Čekací koleje Brno-Maloměřice

Skutečná železnice, odkazy na fotografie, zajimavá místa, setkání apod.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., radekkrupka

Čekací koleje Brno-Maloměřice

Příspěvekod hank » ned 01 bře, 2026 8:00 pm

Tohle
majlont.jpg

mě zaujalo jako možný námět minikolejiště. Snímek byl zveřejněn v K-reportu s popisem "Rok 1957 a čekací koleje v Maloměřicích". Koleje jsou krátké a smysl mi nedává ani umístění kanálu a gránu uprostřed koleje; nabízí se otázka, k čekání čeho a na co měly tyto koleje sloužit.
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Re: Čekací koleje Brno-Maloměřice

Příspěvekod jipol57 » ned 01 bře, 2026 8:42 pm

Díky za upozornění na takovou fotku.
Poskytnu současnou (asi 2 roky starou) fotku, když jsem si to náhodně vyfotil. Myslím že, jak na té dobové, tak to beze změny bylo když býval jižní výjezd do stanice z pod mostu. Výjezd byl do středu stanice. Šturc je u ulice Svatoplukova. Dnes už se tudy nejezdí.
Na letecké mapě, nejlépe r. 2010-12, je vidět ten výjezd do stanice, je to jen tmavý pruh stínu.
https://mapy.com/cs/letecka?l=0&x=16.64 ... 11863&z=19
Ty koleje jsou stejné, stejný kanál určitě taky, jen to zhlaví na severní části už je zrušeno. Jsou tam jen šturcy těch dvou kolejí. Koleje by delší být nemohly, protože na severu je zhlaví u opěrné zdi, a na jihu taky.
Zhruba v místě vagonu pro výhybkáře, je dnes staniční budova JIH.

Moje fotka, ale z toho mostu, pod kterým jde kolej do stanice. V té spleti větví, je tam ta výhybka na levou kolej.
IMG_20230209_132158a.jpg

No a čekání - pro vjezd do stanice. Dnes se čeká u vrchního. V blízkosti točny. Než stanice přijme, a jsou tam taky seřaďovačky, před stanicí, ale pořád s bílou.
jipol57

Příspěvekod hank » ned 01 bře, 2026 10:27 pm

Majitel té fotky mezitím na K-reportu napsal: Na fotce je zezadu napsáno, že jde o čekací koleje pro lokomotivy. Tak teď už mi to dává smysl.
hank

Příspěvekod hank » pon 02 bře, 2026 6:20 am

jipol57: Ta budova na letecké fotce je na místě té vozové skříně z r. 1957? Které to je dnešní maloměřické stanoviště řízení provozu? (Služební pomůcky jich udávají asi 6.)

majlont2.jpg
hank

Příspěvekod jipol57 » pon 02 bře, 2026 8:57 am

Ano. Je to Staniční budova Brno Maloměřice jih. Jsou tam nějaké kanceláře, ale hlavně výpravčí s kukaní na opačnou stranu, teda do kolejiště stanice. Taky tam jsou šatny posunovačů a já nevím co všechno. Tvarem je stejná jako na opačném konci stanice, Maloměřice sever. Se stejným účelem.
Nejspíš je přesně v místě toho vagonu. Je postavená ve stráni. Z místa těch čekacích kolejí je vchod, a z opačné strany je vchod o poschodí výš.
Ty koleje jsou níž, než úroveň stanice.
Taky, když se tam ještě jezdívalo, tak se říkalo do díry, nebo přes díru. Taková zarostlá džungle. Vedle šturcu bývala branka na ulici. Tama se chodívalo taky do depa. Dneska je zatarasená.
Ty koleje, pokud si pamatuju, byly prázdné. Čeklalo se, jako dneska u vrchního v depu. Možná to tak plánovali, nebo v začátku to tak i bylo. Je to z doby kdy se depo teprve stavělo.
Zrušený výjezd je možná už 20 let, a bývají tam odstavené vagony, někdy mně připadaly jako obytné. Nevím pro koho. V té době taky zrušili to zhlaví, asi aby koleje prodloužili.
jipol57

Příspěvekod jipol57 » pon 02 bře, 2026 9:12 am

A úsměvné, k té brance a zděnému plotu do ulice.
V nějaké detektivce, natáčené v Brně, využili toho zděného plotu, a natáčeli tam, jak nějací zloději, se dobývali někam. A plot přelézali.
Dělali jsme si s klukama srandu, že proč přelézají plot, když vedle je pořád otevřená branka. Ta v záběru samozřejmě nebyla.
Už nevím, co to bylo za detektivku.
https://mapy.com/cs/turisticka?pid=1050 ... z=17&ovl=8
jipol57

Příspěvekod jipol57 » pon 02 bře, 2026 2:52 pm

hank píše:jipol57: Ta budova na letecké fotce je na místě té vozové skříně z r. 1957? Které to je dnešní maloměřické stanoviště řízení provozu? (Služební pomůcky jich udávají asi 6.)

Zapátral jsem v paměti, že jsem kdysi budovu fotil a chtěl jsem ji udělat Šemorovi do MSTS. Nedošlo k tomu, ale fotky jsem našel.
Je z roku 2007. A označení není JIH, ale ST.1. Ale neřekne se ji jinak, než jih.
Ty čekací koleje jsou za ní, ale níž. O poschodí níž. A to zábradlí v popředí, je z toho výjezdu, jak kolej stoupá z podmostu.
MalJih.jpg
jipol57

Příspěvekod hank » pon 02 bře, 2026 7:33 pm

jipol57: Děkuji. Já už jsem to mezitím dohledal taky. Ve služebních pomůckách jsou stanoviště řízení provozu v Maloměřicích označená v pořadí od jihu k severu jako St. 1 - St. 6, přičemž dopravní kancelář je St. 3 a St. 6 - bývalá odb.s hradlem Hády - je neobsazené a řízené dálkově z DK.

