani jedna z nich.
Pro mě je velké zklamání,že neobsahuje aspoň základní stavební výkresy...
Nápodobně, a dtto platí i pro publikaci o jabloneckých tramvajích, kde sice pár informací je, ale pro modeláře jsou taktéž nepoužitelné.
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.