Takhle vypadají bývalé čekací koleje v Maloměřicích dnes. Z obou vedlejších kolejí jsou šturcy, kanál na průjezdné koleji zůstal zachován. Za zády fotografa je úvrať, kudy se přes výhybku 501 a kusou kolej 563k dá jet z/do depa do/ze stanice přes jižní ("židenické") zhlaví po koleji 90. Průjezdná kolej se nicméně pro tento účel zřejmě příliš často nepoužívá, na leteckém snímku na mapy.com je zarovnaná odstavenými vozy.

Zdroj snímku: https://www.brnak.net/index.php?cely=1& ... aktivni=31. Stránky brnak.net stojí za prozkoumání celé, autor si dal s popisem historie uzlu Brno hromadu záslužné práce, za což se mu patří pěkně poděkovat.

Edit: Ještě doplním dnešní čísla kolejí a výhybek. Poslední zbývající průjezdná kolej je 563, šturc vpravo 562, vlevo 564, výhybky (od jihu k severu) 502 a 503. (Na tom internetu je fakt všechno; a tentokrát významně pomohla i AI. 8) )

Poslední, co se mi zatím nedaří dohledat, je rok uvedení maloměřického pracoviště Jih do provozu. V roce 1964 už určitě v provozu bylo. Maloměřické depo bylo dokončeno v r. 1956.
hank

Příspěvekod jipol57 » úte 03 bře, 2026 8:54 am

To je vyfoceno o moc lépe, než jsem si fotíl já. A zdá se čerstvě vysečené.
A že se jako čekací koleje nevyužívaly, nebo jen krátce, svědčí i to, že po roce 1965-66 se elektrifikovalo, a s drátama byla jen prostřední kolej. A vzpomínám si, že i když výjezd "přes díru", byl ještě fungoval, nikdy na těch kolejích nic nestálo. To byly roky 75-90, když jsem tudy chodíval z práce.
Na fotkách Brňáka je to prázdné, ale většinou tam jsou nějaké odstavené vagony. Někdy až do šturcu. To je vidět taky v různých letech, na leteckých mapy.cz.
Do stanice se už tudy vůbec nejezdí. Aspoň 20let. Ne-li víc.

V roce 64, by měl být rok zahájení LD. Nastupoval jsem v roce 74. A vím, že tam byly čerstvě skleničky k desetiletému výročí.
jipol57

Příspěvekod tomkanka » úte 03 bře, 2026 9:40 am

jipol57 píše:... A že se jako čekací koleje nevyužívaly, nebo jen krátce, svědčí i to, že po roce 1965-66 se elektrifikovalo, a s drátama byla jen prostřední kolej. ...

Pochopitelně s nástupem nových trakcí ztratily tyto koleje na významu, neboť provoz mezi stanicí a depem již nebyl takový jako za parního provozu. Do depa se nezajíždělo kvůli každému prdu, a zkrátily se časy obratů lokomotiv, které se případně odstavovaly přímo ve stanici.
Stejně ztratily význam podobné koleje ve Vršovicích ("Strojová" 106, "Strojová" 9, atd.)
tomkanka

Příspěvekod -vera- » úte 03 bře, 2026 11:13 am

Ahojky, pár příloh k tématu. V.
1 - 1.1.1958
2 - 1960
3 - 1996 ?
Přílohy
2026-03-03 11_26_00-Brno 1958.pdf – Profil 1 – Microsoft​ Edge.png
2026-03-03 12_03_50-Prohlížení archiválií.png
2026-03-03 12_02_37-Archiv.png
-vera-

Příspěvekod _vlk » úte 03 bře, 2026 2:01 pm

Pro zajímavost přidám pár fotek z loňska. Kanál už tam není, ve směru od depa je vložena výhybka do levého šturcu, ale není propojena s kolejí. Prý by to depo chtělo do budoucna využívat pro odstavování provozovaných jednotek.
01.jpg

02.jpg

03.jpg
_vlk

Příspěvekod _vlk » úte 03 bře, 2026 2:03 pm

04.jpg

05.jpg
_vlk

Příspěvekod Zlámalík » úte 03 bře, 2026 3:13 pm

_vlk píše:Prý by to depo chtělo do budoucna využívat pro odstavování provozovaných jednotek.

Dík za supr fotky.
Ten nápad s odstavováním ovšem není nejlepší - ty jednotky by po prvním večeru vypadaly asi stejně, jako ta 560...
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod jipol57 » úte 03 bře, 2026 6:31 pm

Díky za čerstvé fotky. Budu se tam muset zase podívat. Naposledy jsem v těch místech byl v roce 23, ale ne u těch kolejí. Viz moje fotka z mostu o pár příspěvků výše. A na ní se mně zdá, že kanál tam ještě byl.
Zlámalík má pravdu. Takové odlehlé místo je pro sprejery ráj. Troufnou si i přímo v depu. A to tam obchází ostraha. Jen jsem si všiml, že obchůzky bývají dost pravidelné.
jipol57

Další

Zpět na Podklady ke stavbě